Datorită urechilor noastre, avem ocazia de a asculta cea mai frumoasă muzică. De a ne bucura de sunetele naturii, de a auzi vocea și râsetele oamenilor iubiți. Ele ne dau șansa de a ne încânta zilnic mintea și sufletul cu cele mai vibrante sunete. Însă, uneori, trebuie și noi să învățăm să le ,,ascultăm” pe ele. Să le ascultăm nevoile și să luăm cele mai bune decizii în acest sens. Endoscopia otică ne oferă șansa de a rezolva cu ușurință orice nevoie sau afecțiune a urechilor noastre.
Probabil ai mai auzit deja de endoscopia digestivă. Însă te-ai întrebat vreodată cum poate vedea medicul ORL în interiorul urechii tale? Procedeul modern se numește endoscopia otică, o investigație prin care se pot vizualiza interiorul urechii externe și detaliile minuțioase ale timpanului. La ora actuală, endoscopia otică reprezintă un pas revoluționar pentru sănătatea urechii. Iată tot ce trebuie să știi despre această procedură.
Ce este endoscopia otică?
Endoscopia otică este o investigație prin care se poate observa în detaliu interiorul urechii externe. Practic, cu ajutorul unei camere video subțiri, imaginea canalului auditiv și a timpanului este proiectată pe un ecran.
Intervenția durează doar câteva minute, nu este dureroasă și nu necesită anestezie. În timpul investigației, trebuie doar să stai așezat pe scaunul de consultație, fără să te miști. Această investigație este recomandată adulților, dar și copiilor mai mari care cooperează cu medicul.
Datorită tehnologiei avansate, endoscopia otică este mult mai precisă decât metodele tradiționale. Ea permite o vizualizare mai largă și clară a urechii, ceea ce face diagnosticarea mult mai ușoară și mai rapidă.
Când ai nevoie de endoscopia otică?
Dacă te confrunți cu dureri de ureche, scăderea auzului, zgomote neobișnuite (tinitus) sau senzația de presiune în ureche, e indicat să apelezi la endoscopia otică. Dacă ești din București și cauți ORL sector 3, te așteptăm la clinica Medikali. Colegii noștri, Dr. Mădălina Vulpe, Dr. Iulia Tita, Dr. Anca Covaci, Dr. Alina Daniela Abobului și Dr. Liviu Albeanu vor analiza cu grijă starea urechilor tale pentru a-ți oferi un diagnostic precis și tratamentul de care ai nevoie.
- Detaliile privind prețul unui consult O.RL. la clinica Medikali găsești aici.
De regulă, pacienții ajung la noi cu simptome precum:
- dureri, mâncărimi sau presiune în urechi
- scurgere de secreții din urechi
- scădere a auzului
- senzația de ureche înfundată
- infecții sau traumatisme repetate ale urechii
Endoscopia otică vs. otoscopul otic
Două dintre cele mai folosite metode de către medicii ORL sunt examinarea cu otoscopul sau endoscopia otică. Practic, otoscopul este metoda clasică, iar endoscopia este cea modernă.
Otoscopul – metoda clasică
Otoscopul este acel mic instrument cu lumină și lupă pe care îl folosesc medicii ORL pentru a verifica rapid starea canalului urechii și a timpanului. Este folosit adesea pentru consultațiile de rutină și oferă o imagine generală a urechii. Cu toate acestea, în unele cazuri, otoscopul nu este suficient. La multe persoane, conductul auditiv extern prezintă curburi care împiedică vizualizarea timpanului.
Endoscopia otică – metodă modernă
Pentru mai multă precizie, medicul poate recomanda endoscopia otică. Astfel, pot fi observate chiar și cele mai mici modificări. De altfel, un mare avantaj este că tu poți urmări, alături de medic, în timp real ce se întâmplă. În medicină, otoscopul este un instrument esențial. Cu toate acestea, medicina a dezvoltat un instrument mai precis ca endoscopul. Acesta oferă: imagini mult mai clare, luminate puternic, mărite, posibilitatea de a înregistra sau fotografia cadrele și mai puțin disconfort. Poți simți doar o mică presiune sau un „gâdilat”, dar nimic deranjant sau supărător.
