Skip to content
Medikali

Test rapid pentru Covid sau Gripă

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Testele rapide pentru COVID-19 sau gripă au la bază același principiu. Acestea caută urme ale virusului în secrețiile de la nivelul nasului sau al gâtului. Poți avea nevoie de un astfel de test când apar următoarele simptome: febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, slăbiciune, tuse, nas înfundat, greață, vărsături. Chiar dacă nu ai simptome, ai putea avea nevoie de un test rapid de gripă sau COVID-19 atunci când apare o epidemie sau intri în contact cu o persoană infectată.

Pregătirea înainte de investigație

Testul rapid nu necesită o pregătire prealabilă. Este de preferat să nu bei sau mănânci cu 2-3 ore înaintea efectuării testului pentru a scădea probabilitatea unui test fals negativ. Testarea pentru gripă/COVID-19 se va face doar cu teste aflate în stocul clinicii Medikali. Nu ne asumăm testarea cu teste achiziționate de către pacient din cauza lipsei de informații în legătură cu transportul și depozitarea acestora. Stocarea testelor în condiții improprii poate afecta calitatea reactivilor, crescând astfel probabilitatea unor rezultate fals negative sau fals pozitive.

Documente necesare la momentul intervenției

  • Act de identitate

La ce să te aștepți în timpul investigației

Cu ajutorul unui bețișor steril, asistenta medicală va recolta o probă din secrețiile de la nivelul nasului și/sau gâtului, iar asta poate determina disconfort sau lăcrimare. Este important să stai cât mai liniștit(ă) și nemișcat(ă) pentru câteva secunde astfel încât recoltarea să fie optimă.

Rezultat

Rezultatul este eliberat în 15-20 de minute. Acesta poate fi fie pozitiv, fie negativ pentru COVID-19 sau gripă. Atenție! În primele faze ale bolii, fie că vorbim de gripă sau COVID-19, rezultatul testului rapid poate fi fals negativ! Acest lucru se întâmplă deoarece numărul total de virusuri din organism este încă scăzut și aceștia nu pot fi identificați la nivelul nasului sau gâtului.

Ce ai de făcut post-investigație

În cazul în care rezultatul este negativ și totuși ai simptome, suspiciunea de gripă sau COVID-19 se menține iar prezența acestor boli ar trebui infirmată prin testări mai precise cum ar fi cele de tip PCR. Medicul tău curant îți va explica pe larg planul de investigații necesare pentru stabilirea unui diagnostic și tratament.

Distribuie articolul pe: