Skip to content
Medikali

Ecografia sonohisterosalpingografie

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Sonohisterosalpingografia este cea mai modernă metodă ecografică, minim invazivă, care permite identificarea cu mare acuratețe a modificărilor de la nivelul cavității uterine și a trompelor uterine. De asemenea, prin intermediul acestei investigații se poate demonstra permeabilitatea trompelor uterine. În ce situații se recomandă efectuarea sonohisterosalpingografiei?

  • Evaluarea succesului unei intervenții chirurgicale de corecție la nivelul uterului sau trompelor uterine
  • Evaluarea anatomiei cavității uterine și a trompelor uterine
  • Diagnosticul infertilității
  • Sângerări vaginale anormale

Pregătirea pentru investigație

Investigația se efectuează imediat după încetarea sângerării menstruale, preferabil în primele 10 zile ale ciclului menstrual. Este recomandat ca înaintea sonohisterosalpingografiei să se realizeze un examen al secreției vaginale, culturi din colul uterin și un examen Babeș-Papanicolau pentru a evita agravarea anumitor afecțiuni în cursul procedurii.

La ce să te aștepți în timpul investigației

Investigația este efectuată de către medicul ginecolog ajutat de o asistentă medicală, în cabinetul de Ginecologie. Vei sta întinsă pe masa ginecologică cu genunchii îndoiți și depărtați. Medicul va insera prin colul uterin un cateter (tub) în cavitatea uterină prin intermediul căruia va injecta o soluție sterilă de contrast ecografic. Substanța va contura pereții uterului și ai trompelor uterine iar, dacă trompele sunt permeabile, aceasta se va împrăștia în cavitatea abdominală. Cu ajutorul ecografului se vizualizează pe ecran aceste structuri, iar medicul evaluează integritatea lor. Nu îți face griji, substanța de contrast este sigură iar riscul de a determina reacții alergice este minim. În timpul efectuării procedurii este posibil să resimți un disconfort similar crampelor menstruale. Acesta va dispărea la scurt timp după terminarea investigației.

Rezultat

Rezultatul este eliberat pe loc și conține raportul de investigație imagistică.

Ce ai de făcut post-investigație

Recomandările terapeutice sau cele pentru completarea cu alte investigații vor fi făcute în funcție de caz, de către medicul specialist.

Distribuie articolul pe: