Skip to content
Medikali

Consultații și evaluare dermatologie adulți

Fă o programare

Consult de dermatologie. În ce constă și când e recomandat?

Pielea ta e o carte de vizită și dacă vrei să arate impecabil, medicul dermatolog îți poate fi cel mai bun aliat. La Clinica Medikali din București te așteptăm cu o echipă de experți care te ajută să-ți recapeți și să-ți păstrezi sănătatea și frumusețea pielii prin tratamente inovatoare și eficiente. Programează-te simplu și rapid la un consult de dermatologie, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3.

Când este recomandat un consult de dermatologie

Vizita la dermatolog trebuie să fie o rutină anuală, în lipsa simptomelor, și să reprezinte o prioritate, dacă apar semnele unei afecțiuni cutanate. Iată în ce situații este recomandat să programezi o consultație de dermatologie:

  • preventiv – screeningul anual ajută la monitorizarea sănătății pielii, iar întocmirea unei hărți a alunițelor, în cadrul acestui consult dermatologic, este cea mai bună metodă prin care pot fi observate, ulterior, orice modificări de număr sau formă ale acestora. De ce este important acest lucru? Alunițele modificate sau în număr mare ridică suspiciunea de cancer de piele;
  • înainte și după vacanța de vară, pentru că expunerea la soare crește riscul de cancer cutanat. Înaintea vacanței, medicul dermatolog îți poate face recomandări pentru păstrarea sănătății pielii, prin expunere controlată și folosirea cremelor cu SPF adecvat, iar după vacanță, examinarea pielii va arăta dacă există modificări ce necesită investigații;
  • la trecerea dintre anotimpuri, dacă ai o piele sensibilă și ai nevoie de îngrijire specială vara sau iarna;
  • oricând ai nevoie de sfaturi de îngrijire a pielii, părului, unghiilor;
  • când apar simptome la nivel cutanat ori probleme cu unghiile sau cu părul care fac necesară evaluarea dermatologică în vederea diagnosticării și stabilirii unui tratament eficient. Despre simptomele care trebuie să te trimită la medic vom vorbi în cele ce urmează.
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

În ce constă un consult dermatologic

În mare, pașii unei consultații de dermatologie sunt aceiași ca ai oricărei consultații medicale – anamneză, examinare, diagnostic de etapă sau de certitudine și recomandarea de tratament -, însă consultul de dermatologie are un specific aparte: cea mai mare parte din timp va fi acordată examinării clinice. Să vedem, în detaliu, în ce constă fiecare etapă:

  • Anamneza – o discuție în care îi vei prezenta medicului simptomele. Medicul te va chestiona și în legătură cu istoricul medical personal și familial și va dori să-ți afle rutina de îngrijire a pielii și obiceiurile de expunere la soare.
  • Examinarea clinică, în care medicul face o evaluare a pielii, unghiilor sau părului, în funcție de simptomele acuzate. Dacă există leziuni cutanate, se poate impune dermatoscopia, o investigație prin care, cu ajutorul unui aparat, este mărită foarte mult imaginea leziunii, pentru ca medicul să poată vizualiza structura acesteia.
  • Prezentarea diagnosticului și a planului de tratament personalizat.

Dacă în timpul examinării sunt depistate leziuni suspecte, cel mai probabil, etapa a treia a consultului de dermatologie va consta nu în emiterea unui diagnostic de certitudine, ci a unui diagnostic de etapă, adică a afecțiunii suspectate. În această situație, vei primi recomandări pentru investigații amănunțite (biopsie cutanată, examen micologic), cu rezultatele cărora te vei întoarce la medic. Recomandări de analize și investigații paraclinice vei primi și în cazul în care medicul bănuiește că în spatele manifestării cutanate stă o afecțiune subiacentă nediagnosticată (tulburările endocrine și bolile autoimune pot da simptome la nivel cutanat).

Dacă este vorba despre o consultație de dermatologie de rutină, iar medicul nu depistează nicio problemă de sănătate, la finalul examinării vei primi sfaturi de îngrijire pentru a scădea riscul de dezvoltare a bolilor de piele.

Cele mai comune simptome care necesită o consultație dermatologică

Simptomele bolilor dermatologice variază semnificativ, însă cele mai comune semne ale afectării cutanate, care trebuie examinate de un expert, sunt:  

  • pielea foarte uscată, descuamată, aspră sau solzoasă;
  • pielea foarte sensibilă;
  • petele pigmentare;
  • erupțiile cutanate, însoțite sau nu de prurit;
  • alunițele cu aspect modificat, prezente în număr mare sau nou apărute;
  • prezența unor leziuni sau excrescențe cutanate;
  • leziunile care nu se vindecă sau se vindecă foarte greu;
  • rănile deschise, ulcerele;
  • modificările la nivelul unghiilor;
  • părul rărit, alopecia.

Ce afecțiuni medicale poate diagnostica medicul dermatolog

În cadrul consultului de dermatologie, medicul poate diagnostica o varietate largă de afecțiuni ale pielii, unghiilor și părului, de la infecții bacteriene și fungice la psoriazis și de la vitiligo la cancer. În cazul bolilor cu cauză subiacentă – o afecțiune din alte spectru decât cel al dermatologiei, care dă manifestări cutanate -, dermatologul colaborează cu medici din alte specialități pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat.

Problemele de sănătate cel mai frecvent întâlnite de dermatologi sunt:

Acneea

Boală inflamatorie cronică, acneea afectează aproximativ 80% dintre adolescenți și 40% dintre adulți, la nivel mondial. Deși nu este o boală care pune viața în pericol, acneea are frecvent consecințe psihosociale grave, ducând la scăderea stimei de sine și a calității vieții și la instalarea depresiei și anxietății. Severitatea afectării emoționale este direct proporțională cu gravitatea leziunilor cutanate.

Alopecia areată

Afecțiune inflamatorie de natură autoimună, alopecia areată afectează 2% din populație, la nivel global, și este mai des întâlnită la bărbați decât la femei. Se manifestă, de obicei, prin pierderea părului în plăci rotunde, de mărimea unei monede, dar în cazurile grave, zona afectată este mai extinsă. Majoritatea persoanelor cu alopecie areată nu prezintă alte simptome.

Dermatita atopică

Boală inflamatorie cronică, dermatita atopică afectează 20% dintre adulți și 10% dintre copii, la nivel mondial. Se manifestă prin iritație, roșeață și mâncărimi puternice și medicii suspectează că la baza ei stau factori ereditari, probleme ale sistemului imunitar sau prezența unui stafilococ.

Foarte frecvent sunt întâlnite și alte două tipuri de dermatită: de contact (o erupție pruriginoasă apărută ca reacție cutanată la alergeni sau substanțe iritante) și seboreică (erupție cutanată roșie, însoțită de mâncărimi și mătreață, manifestată preponderent pe scalp).

Psoriazisul

Este tot o boală inflamatorie cronică, netransmisibilă, care se manifestă prin leziuni cutanate de culoare roșie, acoperite cu scuame alb-argintii. Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai frecvent se manifestă pe coate, genunchi și scalp. În unele cazuri, în zonele afectate de erupții pacientul resimte prurit sau durere. Psoriazisul se poate manifesta în tandem cu dermatita seboreică.

Rozaceea

Afecțiune cronică a pielii ce afectează aproximativ 5% din populație la nivel global, rozaceea este caracterizată prin înroșirea feței și apariția de papule și pustule, adesea însoțite de o senzație de arsură. În forma severă, duce la îngroșarea pielii și la modificarea formei nasului (rinofima). Este mai frecventă la femei și poate fi agravată de expunerea la soare sau de consumul alimentelor picante.

Cuperoza

Faza de debut a rozaceei, cuperoza se manifestă prin roșeață persistentă și vene vizibile la nivelul obrajilor și nasului, determinate de dilatarea vaselor de sânge din această zonă. Diagnosticarea de la primele simptome și instituirea tratamentului adecvat previn modificările cutanate și problemele emoționale generate de acestea.

Herpesul

Este o boală extrem de contagioasă, cauzată de virusul herpes simplex, care se manifestă prin apariția de vezicule dureroase la nivelul gurii sau în zona genitală. Afectează 67% din populația globală și nu are remediu, tratamentele existente vizând exclusiv ameliorarea simptomelor. Virusul se reactivează pe fondul unei imunități scăzute.

Vitiligo

Afecțiune autoimună care afectează 1% din populație, vitiligo este caracterizată prin pierderea pigmentului – pe piele apar pete albe, cu formă neregulată, de dimensiuni variate, care în timp se extind. Dacă se manifestă în zone acoperit cu păr (scalp, sprâncene), boala va decolora și părul.

Cancerul de piele

În creștere la nivel global, din cauza expunerii la soare, cancerul de piele poate debuta ca o mică leziune pe piele, care nu se vindecă, sau sub forma unei alunițe asimetrice, care crește rapid în dimensiune. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, de diagnosticarea timpurie depinzând șansele de supraviețuire. Carcinomul cutanat evoluează mai lent, dar cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat.

Alege experiența medicilor dermatologi de la Clinica Medikali din București

Creată pentru a oferi o experiență medicală de tip nou, organizată în jurul pacientului, Medikali are o echipă de dermatologi permanent conectată la cele mai noi studii clinice, la tehnologii și tratamente inovatoare și care îți poate oferi soluții terapeutice și profilactice avansate. Cu orice problemă dermatologică te-ai confrunta, ai garanția unor servicii de înaltă calitate: consult dermatologic efectuat cu atenție și răbdare, diagnostic stabilit numai după efectuarea tuturor testelor impuse de simptomatologia prezentată și tratament personalizat.

Te așteptăm în clinica noastră medicală din Sectorul 3, București, pentru un consult de dermatologie adaptat nevoilor tale. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali și lasă sănătatea pielii tale în mâinile experților noștri.

Surse:

Beneficiile Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online

Echipa medicală

Dr. Liliana Cinaru

Medic Specialist Dermato-venerologie, Dermato-cosmetica

Dr. Ruxandra Andriana Popa

Medic Specialist Dermatologie

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta