Scurtă prezentare
Morfologia fetală este o investigație sigură, care nu asociază riscuri. Aceste imagini ne pot oferi informații despre copil, cum ar fi defectele din naștere și anomaliile de creștere. În cadrul morfologiei sunt studiate separat diferitele structuri anatomice ale fătului. Astfel, se pot evidenția anomalii cardiace, defecte de perete abdominal, probleme majore renale și altele. Morfologia fetală se efectuează de trei ori pe parcursul sarcinii, în fiecare trimestru, astfel:
- Trimestrul III – între 30 și 32 săptămâni de sarcină
- Trimestrul I – între 11 și 13 săptămâni de sarcină
- Trimestrul II – între 18 și 22 săptămâni de sarcină
Pregătirea pentru investigație
Nu aplicați creme sau uleiuri pe pielea abdomenului înaintea investigației! Acestea pot determina scăderea calității imaginilor prin transmiterea mai proastă a undelor sonore generate de sonda ecografului.
La ce să te aștepți în timpul investigației
Fiecare segment anatomic al bebelușului este examinat individual, motiv pentru care timpul necesar investigației este de minim 30 de minute. Vei sta întinsă pe spate în timp ce medicul examinează bebelușul și mediul în care acesta se dezvoltă. Această poziție poate deveni incomodă pentru femeile însărcinate, mai ales pentru cele aflate aproape de termen. Atunci când apare disconfortul, nu ezita să comunici cu medicul pentru a schimba poziția preț de câteva secunde.
Rezultat
Rezultatul este eliberat pe loc și conține atât măsurătorile efectuate de medic, cât și recomandările acestuia.
Ce ai de făcut post-investigație
Deși se acordă maximă atenție și grijă mamei și copilului, ecografia nu este o investigație perfectă. Mai mulți factori pot influența rezultatele (poziția copilului în uter, poziția placentei, grosimea peretelui abdominal etc.). O serie de anomalii nu se pot vedea ecografic. Unele defecte pot fi evidente târziu în sarcină sau chiar după naștere. În cazul diagnosticului ecografic al oricărei anomalii fetale, este necesar consultul cu medicul curant, uneori chiar cu medicul genetician și/sau pediatru sau chirurg pediatru. Aceștia sunt în măsură să stabilească conduita de urmat atât prenatal cât și postnatal în ceea ce privește investigațiile suplimentare necesare, posibilitățile de tratament și modalitatea nașterii.