Skip to content
Medikali

Durerile de cap – când devin un motiv de îngrijorare? Semne care nu trebuie ignorate

ARTICOL
Mergi rapid la:

Durerile de cap apar din multe cauze și se manifestă sub mai multe forme. Un episod izolat de cefalee nu este un motiv de îngrijorare – poate apărea pe fondul oboselii, al unei poziții necorespunzătoare la birou sau poate fi o nevralgie -, însă când durerea este puternică, nu cedează la tratament sau este însoțită de alte simptome, poate să semnaleze o afecțiune și să necesite evaluarea unui medic neurolog. Echipa clinicii Medikali din Sectorul 3, București, este la o programare distanță, dacă ai nevoie de servicii la standarde înalte de calitate.

Tipuri de dureri de cap și care sunt cele mai periculoase

O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății plasează durerile de cap cronice pe locul 3 în clasamentul afecțiunilor neurologice invalidante, după AVC și demențe. La nivel global, aproximativ 40% din populația globului suferă de dureri de cap recurente. 

Durerile de cap sunt împărțite în dureri primare și secundare. Durerile de cap primare sunt cele pasagere, pentru care se fac vinovați factori de mediu sau stilul de viață. De regulă, acestea cedează la antialgice și nu necesită consult de specialitate. 

Durerile de cap recurente, severe, care te împiedică să dormi și să desfășori activități uzuale, care nu se ameliorează în ciuda administrării de antialgice sau chiar se înrăutățesc reprezintă un motiv de îngrijorare. Acestea pot fi dureri de cap secundare, adică manifestarea unei afecțiuni. Dacă experimentezi astfel de dureri, atenție și la simptomele care le însoțesc și menționează-le medicului neurolog, când vii la consultație. 

Cea mai îngrijorătoare combinație este durere de cap + simptome neurologice. În acest caz, este posibil să fie vorba despre o urgență medicală.

Când este vorba despre o urgență medicală?

O durere de cap care debutează brusc și este violentă poate semnala un AVC, un anevrism rupt, prezența unei tumori sau o boală infecțioasă – meningită, encefalită -, dacă este însoțită de simptome ca: 

  • stare de greață/ vomă;
  • gât înțepenit și febră mare – 40 de grade sau peste;
  • amorțeli, parestezii, slăbiciune musculară;
  • amețeli;
  • dificultăți de vorbire;
  • tulburări cognitive;
  • modificări de personalitate;
  • tulburări de vedere;
  • probleme motorii;
  • crize convulsive;
  • pierderea conștienței. 

Aceste combinații de simptome reprezintă o urgență medicală. La fel, durerile apărute apărute în urma unei lovituri la cap. 

Este recomandat un consult medical cât mai rapid și când durerile de cap se intensifică la tuse sau la mișcare ori își schimbă tiparul. Sună pentru o programare la clinica noastră din București, dacă te regăsești în această situație. 

Ce afecțiuni pot anunța durerile de cap

Durerile de cap severe apar în mai multe afecțiuni neurologice. Iată ce pot anunța, în funcție de simptomele cu care se asociază: 

  • Migrenă. În acest caz, durerea se manifestă pe o parte a capului, este pulsatorie și poate să dureze mai multe zile. I se pot adăuga manifestări ca fotosensibilitatea, sensibilitatea la sunete puternice sau la mirosuri puternice, senzația de greață, tulburări de vedere, slăbiciune musculară.
  • AVC hemoragic sau ischemic. În tandem cu durerile de cap apar pareza facială, amețeala, dificultăți de exprimare, tulburări cognitive.
  • Un anevrism rupt, care poate provoca un AVC hemoragic. Durerea de cap este violentă și poate fi însoțită de greață și vărsături, crize convulsive, pierderea conștienței.
  • Tumori cerebrale. În funcție de localizare și de tipul de tumoră, acestea adaugă durerilor de cap o varietate de simptome, de la oboseală/ somnolență la tulburări de vedere, de vorbire, de memorie sau de personalitate, slăbiciune musculară, crize convulsive.
  • Encefalită, o inflamație virală a creierului. O temperatură ridicată și redoarea cefei sunt alte manifestări specifice ale acestei boli.
  • Meningită, o infecția de natură virală sau bacteriană a meningelui. Și aceasta se manifestă prin febră mare.
  • Cheaguri de sânge la nivel cerebral. Durerea de cap este foarte puternică, în acest caz, și mai apar vărsăturile, crizele convulsive, posibil pierderea conștienței. 

Te așteptăm la Medikali pentru diagnosticarea și tratarea dureri i de cap

Dacă ai identificat la tine sau la o persoană apropiată oricare din simptomele de mai sus, apelează fără întârziere la specialiștii în neurologie ai clinicii Medikali din Sectorul 3, București. Oferim o gamă largă de servicii de neurologie, de la diagnostic și tratament la reabilitare și prevenție, și utilizăm tehnici și tehnologii moderne pentru a oferi pacienților noștri îngrijirea de care au nevoie.

Durerile de cap pot fi invalidante și pot scădea semnificativ calitatea vieții, iar în anumite cazuri, chiar amenință viața. Cu un consult de neurologie în clinica noastră din sectorul 3 poți preveni complicațiile. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul nostru.

Surse

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders 
https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/when-to-see-doctor/sym-20050800 
https://www.health.harvard.edu/pain/headache-when-to-worry-what-to-do 
https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/headache

Distribuie articolul pe: