Skip to content
Medikali

Infecția urinară. Cauze, tipuri, simptome și tratament

Femeie cu dureri abdominale cauzate de o infectie urinara
ARTICOL
Mergi rapid la:

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, care afectează persoane de toate vârstele, infecția urinară poate duce la complicații când nu este tratată corect și la timp. Dacă te confrunți cu disconfort sau dureri la urinare, adresează-te fără întârziere medicului urolog pentru a primi rapid un diagnostic cert și tratament adecvat. Te poți programa simplu, prin call centerul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.

Ce sunt infecțiile urinare

Infecția urinară este o afecțiune de cauză bacteriană care poate apărea oriunde de-al lungul tractului urinar – vezică, uretră, prostată, rinichi. După ce pătrund în tractul urinar, agenții patogeni colonizează mucoasa și provoacă infecții care pot da de la disconfort și usturime la urinare până la durere în zona lombară.

Cele mai multe infecții urinare sunt limitate la tractul inferior, iar femeile sunt mai predispuse la a dezvolta astfel de afecțiuni.

Ce cauzează infecția urinară

Cauza infecției urinare o reprezintă bacteriile – în special E. Coli, care este responsabilă de 80-90% din cazuri, dar și Proteus sau Klebsiella. Pătrunderea acestor bacterii în tractul urinar și profilerarea lor este favorizată de o serie de factori:

  • uretra scurtă, în cazul femeilor (astfel explicându-se și frecvența crescută cu care acestea dezvoltă infecții urinare);
  • anomalii structurale ale tractului urinar;
  • afecțiuni ale tractului urinar (ex: prostată mărită, litiază renală);
  • amânarea micțiunii (stangnarea urinei favorizează proliferarea bacteriană);
  • constipația;
  • hidratarea insuficientă
  • contactul sexual neprotejat;
  • sarcina;
  • modificările hormonale (ex: menopauza);
  • anumite metode contraceptive (ex: spermicidele);
  • igiena necorespunzătoare, care permite migrarea germenilor dinspre anus spre uretră sau vagin;
  • un sistem imunitar slăbit (cum este în cazul bolnavilor cronici);
  • diabetul.

Infecțiile urinare sunt printre afecțiunile cu cel mai mare risc de recidivă. Dacă nu sunt tratate la timp și corect, se pot croniciza și pot duce la complicații.

Infecția urinară la bărbați

Infecția urinară la bărbați este mai puțin frecventă comparativ cu cea diagnosticată la femei, datorită lungimii mai mari a uretrei, care reduce riscul ca bacteriile să ajungă la vezică. Poate fi însă mai severă, ducând la inflamația prostatei (prostatită) sau la infecții renale.

Simptomele includ nevoia frecventă de a urina, usturime la urinare și durere pelvină. Tratamentul este prescris de un specialist în urologie și implică, de regulă, antibiotice specifice. Sunt recomandate investigații suplimentare pentru a exclude complicațiile.

Infecția urinară la femei

Anatomia tractului urinar feminin favorizează pătrunderea bacteriilor în vezică, de aceea, infecția urinară la femei este foarte frecventă. Simptomele includ senzația de arsură sau usturime la urinare, durere suprapubiană și nevoia de a urina frecvent.

În sarcină, infecțiile urinare sunt periculoase, pentru că pot duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt. Este esențial un tratament prompt pentru a înlătura riscul de naștere prematură.

Infecția urinară la copii

Infecțiile urinare la copii respectă cam același tipar ca în cazul adulților: sunt mai frecvente la fetițe, dar pot apărea și la băieți, mai ales în primii ani de viață. Simptomele includ febră, iritabilitate, refuzul alimentației, dureri abdominale și, în unele cazuri, enurezis (urinare involuntară în timpul nopții).

Tratamentul infecției urinare la copii presupune utilizarea de antibiotice adaptate vârstei și greutății copilului. Este esențial ca afecțiunea să fie diagnosticată și tratată corect, pentru a preveni complicațiile renale pe termen lung.

În cazul celor mici, diagnosticul și tratamentul nu sunt stabilite de urolog, ci de medicul pediatru. În cazurile complicate, cu afectarea tractului urinar superior, specialistul în pediatrie se poate consulta cu un coleg de la specialitatea nefrologie pentru a asigura un tratament corect, integrat, care să redea sănătatea celui mic în cel mai scurt timp posibil.

Tipuri de infecții urinare

Există două tipuri principale de infecții urinare:

  • care afectează tractul urinar inferior – cistita (infecție localizată la vezica urinară), uretrita (inflamația uretrei) și prostatita (inflamația prostatei);
  • care afectează tractul urinar superior – pielonefrita (infecție localizată la nivelul rinichilor).

Cistita este cea mai comună formă de infecție urinară, apare cu predilecție la femei și poate fi însoțită de uretrită. Pielonefrita este o infecție severă, care afectează rinichii. Se poate declanșa din cauza unei infecții localizate în partea inferioară a tractului urinar, care nu a fost tratată și a permis migrarea bacteriilor la rinichi. Simptomele sunt mai severe (febră, frisoane, dureri lombare, greață, vărsături) și poate fi necesară spitalizarea. E nevoie de un tratament mai agresiv decât în cazul celorlalte infecții urinare.

Simptomele infecției urinare

Simptomele infecției urinare pot varia în funcție de tipul și severitatea infecției, dar cele mai frecvente includ:

  • durere sau usturime la urinare;
  • nevoia frecventă de a urina (chiar și atunci când vezica este goală);
  • durere sau disconfort (senzație de presiune) în partea inferioară a abdomenului;
  • urină tulbure sau cu miros modificat, puternic;
  • prezența sângelui în urină (hematurie);
  • febră și frisoane, dureri lombare, stare de greață și vărsături – în pielonefrită.

Tratamentul infecțiilor de tract urinar

Tratamentul pentru infecția urinară implică, de regulă, administrarea de antibiotice. Tipul de antibiotic este ales de medic în funcție de antibiogramă (aceasta arată la ce substanță este sensibilă bacteria care a cauzat infecția), iar perioada de administrare e stabilită în funcție de severitatea manifestărilor. Chiar dacă simptomele se ameliorează după 2-3 zile de antibiotice, tratamentul trebuie urmat pe întreaga perioadă recomandată de medic, pentru a asigura vindecarea completă și a preveni recidiva.

Cel mai probabil, antibioticele vor fi însoțite de o cură de probiotice, iar pentru gestionarea durerii și ameliorarea inflamației, medicul poate prescrie medicamente antialgice și antiinflamatorii. Când este prezentă febra, se administrează și antitermice.

În paralel, trebuie asigurat un aport corect de lichide.

Tratamentul infecțiilor urinare la bărbați

Tratamentul infecțiilor urinare la bărbați necesită o atenție specială, deoarece acestea pot fi asociate cu probleme ale prostatei sau cu infecții mai severe. Antibioticele sunt esențiale, iar durata tratamentului poate fi mai lungă decât în cazul femeilor. În unele cazuri, poate fi necesar un tratament suplimentar pentru a reduce inflamația prostatei.

Tratamentul infecțiilor urinare la femei

Antibioticele sunt baza tratamentului pentru infecție urinară și la femei. Ele pot fi însoțite de remedii naturiste precum extractul de merișor, care are capacitate de a împiedica bacteriile să adere la mucoasa tractului urinar, prevenind astfel infecțiile și protejând sănătatea tractului urinar.

Tratamentul infecțiilor urinare la copii

Pentru copii, tratamentul infecției urinare implică utilizarea de antibiotice adaptate vârstei și supravegherea atentă a evoluției simptomelor. Se recomandă consumul susținut de lichide, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor, și monitorizarea atentă a stării generale. În cazurile severe, poate fi necesară spitalizarea.

Cum punem diagnosticul infecțiilor de tract urinar la Medikali

Experții Medikali diagnostichează infecția urinară după o evaluare completă, atentă a pacientului care se prezintă cu simptome specifice la clinica noastră din Sectorul 3. Iar pentru un diagnostic cert, consultația este întotdeauna urmată de teste de laborator – analiza urinei (sumar de urină, urocultură), esențială pentru a identifica bacteriile vinovate, și antibiograma, care determină sensibilitatea acestora la antibiotice. În cazul infecțiilor recurente sau complicate, specialiștii noștri efectuează ecografii pentru a verifica starea rinichilor și a vezicii urinare.

Măsuri de prevenție a infecțiilor urinare

Prevenția este de preferat tratamentului și este ușor de făcut. În principiu, constă în evitarea factorilor de risc menționați anterior. Iată principalele reguli pe care trebuie să le urmezi:

  • hidratează-te corect (minimum 2 litri de apă/zi);
  • adoptă o igienă corespunzătoare a organelor genitale;
  • evită transferul de bacterii dinspre anus spre vagin și uretră, prin ștergerea din față spre spate după fiecare micțiune/scaun;
  • evită amânarea micțiunii pentru perioade lungi de timp;
  • fă duș, în loc de baie;
  • evită produsele de îngrijire intimă care conțin parfum și alți agenți iritanți;
  • golește vezica urinară după actul sexual;
  • alege alte mijloace de contracepție decât diafragmele și spermicidele.

Prevenția recividei este la fel de importantă, așadar, dacă te-ai confruntat deja cu o infecție urinară, acordă o importanță sporită sănătății tractului urinar, prin adoptarea unei igiene corecte, hidratare corespunzătoare și tratament profilactic cu ceai de merișor sau alt remediu recomandat de medic. Recurența poate duce la cronicizare, iar infecția cronică, la complicații – infecții rezistente la antibiotice, boli renale cronice.

Apelează la expertiza echipei Medikali când te confrunți cu o infecție urinară, pentru a primi rapid un diagnostic cert și un tratament care să răspundă nevoilor tale. Programează-te online, simplu și rapid, la clinica noastră din Sectorul 3, București, și beneficiază de îngrijirea de care ai nevoie. Sănătatea ta este prioritatea noastră.

Surse:
CDC Urinary Tract Infection Basics
Mayo Clinic, Urinary tract infection (UTI)
Cleveland Clinic, Urinary Tract Infections

Distribuie articolul pe: