Skip to content
Medikali

Ecografia musculo-scheletală

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Ecografia musculo-scheletală reprezintă o investigație imagistică simplă și non-invazivă prin care se obțin informații cu privire la aparatul locomotor (ex. mușchi, tendoane, articulații). Aceasta este indicată în urma unui traumatism sau atunci când la nivelul articulațiilor/mușchilor apare durere, limitarea mișcării, modificări ale pielii (roșeață), umflături. Spre deosebire de alte investigații imagistice (CT, RMN), ecografia musculo-scheletală permite studierea structurilor în mișcare, în timpul manevrelor de flexie-extensie sau contracție-relaxare musculară.

Pregătirea pentru investigație

Efectuarea acestei investigații nu necesită o pregătire specială.

La ce să te aștepți în timpul investigației

Pe zona de investigat se aplică un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior, medicul va așeza sonda pe piele și va apăsa ușor, în timp ce va deplasa sonda pe zonele respective pentru a vizualiza structurile interne. Procedura nu este dureroasă, însă, în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient, poate exista un ușor disconfort. Întrucât ecografia folosește ultrasunete, sunt evitate efectele nocive ale razelor X.

Rezultat

Rezultatul este eliberat pe loc și conține raportul de investigație imagistică.

Ce ai de făcut post-investigație

Recomandările pentru intervalul repetării investigației sau completarea cu alte examinări imagistice vor fi făcute în funcție de caz, de către medicul specialist.

Distribuie articolul pe: