Ecografia cardiacă este un instrument valoros în diagnosticarea afecțiunilor cardiace și esențial în monitorizarea sănătății inimii tale. La Medikali, această investigație imagistică importantă este efectuată cu tehnologie ultraperformantă – aparate ecograf de ultimă generație, care asigură rezultate de înaltă precizie. Te poți programa pentru ecografia de cord simplu și rapid, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.
Ce este ecografia cardiacă
Ecografia cardiacă – unul din cele aproximativ 50 de tipuri de ecografie disponibile la Medikali – este o investigație imagistică non-invazivă utilizată pentru evaluarea structurii și funcționalității inimii, necesară în diagnosticarea și monitorizarea unei game largi de afecțiuni cardiovasculare. Presupune folosirea unui transductor (sondă de ecograf) pentru a capta imagini detaliate ale inimii, în timp real, și a depista, astfel, insuficiența cardiacă și alte afecțiuni.
Cu ajutorul aparaturii ultraperformante disponibile în Clinica Medikali pentru efectuarea ecografiei la inimă, medicul cardiolog poate vizualiza în cel mai mic detaliu atriile și ventriculele, valvele, mișcările mușchiului cardiac și fluxul sanguin. O ecocardiografie de înaltă precizie asigură acuratețea diagnosticului stabilit de specialist.
Când este recomandată ecocardiografia
Fiind una dintre principalele investigații utilizate pentru evaluarea funcției și structurii cordului, ecografia de inimă este recomandată în foarte multe situații:
- prezența unor simptome cardiace – durere toracică, palpitații, dificultăți de respirație, oboseală excesivă sau edeme la nivelul picioarelor;
- capacitate scăzută de efort;
- hipertensiune sau hipotensiune arterială;
- o electrocardiogramă (ECG/EKG) cu rezultate anormale;
- prezența suflului cardiac;
- istoric familial de boli cardiace;
- monitorizarea bolilor cardiovasculare;
- post infarct și post AVC;
- după un traumatism toracic;
- înaintea intervențiilor cardiace;
- în evaluarea funcției ventriculare, mai ales la pacienții cu insuficiență cardiacă sau după un infarct miocardic;
- pentru verificarea sănătății valvelelor, când este suspectată o stenoză aortică sau o insuficiență mitrală;
- în controlul periodic, pentru sportivii de performanță;
- pentru diagnosticarea malformațiilor congenitale cardiace (ecografia cardiacă pentru copii este, de regulă, recomandată de medicul specializat în cardiologie pediatrică).
Avantajele ecografiei cardiace
Ultrasonografiile sunt prin definiție lipsite de riscuri și de contraindicații, putând fi efectuate oricând există recomandare medicală, indiferent de vârsta pacientului. Avantajele ecografiei de cord sunt numeroase:
- oferă informații detaliate despre structura și funcția inimii;
- asigură o diagnosticare rapidă și precisă;
- reprezintă un instrument valoros de monitorizare în bolile cardiovasculare;
- nu are contraindicații;
- este non-invazivă;
- este nedureroasă;
- este 100% sigură pentru toate grupele de vârstă, de la copii la vârstnici și inclusiv pentru femeile însărcinate;
- este rapidă (între 15 minute și maximum o oră);
- rezultatele sunt înmânate imediat.
Ce afecțiuni medicale pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei la inimă
Printre cele mai comune boli care pot fi depistate cu ajutorul acestei investigații se numără:
- insuficiența cardiacă;
- cardiomiopatia;
- valvulopatiile;
- anevrismul de aortă și disecția aortică;
- cardiopatia ischemică (sau boala arterială coronariană);
- bolile cardiace congenitale;
- pericardita și endocardita;
- aritmiile cardiace;
- infarctul miocardic;
- boala cardiacă reumatismală;
- tumorile cardiace.
Cum se realizează ecografia cardiacă la Clinica Medikali
În clinica noastră, grija pentru sănătatea și confortul pacienților întâlnește tehnologia de vârf. Ecografia cardiacă este efectuată de medici cu experiență (toți specialiștii din echipa de cardiologie au competențe în ecocardiografie), ce folosesc aparate ecograf de ultimă oră: GE Healthcare – Vivid T9/Vivid T8 Ultra Edition și GE Versana Premier.
Efectuarea ecografiei de cordtranstoracică nu presupune niciun fel de pregătire și nu prezintă disconfort. Dacă urmează să faci o astfel de investigație, îți recomandăm doar să porți haine ce pot fi înlăturate ușor. Va trebui să te dezbraci de la brâu în sus și să te întinzi pe patul de examinare, urmând ca medicul cardiolog să-ți aplice pe piept un gel special și apoi să folosească sonda ecografului pentru a capta imagini cu structura inimii și modul în care aceasta funcționează. Imaginile captate sunt transmite în timp real pe un monitor, unde medicul le analizează.
Ecografia cardiacă durează minimum 15 minute și maximum o oră, în funcție de complexitatea cazului. Primești rezultatul imediat și îți poți relua activitățile obișnuite fără niciun fel de restricții.
Tipuri de ecografii la inimă
Există mai multe tipuri de ecografie cardiacă, în funcție de locul unde este poziționat transductorul (extern – transtoracică sau intern – transesofagiană) și în funcție de modul de examinare ales.
Ecografie transtoracică
Este tipul de ecografie disponibil în Clinica Medikali și cel mai folosit tip de ecografie cardiacă în diagnosticarea și monitorizarea bolilor de inimă. În timpul examinării, transductorul este poziționat extern, imaginile fiind captate prin plimbarea lui pe pieptul pacientului. Este o investigație cardiacă non-invazivă și 100% confortabilă.
Ecografie transesofagiană
Este o procedură mai avansată decât ecografia transtoracică, care presupune introducerea unei sonde de mici dimensiuni în esofag, pentru captarea unor imagini mai clare și mai detaliate ale inimii. De regulă, este recomandată în evaluarea precisă a valvelelor cardiace sau a septului atrial ori când este suspectată prezența unor trombi.
Acest tip de ecografie este minim-invazivă, presupune o ușoară sedare și repaus alimentar de câteva ore, pre-procedural.
Ecografie cardiacă în modul M
Folosită pentru a obține imagini precise, în timp real, ale structurilor inimii în fiecare etapă a ciclului cardiac (în sistolă, când inima se contractă, și în diastolă, când se relaxează), această tehnică imagistică permite măsurarea cu exactitate a dimensiunilor atriilor și ventriculelor și a grosimii pereților cordului.
Ecografie cardiacă 2D
Ecografia cardiacă 2D este tehnica imagistică cel mai frecvent utilizată pentru vizualizarea structurilor cordului – atrii, ventricule, valve, sept atrial, endocard, miocard și pericard. Dimensiunea și funcția camerelor inimii, precum și funcția valvelelor cardiace sunt evaluate eficient cu ajutorul imaginilor bidimensionale redate în timp real.
Ecografie cardiacă 3D
Ecografia cardiacă 3D presupune redarea de imagini tridimensionale detaliate ale inimii, permițând medicilor să evalueze cu o mai mare precizie structura și funcția cardiacă. Această tehnologie este utilă în cazurile complexe, cum ar fi evaluarea defectelor congenitale sau a bolilor valvulare.
Ecografie Doppler cardiac
Acesta vine cu două subtipuri, pulsatil și tisular. Cel pulsatil oferă informații despre viteza fluxului sanguin la nivelul inimii și despre direcția acestuia, fiind util în evaluarea presiunii în artere și vene și pentru detectarea anomaliilor circulatorii generate de afecțiuni precum stenoza sau regurgitarea valvulară. Ecografia Doppler cardiac tisular este folosită pentru examinarea mișcării miocardului (mușchiul inimii) în timpul contractării și relaxării.
Ecocardiografie de stres
Aceasta presupune realizarea unei ecografii la inimă înainte și după un efort fizic sau după administrarea de medicamente care stimulează activitatea inimii. Este utilizată pentru a evalua modul în care cordul reacționează la efort și pentru a detecta eventuale probleme care apar doar în condiții de stres cardiac. Ecocardiografia de stres este frecvent utilizată pentru diagnosticarea bolii coronariene, evaluarea ischemiei miocardice sau a capacității funcționale a inimii după un infarct miocardic.
Chiar dacă presupune folosirea unui transductor manevrat transtoracic, ecografia cardiacă de stres vine cu o serie de restricții alimentare (fără cafeină cu 24 de ore înainte, iar cu 3-4 ore înainte, repaus alimentar). Administrarea anumitor medicamente trebuie întreruptă cu câteva zile înainte.
Dacă ai recomandare de ecografie cardiacă de la medicul cardiolog, te așteptăm în clinica noastră situată în Sectorul 3, București, pentru a beneficia de o investigație imagistică de calitate înaltă, efectuată de doctori specializați, cu tehnologie de ultimă generație. Poți face programare pentru ecocardiografie la Medikali online, simplu și rapid, sau sunând în call center.