Alergiile alimentare și intoleranțele alimentare sunt probleme de sănătate tot mai des întâlnite, în creștere la nivel global, nu doar în România, potrivit statisticilor. Este important să te adresezi specialistului de la primele simptome, pentru ca acesta să stabilească, prin consultație și teste, dacă ai o reacție imună sau digestivă la un anumit alergen și să-ți explice ce ai de făcut pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol. Programează-te la o consultație de alergologie la Medikali prin call-centerul clinicii situate în bd. Theodor Pallady nr. 66 A, sector 3, București.
Ce sunt alergiile alimentare și ce sunt intoleranțele alimentare
Multă lume le confundă, dar alergiile alimentare și intoleranțele alimentare sunt diferite.
Alergiile alimentare reprezintă reacții exagerate ale sistemului imunitar la alimente pe care le percepe ca periculoase pentru organism. Reacția este imediată, se declanșează chiar și la cea mai mică cantitate din alergenul consumat și dă simptomatologie diversă, de la manifestări cutanate la șoc anafilactic și deces.
Intoleranțele alimentare sunt reacții ale sistemului digestiv la alimente pe care nu le poate descopune și digera, din cauza unui deficit enzimatic. Se declanșează după ce consumăm o cantitate mai mare din alimentul respectiv și are în general manifestare digestivă, rar cutanată. Intoleranțele sunt mai puțin periculoase, dar prezintă un disconfort semnificativ.
Alergiile alimentare sunt în creștere la nivel global, specialiștii estimând că 10% din populație suferă de hipersensibilitate la un anumit aliment. De vină pentru acest lucru ar fi, cred cercetătorii care studiază fenomenul, dieta modernă, cu hrană preponderent procesată și aditivată, care a dus la modificarea microbiotei intestinale, reducând varietatea bacteriilor sănătoase din intestinele noastre responsabile cu descompunerea alimentelor ingerate. În România, conform Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, 2% dintre adulţi şi 10% dintre copii suferă de alergii alimentare.
O statistică a intoleranțelor alimentare nu este disponibilă.
Cele mai frecvente alergii alimentare
În România, cel mai des diagnosticate alergii alimentare sunt la:
- arahide și alte fructe oleaginoase (alune de pădure, nuci);
- ouă;
- lapte;
- pește;
- fructe de mare;
- gluten – o proteină din grâu, orz și secară, care se regăsește în toate derivatele obținute din aceste cereale (ex: făină, arpacaș).
Glutenul are o caracteristică specială: poate da și alergie alimentară, și intoleranță alimentară. În primul caz, reacția este imună și poate duce la leziuni ale intestinului subțire. Alergia la gluten se mai numește boala celiacă sau celiachie și afectează 1% din populația Europei (inclusiv România), conform unui raport recent. În cel de-al doilea caz, al intoleranței sau sensibilității la gluten, reacția este digestivă și nu există riscul unor leziuni intestinale.
Simptomele alergiilor alimentare
Persoanele cu alergii alimentare pot prezenta reacții de diverse tipuri după ingerarea alimentului pe care organismul lor nu îl tolerează – cutanate, digestive, respiratorii.
- urticarie;
- umflături la nivelul feței și a cavității bucale (în special a limbii);
- dificultăți la înghițire;
- respirație șuierătoare;
- crampe și dureri abdominale;
- greață și vărsături;
- diaree;
- amețeli;
- senzație de leșin.
În cazurile grave, simptomele pot culmina cu instalarea șocului anafilactic. Dacă nu se intervine rapid, prin injectarea de epinefrină, anafilaxia duce la deces.
Tratamentul alergiilor alimentare
Odată stabilit diagnosticul de alergie, prin analize de sânge specifice și teste cutanate, alimentul responsabil pentru declanșarea reacției imune trebuie eliminat din dietă. Nu este întotdeauna simplu de făcut asta, mai ales dacă vorbim despre o alergie la gluten sau la ouă, care se regăsesc în compoziția unei game largi de produse alimentare, dar o dietă restrictivă este singurul tratament disponibil în alergiile alimentare.
Specialistului Medikali în nutriție și dietetică poate fi de ajutor în acest punct. Ținând cont de stilul tău de viață, acesta poate alcătui o dietă personalizată care să răspundă nevoilor tale nutriționale și să fie în același timp în acord cu interdicțiile presupuse de alergia de care suferi. Dieteticianul îți poate recomanda, totodată, înlocuitori pentru alimentul la care ai alergie. Iar tu, de acum înainte, va trebui să citești cu atenție etichetele produselor, când faci cumpărături din magazinele alimentare, pentru a te asigura că nu conțin alergenul care se face vinovat de problema ta de sănătate.
Cele mai frecvente intoleranțe alimentare
O parte din alimentele care se fac vinovate de alergii generează și intoleranțe alimentare. Iată care sunt cele mai comune:
- la lactoză, un compus prezent în lactate (lapte, unt, brânză, iaurt) și produsele care conțin lapte, inclusiv înghețată;
- la gluten – prezent în făină, produse de panificație și cofetărie, paste, sosuri, bere;
- la histamină (substanță naturală prezentă în brânză, ananas, banane, avocado, ciocolată, uneori în vin);
- la cofeină (care se regăsește inclusiv în ceaiul verde sau negru, băuturile tip cola sau energizante);
- la alcool;
- la fructoză (monozaharid prezent în fructe și în unele legume);
- la sulfiți (conservanți folosiți în industria alimentară);
- la salicilați (prezenți în unele fructe, legume și condimente);
- la monoglutamatul de sodiu (folosit în industria alimentară pentru a accentua aroma şi gustul natural al produselor).
Alte intoleranțe alimentare au fost raportate la ouă, aspartam, coloranți alimentari sau drojdie.
Simptomele intoleranțelor alimentare
Reacția organismului, în cazul intoleranțelor alimentare, este mai puțin severă decât la alergii. Cele mai comune simptome sunt:
- greață;
- dureri abdominale;
- balonare;
- flatulență;
- diaree;
- dureri de cap;
- oboseală;
- erupții cutanate.
Tratamentul intoleranțelor alimentare
Nu se impun măsuri drastice precum în cazul alergiilor alimentare, care fac necesară eliminarea din dietă a alergenului alimentar. În cazul intoleranțelor, este suficient să identifici cantitatea care declanșează reacția și să consumi mai puțin din alimentul care îți creează disconfort digestiv.
Dacă te limitezi la a gusta atunci când ți se face poftă, ai toate șansele să nu apară deloc simptome.
Pot fi prevenite intoleranțele și alergiile alimentare?
Răspunsul este da, dar numai în cazul copiilor. Sistemul imunitar poate fi antrenat să recunoască și să tolereze cât mai multe alimente, prin expunere timpurie. Asta înseamnă că e recomandat ca, imediat după înțărcare, în alimentația copilului să fie introduse, pe rând, cât mai multe produse cu potențial alergen, până la vârsta de 3 ani, când „configurarea” sistemului imunitar se încheie. Studii recente arată că o astfel de abordare poate reduce riscul de dezvoltare a alergiilor alimentare mai târziu în viață cu până la 80%.
Pentru mai multe amănunte despre alergiile alimentare și intoleranțele alimentare, cum poți gestiona o astfel de problemă de sănătate și ce alternative nutriționale există, te așteptăm la Clinica Medikali din Sectorul 3, București. Specialistul nostru în alergologie și imunologie clinică te poate ajuta cu un diagnostic de certitudine și cu recomandări pentru îmbunătățirea stării de sănătate, iar specialistul în nutriție și dietetică îți poate alcătui planul alimentar optim. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul nostru.
Surse
https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/food-allergies-what-you-need-know
https://www.nhs.uk/conditions/food-intolerance
https://www.healthline.com/nutrition/common-food-intolerances#TOC_TITLE_HDR_12