Endoscopia otică la clinica Medikali
La clinica Medikali, știm că sănătatea urechii nu este doar un detaliu medical, ci este o parte esențială a vieții tale. De aceea, folosim tehnologie de vârf și proceduri moderne. Așa cum este endoscopia otică, un procedeu modern, nedureros, extrem de rapid și eficient. Așa că dacă te-ai regăsit în situațiile de mai sus, nu ezita să te programezi la un consult.
Notă: După examinarea atentă a urechii, rezultatul îți este eliberat pe loc de către medicul specialist ORL. De asemenea, după investigație, poți să-ți reiei activitățile uzuale.
Sănătatea urechii, calea către o viață mai echilibrată
Cu ajutorul urechilor, asculți glasurile oamenilor dragi, muzica preferată și sunetele naturii. Însă stilul de viață, zgomotele la care te expui constant își pun amprenta asupra calității auzului tău. Dacă vrei ca viața ta auditivă să rămână în echilibru, o bună igienă a urechii este esențială.
Poate nu te-ai gândit niciodată la asta, însă auzul este o parte extrem de importantă în comunicare. Așa cum probabil știi, ascultarea activă este cheia unor relații sănătoase, însă cum putem face asta fără auz? Orice problemă a urechii poate îngreuna dialogul, iar asta duce la anxietate și mai târziu la izolare. Fără o îngrijire corespunzătoare, realizată la timp, inclusiv stima de sine are de suferit. Prin urmare, igiena urechilor contribuie la menținerea echilibrului emoțional și la o bună calitate a vieții!
Gesturile mici fac întotdeauna diferența
Credem cu tărie că prevenția este, la rândul ei, un instrument cu ,,superputeri” pentru oricare dintre noi. Acestea sunt gesturile mici cu impact mare pe care le poți face oricând:
- Nu folosi bețișoare de urechi din cauză că acestea pot împinge ceara mai adânc sau pot răni timpanul.
- Protejează-te de zgomote puternice prin folosirea unor căști antifonice în medii zgomotoase.
- Fă controale regulate chiar dacă nu ai simptome evidente. O evaluare auditivă periodică poate preveni probleme mai mari.
- Ai grijă de sănătatea generală. Boli precum diabetul sau hipertensiunea pot afecta și auzul.
O igienă periodică a urechilor permite evacuarea în bune condiții a cerumenului către exteriorul canalului auditiv. Se reglează astfel cantitatea de cerumen, evitându-se formarea unui dop de cerumen. Cum te ajută, de fapt, prevenția în acest caz?
- Îți păstrezi un auz fin.
- Eviți durerile și amețelile.
- În cazul unui control, asiguri o bună observare a timpanului de către medic.
Endoscopia otică, un pas revoluționar pentru sănătatea urechii
Endoscopia otică reprezintă un pas revoluționar în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii. Noile inovații în tehnologia medicală sunt cu adevărat prețioase pentru calitatea vieții omului modern. E important să le cunoaștem și să le folosim în favoarea noastră. Dr. McCall, într-un articol publicat în UCLA HEALTH remarcă: ,,Endoscopul oferă o vizualizare extraordinară. Ceea ce poți observa cu ajutorul unui endoscop este cu adevărat remarcabil.”
Endoscopia otică ne reamintește că sănătatea urechii nu ar trebui subestimată. Pentru că ea îți asigură nu numai o viață activă și socială, ci și starea generală de bine pe termen lung. Dacă vrei să previi problemele cu urechea, discuția cu medicul ORL este esențială. Programează-te chiar acum un consult.
Nu uita că nu doar urechile tale au rolul de a asculta. Uneori, chiar și tu trebuie ,,să le asculți” nevoile și să iei deciziile potrivite pentru ele!
Echipa Medikali
Surse: