Skip to content
Medikali

Coprocultură – Analize medicale

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Coprocultura este o analiză ce se realizează din materiile fecale pentru punerea în evidență a bacteriilor patologice ce cauzează enterocolite sau alte afecțiuni digestive.

Pregătirea probei

Probele se recoltează în recipiente speciale, înaintea inițierii tratamentului antibiotic. În cazul în care recoltarea se efectuează sub tratament antibiotic, acest lucru trebuie precizat, precum și antibioticul administrat. Vă rugăm să menționați dacă sunteți însărcinată, deoarece în cazul în care este necesară efectuarea antibiogramei, această informație este deosebit de utilă pentru ca medicul să poată alege cel mai sigur și eficient antibiotic.

Clinica Medikali îți pune la dispoziție gratuit recipientul de tip SWAB. Se folosește tamponul din kit pentru a preleva din porțiunile semnificative mucopurulente sau sanguinolente, sau, dacă acestea lipsesc, se recoltează prin rotirea tamponului în oricare trei zone diferite ale bolului fecal. Tamponul se rotește până când fibrele acestuia sunt complet acoperite de produs. În cazul probelor lichide, se imersează tamponul în scaunul lichid până când acesta este complet îmbibat. Se introduce apoi tamponul în interiorul recipientului, se rupe codița acestuia în dreptul semnului și se înfiletează capacul cât mai strâns. Atenție ca mediul de transport lichid să nu se verse în timpul acestor manevre. Nu se introduce o cantitate mai mare de fecale în recipient, deoarece doar proba imersată în lichid este stabilă.

Foarte important! Se evită contaminarea cu urină, apă din toaletă sau hârtie igienică. Proba poate fi menținută la temperatura camerei. Nu se păstrează la frigider! Aceasta ar trebui predată cât mai repede după recoltare, în maxim 24 de ore. În cazul în care nu poți ajunge la clinică pentru a ridica recipientul, nu îți face griji! Poți cumpăra un astfel de recipient sau orice tip de recipient STERIL pentru recoltarea materiilor fecale de la farmacie. Se recoltează din porțiunile mucopurulente/sanguinolente o cantitate de mărimea unei alune, din cel puțin trei zone diferite ale bolului fecal.

Documente necesare la momentul prezentării

  • Act de identitate

Rezultat

Rezultatul este eliberat de către laborator în aproximativ 4 zile lucrătoare. Acesta trebuie interpretat în context clinic de către un medic specialist!

Distribuie articolul pe: