Skip to content
Medikali

Colposcopia: când se recomandă și ce presupune intervenția

colposcopia-cand-se-recomanda-si-ce-presupune-interventia
ARTICOL
Mergi rapid la:

Știm, orice procedură medicală din sfera genitală poate părea intimidantă la început. Mai ales când denumirea pare atât de complicată, precum colposcopia. Odată ce înțelegi, însă, ce presupune, de ce se face și cum decurge, te vei simți mult mai încrezătoare.

Pe scurt: colposcopia este o procedură simplă, neinvazivă. Medicul ginecolog examinează îndeaproape colul uterin, dar și vaginul sau vulva, folosind un dispozitiv special de mărire numit colposcop.

Hai să descoperi când este indicată colposcopia, cum decurge exact și ce presupune recuperarea. Continuă lectura și promitem că, la final, vei ști exact la ce să te aștepți. Mai mult, îți vei găsi resursele necesare să parcurgi această etapă cu încredere.

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedură prin care medicul ginecolog examinează cu atenție colul uterin, vaginul și vulva cu ajutorul unui colposcop. Acesta din urmă este un dispozitiv medical care are o putere mare de mărire, asemănător unui binoclu. În funcție de tipul aparatului, se obține o imagine stereoscopică mărită de 6-40 ori.

Această examinare îi permite medicului să vadă mai clar țesuturile de pe colul uterin și pereții vaginali. Astfel, poate depista din timp probleme care nu pot fi văzute cu ochiul liber. În cazul în care se întâmplă ca ele să existe, se poate recomanda o biopsie. Adică, prelevarea unui eșantion mic de țesut pentru a fi analizat la laborator.

Când vine vorba de afecțiuni și proceduri din sfera genitală, sentimente precum rușinea și teama de expunere sunt absolut firești. E normal să simți puțină neliniște la început. Suntem aici să te ajutăm să te împrietenești și cu astfel de proceduri mai delicate. Pentru că ele pot deveni extrem de prețioase pentru sănătatea ta.

Rolul procedurii e de a identifica din timp eventualele modificări ale celulelor, pentru a le monitoriza sau trata la nevoie. Se face de obicei în ambulatoriu, în cabinetul ginecologic, fără a fi nevoie de internare.

Când este recomandată colposcopia?

Colposcopia are ca scop principal identificarea celulelor anormale. Adică, cele care ar putea deveni canceroase dacă nu sunt tratate la timp. O afecțiune cunoscută sub numele de displazie cervicală.

De regulă, această procedură este recomandată în special în următoarele cazuri:

  • Rezultate anormale la testul Babeș-Papanicolau (Pap)
  • Test HPV pozitiv (tulpini cu risc crescut)
  • Sângerări vaginale inexplicabile (mai ales după contact sexual)
  • Modificări vizibile ale colului sau vaginului.

De asemenea, colposcopia poate fi folosită pentru a depista veruci genitale (negi) sau formațiuni necanceroase, cum ar fi polipii. Uneori, medicul o poate recomanda și pentru a investiga simptome precum mâncărimi persistente în zona vulvei.

Este important să reții că în marea majoritate a cazurilor colposcopia NU descoperă cancer. În general, descoperă doar niște modificări minore, tratabile sau care trebuie doar monitorizate.

La ce ajută colposcopia?

Această investigație delicată și neinvazivă are o mulțime de beneficii. Ajută nu doar la diagnostic, ci și la prevenție. Iată ce poate descoperi sau confirma colposcopia:

  1. Modificări precanceroase ale colului uterin
  2. Modificări precanceroase ale vaginului și vulvei
  3. Cancer de col uterin în stadiu incipient (diagnosticat la timp, acesta este tratabil și are un prognostic excelent)
  4. Negi genitali (veruci genitale), asociați infecției cu HPV, pot fi identificați ușor în cadrul examinării
  5. Polipi cervicali, formațiuni benigne ale colului uterin, sunt ușor de observat și tratat dacă este necesar
  6. Inflamația colului uterin
  7. Evaluarea unor rezultate anormale ale testului Babeș-Papanicolau
  8. Confirmarea și monitorizarea infecției cu HPV
  9. Monitorizarea leziunilor deja cunoscute (este extrem de utilă în urmărirea pacientelor care au avut leziuni cervicale tratate sau aflate în observație)

Astfel, colposcopia îți va oferi informații extrem de valoroase pentru sănătatea feminină. Dacă vrei să îți faci un control de rutină, colposcopia poate fi un pas deosebit de important pentru liniștea ta.

La Medikali, colegii noștri au grijă de sănătatea aparatului genital feminin cu toată delicatețea necesară în această ramură a medicinei. Atât domnul doctor Ciprian Pop Began, cât și doamnele doctor Caliopia Gavril Parfene, Codruta Dijmarescu și Carmen Constantinescu, se vor asigura că te vei simți în siguranță pe tot parcursul consultației. Avem încrederea că răbdarea și atenția lor te vor ajuta să treci peste rușine și teama de expunere. Toate aceste trăiri fiind, de fapt, absolut normale când vine vorba de afecțiuni din sfera genitală.

Ce presupune colposcopia și cum să te pregătești

Nu este nevoie de o pregătire complicată. Iată câteva recomandări utile în acest sens:

  • Este recomandat să programezi colposcopia în afara perioadei menstruale. Ar fi de preferat între ziua 8 și 14 a ciclului menstrual.
  • Este recomandat să eviți tampoanele intravaginale în timpul ultimei menstruații care precede investigația. De asemenea, ar fi de preferat să eviți tratamentul local sub formă de ovule. Toate acestea pot influenta rezultatele obținute în urma colposcopiei.
  • Anunță medicul dacă ești însărcinată sau suspectezi că ai putea fi.
  • Informează medicul în prealabil în cazul în care utilizezi un dispozitiv intrauterin (de exemplu, Mirena)
  • La recomandarea medicului, poți lua un antiinflamator ușor (ex. ibuprofen) cu o oră înainte de programare, pentru a preveni eventualele crampe.
  • Poartă haine comode și ia cu tine un absorbant subțire, în caz de spotting (sângerare ușoară) ulterior.
  • Este indicat să nu întreții relații sexuale în noaptea dinaintea programării. Dar și să nu efectuezi spălături vaginale cu minim 24 de ore înaintea procedurii.

Cum decurge procedura

Colposcopia durează în general aproximativ 10–20 de minute și este asemănătoare cu un control ginecologic obișnuit. Medicul va folosi colposcopul pentru a examina colul uterin și a evidenția eventuale leziuni. După ce te întinzi pe masa ginecologică:

  1. Medicul introduce un instrument numit speculum în interiorul vaginului pentru a-l deschide și a vedea mai clar colul uterin.
  2. Apoi, aplică o soluție specială pe colul uterin, vagin și vulvă. Această soluție are rolul de a evidenția zonele anormale de pe colul uterin. Vei simți, poate, un ușor disconfort sau o ușoară senzație de arsură.
  3. Medicul examinează colul uterin prin colposcopul care este poziționat pe un suport cu lumină puternică, cât mai aproape de corp, fără însă a-ți atinge corpul.
  4. Dacă se observă zone anormale, se poate face o biopsie – o mică probă de țesut, care seamănă cu un „ciupit”.

În timpul procedurii poți discuta deschis cu medicul. Dacă simți durere mai mare decât un disconfort suportabil, îi poți comunica imediat. La clinica Medikali, înțelegem că uneori astfel de proceduri pot reprezenta o sursă de anxietate pentru paciente. De aceea comunicarea deschisă este mereu încurajată.

Este dureroasă?

Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor atunci când avem de făcut astfel de proceduri. Colposcopia este, în general, o procedură puțin dureroasă sau chiar, aproape nedureroasă. Este posibil să simți o ușoară presiune atunci când speculum este introdus în vagin. Presiunea este similară cu ceea ce se simte la un test Papanicolau. Când soluția specială este aplicată pe colul uterin, este posibil să simți o ușoară senzație de usturime sau arsură.

Dacă este nevoie de o biopsie, poți resimți o crampă asemănătoare celor menstruale în momentul prelevării mostrei de țesut. La recomandarea medicului, pentru a reduce disconfortul, poți lua un analgezic obișnuit cu aproximativ o oră înainte de procedură.

Rezultatele colposcopiei

Aproximativ 4 din 10 persoane care fac o colposcopie au un rezultat normal. Dacă s-a prelevat biopsie, rezultatele ajung de obicei în 1–2 săptămâni. În funcție de ele:

  • Se poate recomanda doar monitorizare.
  • Se poate sugera un tratament local pentru eliminarea celulelor anormale.

În orice caz, nu uita: colposcopia are rolul principal de a preveni, nu de a oferi diagnostice grave. Prin acest pas, ai grijă de sănătatea ta și îți oferi liniștea că totul este sub control.

Prevenția și depistarea precoce a afecțiunilor din sfera genitală sunt esențiale pentru fiecare femeie în parte.

La Medikali, ne mândrim că toate analizele și investigațiile care însoțesc consultul ginecologic sunt efectuate cu aparatură de ultimă generație. Asta pentru că ne dorim să oferim pacienților noștri rezultate cât mai precise. Și implicit, acea experiență medicală care îți dă încredere.

În plus, colegii noștri îți vor fi alături indiferent de rezultat. Nu ești singură! Fiecare medic de la obstetrică-ginecologie, te va ghida cu răbdare spre cea mai bună cale de urmat pentru tine.

Clinica Medikali. De la neliniște la siguranță și sprijin emoțional

După cum ai aflat, colposcopia este o procedură simplă, de scurtă durată, cu un impact potențial enorm asupra sănătății tale. Deși poate părea neliniștitoare și intimidantă la început, în realitate este bine tolerată de majoritatea pacientelor.

Dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi. Suntem mereu aici pentru a-ți oferi informații clare și o experiență în care poți avea încredere.

Nu amâna grija pentru tine. Colposcopia este unul dintre cele mai importante servicii de obstetrică-ginecologie. Ai făcut deja un pas important că ai dobândit informațiile de care ai nevoie pentru a începe acest demers!

Echipa Medikali

Surse: