Skip to content
Medikali

Servicii pediatrie

Despre pediatrie

Grija pentru copilul tău începe din prima oră de viață, alături de echipa de pediatrie Medikali Pallady. Pentru că suntem și medici, și părinți, știm să-i asigurăm celui mic atât îngrijirea de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, cât și atenția, blândețea și răbdarea necesare unei călătorii sănătoase spre maturizare. Căutarea unui medic pediatru bun în București a luat sfârșit pentru tine: programează-te simplu și rapid la prima consultație, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.

Ce este pediatria

Pediatria este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul bolilor care afectează copiii de la naștere până la vârsta de 18 ani. Este o specializare separată de medicina care se adresează adulților, pentru că un organism în dezvoltare necesită o altfel de abordare medicală. 

Medicii pediatri au competențe în aproape toate ramurile medicale, putând diagnostica și trata o gamă largă de boli și probleme ce pot apărea în diverse stadii de dezvoltare a copilului. Iar când sunt necesare investigații aprofundate ori intervenția și atenția unor medici supraspecializați, colaborează cu specialiști din alte departamente ale clinicii Medikali Pallady, pentru un diagnostic precis și stabilirea tratamentului adecvat. 

Când este necesar să vii cu copilul la medicul pediatru?

Îți recomandăm ca prima vizită la pediatrie să aibă loc cât mai repede după nașterea bebelușului și să alegi un medic care să-ți rămână aproape până ce copilul va împlini 18 ani, pentru a-i urmări cu atenție fiecare stadiu de dezvoltare și a recomanda cele mai bune soluții, individualizate, atunci când apare o problemă de sănătate.

După această primă vizită, în cadrul căreia medicul va efectua un consult inițial de pediatrie pentru nou-născut, periodicitatea consultațiilor sau controalelor este următoarea:

  • în primul an, copilul trebuie să fie consultat și evaluat de medic la vârsta de 1, 2, 4, 6, 9 și 12 luni;
  • în al doilea an de viață, este indicată vizita la pediatrie la 15, 18 și 24 de luni;
  • după ce copilul mai crește, medicul va stabili frecvența vizitelor, în funcție de cum se dezvoltă copilul și eventualele probleme depistate;
  • cel puțin o dată pe an este recomandată vizita la specialist, chiar dacă copilul este perfect sănătos. La consultația de rutină, medicul îl evaluează fizic și emoțional și poate veni cu sfaturi pentru îmbunătățirea stării lui de sănătate;
  • în plus, se impune consultația de pediatrie ori de câte ori copilul prezintă o problemă de sănătate ori simptome neobișnuite.

Ce afecțiuni pediatrice diagnosticăm la Clinica Medikali din București

În cadrul departamentului de pediatrie de la Medikali Pallady găsești sprijin pentru copilul tău în orice situație medicală: consultații de rutină, vaccinări, sfaturi de prevenție și pentru o dezvoltare armonioasă ori intervenții în cazul unor afecțiuni care trebuie diagnosticate cu precizie și tratate fără întârziere. Specialiștii clinicii noastre au pregătirea necesară pentru a-ți face bine copilul, indiferent de problema întâmpinată. Iar când o situație complexă impune colaborarea interdepartamentală, colegii din celelalte specialități își oferă imediat expertiza. 

Afecțiunile ce țin de neurologieortopedie sau chirurgie pediatrică sunt redirecționate către medici supraspecializați în aceste domenii. În rest, toate problemele de sănătate ale celor mici fac obiectul medicilor pediatri din clinica Medikali. Iată ce afecțiuni diagnostichează și tratează cel mai des acești medici, în cadrul clinicii din Sectorul 3, București: 

Boli infecțioase

Printre cele mai comune boli diagnosticate la copii se numără virozele și gripa, dar și așa-numitele boli ale copilăriei: rujeola, numită popular pojar, varicela sau vărsatul de vânt, rubeola (cunoscută și ca pojărel) și oreionul. O parte din acestea pot fi prevenite prin vaccinare, iar medicul va recomanda ferm imunizarea, pentru a feri copilul nu doar de boala în sine, ci și de complicațiile pe care aceasta le poate da. 

Boli dermatologice

Dermatita de scutec, dermatita atopică și cea de contact sunt foarte frecvente la copii, la fel miliaria (o iritație produsă de căldură), în special în cazul sugarilor. Alte afecțiuni cutanate cu care se pot confrunta cei mici sunt impetigo (numită și „bube dulci”), o infecție bacteriană înalt contagioasă, care se propagă în colectivități, și verucile vulgare (negi), iar la vârsta adolescenței este des întâlnită acneea vulgară. 

Afecțiuni musculoscheletale 

Scolioza și cifoza, deformări ale coloanei vertebrale, sunt printre cele mai frecvente probleme musculoscheletale la copii și sunt cauzate, de regulă, de un ghiozdan prea greu sau de o postură greșită. La Medikali, ai alături o echipă multidisciplinară care ajută și la prevenirea afecțiunilor coloanei, și la tratarea lor! Alături de pediatri sunt experți în kinetoterapie pentru copii, care asigură, în cadrul departamentului special dedicat recuperării medicaleMedikineto, ședințe gândite pentru cei mici, personalizate conform vârstei și problemei medicale. 

Specialiștii Medikineto pot interveni pentru recuperarea motorie a celor mici în cazul unor afecțiuni, după intervenții chirurgicale sau accidente ori pentru corectarea posturii și îmbunătățirea tonusului, echilibrului și coordonării. Experții noștri folosesc aparatură modernă, proceduri diverse și tehnici de masaj pentru a le reda celor mici sănătatea, iar ședințele se desfășoară într-o zonă dedicată exclusiv copiilor, un spațiu prietenos, ca un teren de joacă. 

Afecțiuni oculare

Conform unui studiu publicat de UNICEF în 2021, cele mai frecvente afecțiuni cronice întâlnite în România, în cadrul populației școlare evaluate în 2018/2019, sunt viciile de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopie: acestea sunt prezente la 27% dintre copiii din mediul urban și la 13,90% dintre copiii din mediul rural. Pentru un diagnostic de precizie, după depistarea unei probleme de vedere, pediatrul Medikali apelează la serviciile colegilor din departamentul de oftalmologie pentru un consult oftalmologic complet.  

Probleme de nutriție

Conform aceluiași studiu UNICEF menționat anterior, obezitatea de cauză neendocrină (provocată de alimentație și stil de viață, nu de dereglări hormonale) afectează 12,62% dintre copiii români din mediul urban și 19,10% dintre cei din mediul rural. Iar obezitatea este factor favorizant pentru boli cardiovasculare, diabet sau depresie. Pediatrii Medikali, sprijiniți de specialiștii noștri în nutriție și dietetică, pot alcătui pentru copilul tău un plan alimentar optim, sănătos, menit să-l ajute să ajungă la greutatea ideală pentru vârsta lui și să prevină îmbolnăvirea. 

Afecțiuni gastrointestinale

Alergii și intoleranțe alimentare, gastrită, boala de reflux gastroesofagian, afecțiuni hepatice, pancreatice sau biliare, sindrom de intestin iritabil ori parazitoze intestinale – pentru toate vei găsi o soluție la Medikali Pallady, cu sprijinul medicilor noștri pediatri. Adresează-te imediat specialistului, prin programare rapidă în call center-ul clinicii, dacă observi simptome gastrointestinale la copilul tău. 

În alte subdomenii ale medicinei pentru copii, pediatrii joacă un rol suportiv important. De exemplu, medicul pediatru este cel care:

  • gestionează bolile cronice, prin monitorizare permanentă și continuă colaborare cu specialistul de caz;
  • îndrumă părinții către evaluare și terapie, dacă depistează la cel mic tulburări de dezvoltare, emoționale, de comportament sau de limbaj (caz în care recomandă consultația de logopedie);
  • demarează procesul investigațional în cazul în care suspectează o afecțiune oncologică. 

Practic, pediatrul este sprijinul părinților în orice problemă medicală până când copilul ajunge la 18 ani. 

