Scurtă prezentare
Hemoroizii sunt vase de sânge dilatate situate la nivelul anusului sau rectului. Periodic, aceste vase se pot inflama, iar în interiorul acestora se pot forma cheaguri de sânge, producând disconfort, mâncărime, durere sau senzație de arsură. Uneori, hemoroizii pot sângera. Procedura de ligaturare este rapidă, simplă, minim-invazivă și cu rezultate bune. Aceasta constă în plasarea unor benzi elastice la nivelul venelor dilatate astfel încât să producă închiderea acestora.
Pregătirea pentru investigație
Toaletarea zonei ano-rectale este necesară și ar trebui efectuată cu cât mai puțin timp înaintea intervenției. Evită alimentele care constipă și optează pentru o dietă cât mai lejeră cu 3 zile anterior procedurii pentru o recuperare cât mai ușoară.
La ce să te aștepți în timpul investigației
Procedura de ligaturare în sine este minim-invazivă, simplă și rapidă. Vei fi așezat în poziție litotomică (cu genunchii flectați), iar medicul va aplica un anestezic local. Ulterior, acesta va folosi un instrument numit anuscop pentru o vizualizare cât mai bună a hemoroizilor și va aplica benzile elastice. Acestea au rolul de a închide vasele dilatate, care apoi se atrofiază și cad. Este posibil ca aceștia să se elimine odată cu bolul fecal. Durerea și disconfortul pot persista timp de câteva zile postprocedural. În unele cazuri, poate apărea o ușoară sângerare, care este considerată normală.
Rezultate și beneficii
În urma procedurii de ligaturare, hemoroizii dispar și odată cu ei dispare și simptomatologia. Durerea și disconfortul pot persista timp de câteva zile postprocedural. În unele cazuri, poate apărea o ușoară sângerare, care este considerată normală. Dacă sângerarea persistă, adresează-te imediat medicului!
Ce ai de făcut post-investigație
Prevenirea constipației este importantă pentru o recuperare cât mai ușoară. Dieta este un factor important atât înaintea procedurii, cât și după. Medicul poate recomanda și utilizarea laxativelor în anumite cazuri.