Cum se desfășoară consultul pediatric la Medikali București

Consultul de pediatrie diferă în funcție de vârsta copilului și de motivul contactării medicului. La Medikali Pallady oferim posibilitatea efectuării a patru consultații diferite: cea inițială a nou-născutului, examenele periodice destinate sugarilor (numite și bilanțuri), consultul în vederea vaccinării și consultul programat când copilul prezintă simptome de boală. 

Iată care sunt particularitățile fiecăruia dintre acestea: 

Consult inițial de pediatrie pentru nou-născut

Este prima întâlnire dintre nou-născut și medic și are loc, de obicei, la scurt timp după ce bebelușul este externat din spital. Acest consult este esențial pentru a evalua starea de sănătate a sugarului, pentru a oferi îndrumări părinților și pentru a stabili un plan de îngrijire. 

Iată ce implică un consult de pediatrie pentru nou-născut:

  • anamneză – medicul discută cu părinții despre sarcină, naștere, dacă au apărut complicații, cere detalii despre istoricul medical al părinților, pentru a identifica eventuale riscuri pentru nou-născut;
  • examinare fizică completă a sugarului – medicul verifică pielea (pot fi prezente icterul, erupțiile cutanate), capul (formă, fontanelă), ochii, urechile, gurița (pentru a exclude anomalii congenitale precum cheiloschizis sau palatoschizis), ascultă inima și plămânii, verifică abdomenul, organele genitale (să nu prezinte anomalii) și mobilitatea și reflexele membrelor;
  • evaluare neurologică – medicul verifica reflexul de supt, de apucare și reflexul Moro, pentru a se asigura că sistemul nervos funcționează corespunzător;
  • măsurători antropometrice – greutatea, lungimea și circumferința capului nou-născutului, care sunt comparate cu graficele de creștere standard, pentru a evalua dezvoltarea fizică;
  • verificarea rezultatelor obținute la testele de screening efectuate în maternitate (testul de sânge pentru boli metabolice și genetice, testul auditiv etc.). Dacă consideră necesar, medicul poate solicita noi teste – ecografia de șold este una dintre cele mai importante și mai des recomandate investigații, în primul an de viață;
  • consiliere – medicul oferă informații și sfaturi părinților privind alimentația, igiena, somnul și siguranța nou-născutului și discută cu ei despre schema de vaccinare obligatorie. De asemenea, răspunde la orice întrebări sau îngrijorări pe care părinții le-ar putea avea;
  • programarea vizitelor ulterioare. 

Acest consult inițial este fundamental pentru a asigura un început sănătos în viață pentru nou-născut și pentru a stabili o relație de încredere între părinți și medicul pediatru. 

Examen de bilanț la sugari

Acesta urmează consultului inițial de pediatrie pentru nou-născut și constă într-un set de evaluări medicale periodice, efectuate pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea copilului și pentru a identifica eventualele probleme de sănătate cât mai devreme posibil. În timpul unui examen de bilanț:

  • sunt măsurate greutatea copilului, lungimea lui și circumferința capului, apoi măsurătorile sunt comparate cu graficele de creștere standard;
  • este examinat corpul copilului, pentru a putea depista semnele unor posibile anomalii sau boli;
  • bebelușul este evaluat din punct de vedere neurologic și comportamental – sunt verificate abilitățile motorii (atât cele grosiere, cât și cele fine), reacțiile și reflexele, precum și comportamentul acestuia, în raport cu vârsta;
  • este evaluată alimentația copilului, medicul asigurându-se că acesta primește toți nutrienții necesari pentru o creștere sănătoasă;
  • sunt administrate vaccinurile, conform schemei naționale de imunizare. 

Examenul de bilanț se efectuează la intervale regulate – de obicei, la 1 lună, 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni și 12 luni, dar poate varia în funcție de recomandările medicului pediatru. 

Consult de pediatrie 

În afara consultației inițiale și a examenelor de bilanț, consultul de pediatrie este recomandat de fiecare dată când copilul are o problemă de sănătate. În acest caz, medicul va urma patru pași, esențiali în stabilirea unui diagnostic cert și a tratamentului adecvat:

  • anamneza, o discuție în care îi vei prezenta medicului simptomele copilului – când și cum se manifestă, când au debutat, cât durează etc. În funcție de vârsta copilului, medicul îi poate adresa întrebări directe legate de simptome. Dacă nu cunoaște istoricul medical al celui mic, medicul te va chestiona și în legătură cu acesta;
  • examinarea fizică a copilului, în acord cu simptomele acuzate;
  • medicul îți prezintă concluziile consultului – fie diagnosticul de certitudine, fie diagnosticul de etapă: ce afecțiune suspectează și ce pași trebuie urmați (analize, investigații);
  • medicul îți face recomandarea de tratament pentru afecțiunea diagnosticată sau recomandările de analize și investigații pentru boala suspicionată. 

Consult de pediatrie în vederea vaccinării

Acest tip de consultație este necesar pentru excluderea situațiilor în care nu este recomandată vaccinarea. Dacă este o contraindicație temporară (de exemplu, copilul are febră), imunizarea este reprogramată, dacă este o contraindicație definitivă (imunodeficiență, antecedente de reacție anafilactică la componente ale vaccinului), este anulată. În cazul în care nu sunt depistate probleme de sănătate, schema de vaccinare poate decurge conform planificării. 

Alte investigații și proceduri pediatrice la Clinica Medikali

În diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor pulmonare și ale căilor respiratorii la copii, pediatrii din cadrul clinicii noastre au la dispoziție aparatură pentru efectuarea unor teste esențiale, ca peakflowmetria, pulsoximetria sau spirometria. Totodată, pot efectua pe loc tratamente cu aerosoli, dacă situația o impune. 

Iată în ce constă fiecare din aceste teste și proceduri: 

Peakflowmetrie

Este un test prin care se măsoară debitul expirator maxim de vârf, un indicator important al funcției pulmonare. Medicul pediatru îl poate recomanda pentru a determina gradul de obstrucție a căilor respiratorii în astm bronșic și alte afecțiuni ale plămânilor. 

Pulsoximetrie

Este un test rapid care determină saturația oxigenului din sânge și pe care medicul pediatru îl poate recomanda în cazul în care copilul are probleme respiratorii. O saturație de 95% sau peste este normală, sub acest procent poate indica o degradare a stării de sănătate care necesită monitorizare medicală. 

Spirometrie cu test bronhodilatator

Spirometria, testul cel mai frecvent folosit pentru evaluarea funcției pulmonare, măsoară volumul de aer inspirat și totodată cât de ușor și de rapid expiră copilul. Spirometria cu test bronhodilatator arată dacă este posibilă reducerea bronhoconstricției în cazul unor afecțiuni. Pentru aceasta, după prima spirometrie, medicul îi administrează copilului un medicament bronhodilatator, apoi repetă testul, pentru a vedea dacă a crescut debitul de aer expirat. 

Tratament cu aerosoli

Medicul pediatru poate decide că este necesar un tratament cu aerosoli în cazul în care copilul prezintă o infecție respiratorie sau pulmonară care îi creează dificultăți de respirație. Acesta presupune administrarea unui medicament (sau a multor medicamente) prin intermediul unui nebulizator – aparat care transformă agentul terapeutic din formă lichidă în vapori pe care copilul îi inhalează. 

Ești pe mâini bune când alegi un expert Medikali pentru a avea grijă de copilul tău. Te așteptăm cu o echipă de pediatrie pregătită să-i asigure celui mic un drum sănătos spre maturizare. Programează-te la unul dintre specialiștii noștri simplu, online, sau prin call center-ul clinicii noastre din Sectorul 3, București. 

Surse

https://www.unicef.org/romania/media/6481/file/Raport%20Maparea%20serviciilor%20medicale%20pediatrice%20din%20Romania%202021.pdf, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6089785/

De ce să alegi Clinica Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online

Echipa medicală

Dr. Victor Daniel Miron

Medic Specialist Pediatrie

Dr. Corina Marin

Medic Specialist Pediatrie

Dr. Mirela Romascu

Medic Specialist Pediatrie

Dr. Daniela Bitoleanu

Medic Specialist Pediatrie

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta