Skip to content
Medikali

Apneea – când devine o problemă

apneea-cand-devine-o-problema
ARTICOL
Mergi rapid la:

Un somn odihnitor ne influențează atât sănătatea, cât și calitatea vieții. Dacă te trezești obosit, chiar și după cele 8 ore de somn, e posibil să suferi de apnee în somn. Apneea este o tulburare a somnului care afectează aproximativ între 5-10% din populație. Se manifestă prin oprirea respirației, în mod repetat, pentru cel puțin 10 secunde. Ea aduce cu sine sforâitul, somnolența pe timpul zilei, oboseala și insomnia.

Calitatea somnului îți dictează felul în care gândești, iei decizii sau reacționezi la stres și nu numai. Corpul tău depinde de acele momente de liniște și relaxare pe care i le oferi în timpul nopții. În caz contrar, nu vei obține doza de energie de care ai nevoie pentru a funcționa a doua zi. Din păcate, în epoca în care trăim, apneea în somn este din ce în ce mai întâlnită. E important să îi recunoști semnele la timp. Tocmai pentru a nu o lăsa să-ți fure constant din energia și bunădispoziția zilnică.

Apneea în somn – ce este, de fapt?

Tulburările de somn sunt tot mai des întâlnite în lumea de azi. Amintește-ți doar când ai auzit ultima oară pe cineva spunându-ți că s-a trezit obosit. Probabil recent. Mulți dintre apropiații noștri se plâng adesea de un somn neodihnitor. Apneea în somn este o tulburare a somnului din ce în ce mai prezentă în viețile noastre. Și, da, ea ar putea fi un motiv pentru care oamenii din jurul nostru se simt mereu lipsiți de vlagă.

Sindromul de apnee în somn este definit prin mai mult de 5 episoade de oprire a respirației într-o singură oră de somn. Practic sunt niște pauze repetate în ritmul respirator. Mai exact, în aceste episoade, fluxul de aer inspirat se oprește complet pentru cel puțin 10 secunde sau mai mult, ceea ce duce la o scădere a nivelului de oxigen cu aproximativ 3-4%. Apneea apare atunci când, în timpul somnului, căile respiratorii superioare se „prăbușesc” temporar, blocând astfel trecerea aerului. Adică se petrece ceea ce în medicină numim colapsul căilor respiratorii superioare.

Când se transformă sforăitul în apnee?

Sforăitul este o problemă cu care ne confruntăm majoritatea dintre noi, la un moment dat. Oboseala, rinitele sau poziția corpului în timpul somnului sunt motive des întâlnite pentru care uneori sforăi atunci când dormi. Totuși, dacă pauzele respirației se repetă de mai multe ori în decursul unei ore, te poți confrunta cu apnee în somn.

De aceea, ar fi bine să faci o vizită medicului ORL.

Dacă ești din București și cauți ORL sector 3, ne poți face o vizită. Colegele noastre, Dr. Mădălina Vulpe și Dr. Iulia Tita, medici specialiști ORL, sunt gata să te îndrume. La fel și Dr. Anca Covaci, Dr. Alina Daniela Abobului și Dr. Liviu Albeanu, medici primari ORL, vor fi acolo să te ajute să-ți redobândești echilibrul. Indiferent la care alegi să mergi, poți avea încrederea că vei primi îngrijirea de care ai cu adevărat nevoie. Pentru că somnul odihnitor este vital pentru echilibrul nostru fizic și emoțional.

Există câteva semne clare care îți arată că sforăitul se transformă în apnee. Mai întâi, ți-ai putea întreba partenerul dacă observă că ai pauze lungi între respirații în timp ce dormi. Mai mult de 15 episoade de oprire a respirației, indică apneea în somn.

Simptomele pentru care pacienții vin adesea la clinica Medikali când au apnee în somn:

  • Treziri frecvente în timpul nopții
  • Dureri de cap matinale
  • Se trezesc mereu obosiți, chiar dacă au dormit între 7-8 ore
  • Somnolența excesivă din timpul zilei
  • Iritabilitate, probleme de memorie și concentrare
  • Depresie
  • Creșterea în greutate
  • Disfuncții sexuale

Cât de gravă este apneea?

Atunci când afecțiunea nu este diagnosticată sau tratată, apneea poate determina multe probleme de sănătate. Oboseala pe care o poți resimți din cauza trezirii continue pe timpul nopții, scade în mod considerabil calitatea vieții tale. Pe lângă problemele de sănătate care afectează organismul, apneea afectează sănătatea psihică și latura emoțională. Oboseala cronică, problemele de concentrare și simptomele depresiei sunt aspecte îngrijorătoare cu care te poți confrunta când suferi de apnee.

Când devine apneea în somn o problemă

Apneea nu te afectează doar pe tine, ci și oamenii cu care interacționezi zilnic. Cu atât mai mult, atunci când vine vorba de oamenii dragi. Ți se poate întâmpla să fii mai irascibil și să gestionezi mai greu provocările care apar în timpul zilei. Din cauza că nu respiri corespunzător în timpul somnului, apneea destabilizează ciclurile somnului. Din cauza asta, te simți mai agitat și obosit în timpul zilei.

Când apare apneea, nivelul de oxigen al organismului scade, iar creierul primește din ce în ce mai puțin oxigen. Astfel, somnul tău devine unul superficial, neodihnitor, motiv pentru care te simți ca și cum nu ai fi dormit deloc. Prin urmare, oscilezi mereu între somnul profund și cel superficial. Sunt acele momente în care spui: ,,mă simt de parcă n-am dormit toată noaptea”.

Netratată, apneea în somn se poate transforma într-o problemă majoră. Accidentele de mașină pot fi cauzate de această tulburare. 2-3% dintre șoferii care adorm la volan au apnee în somn. De asemenea, există între 3-6 % cazuri de stop cardio respirator în somn. Alte probleme cauzate de apneea în somn sunt: hipertensiune arterială, rezistență la insulină, aritmii. De asemenea, majoritatea pacienților cu apnee în somn dezvoltă boală de reflux gastroesofagian din cauza presiunii intratoracice crescute. Așadar, apneea poate deveni o problemă extrem de serioasă care îți poate pune viața în pericol.

La clinica Medikali, știm cât de supărătoare poate fi această afecțiune netrată. De aceea, sprijinim și îndrumăm pacienții cu apnee în somn către cele mai bune și eficiente tratamente. E important să prevenim și să tratăm această afecțiune la timp. Pentru a nu o lăsa să ne fure bucuriile vieții de zi cu zi. Știi… acea dimineață în care te simți atât de energic încât poți cuceri lumea? Cu toții merităm astfel de dimineți!

De câte tipuri este apneea în somn și cum se manifestă?

Apneea poate fi de trei tipuri:

  • apnee obstructivă
  • apnee centrală
  • apneea complexă (mixă), o combinație între apneea obstructivă și apneea centrală

Apneea obstructivă este cea mai comună afecțiune. Ea apare atunci când mușchii gâtului se relaxează excesiv în timpul somnului. Astfel, se blochează parțial sau total căile respiratorii. Cele mai întâlnite cauze ale acesteia sunt: obezitatea, consumul de alcool, fumatul, poziția corpului în somn. De asemenea, suntem mai predispuși să o dezvoltăm pe măsură ce îmbătrânim. Principalul factor declanșator este creșterea în greutate. Mai apoi, odată dezvoltată, poate chiar apneea să determine creșterea în greutate.

Apneea centrală este o formă mai rară. Ea implică o problemă a sistemului nervos central. Apare atunci când creierul nu reușește să trimită semnalele potrivite mușchilor tăi pentru a te ajuta să respiri. Cele mai întâlnite cauze sunt afecțiunile neurologice și insuficiența cardiacă. Un factor risc îl prezintă și pacienții care au avut un infarct de miocard în antecedente.

Cele mai frecvente simptome ale apneei

Apneea în somn se manifestă printr-o varietate de simptome. Cele mai întâlnite sunt:

  • sforăitul puternic (cel mai frecvent simptom al apneei obstructive de somn)
  • pauze în respirație
  • gâfâit în timpul somnului
  • trezirea cu gura uscată
  • dureri de cap dimineața
  • respirația pe gură
  • dificultăți în a rămâne adormit (insomnie)
  • somnolență excesivă în timpul zilei (hipersomnie)
  • dificultăți de concentrare în timpul zilei
  • iritabilitate
  • disfuncții sexuale
  • creștere în greutate

În cazurile de apnee în somn la copii sau apnee în somn la bebeluși, manifestările sunt ușor diferite:

  • hiperactivitate, dificultăți de concentrare sau performanță slabă la școală
  • sforăit puternic
  • enurezis (sau udatul patului)
  • mișcări frecvente ale brațelor sau picioarelor în timpul somnului
  • dormitul în poziții neobișnuite sau cu gâtul întins
  • reflux gastroesofagian (arsuri la stomac) sau transpirații nocturne

Somnul este cheia unei vieți sănătoase. Atunci când nu te odihnești corespunzător, totul devine mai greu de gestionat. Oboseala cronică se instalează, iar reziliența ta la stres e tot mai scăzută. Colegii noștri specialiști ORL știu cât de dificil este să te confrunți cu aceste simptome. De aceea, dacă simți că te-ai regăsit în aceste situații, ei te pot îndruma pentru investigații suplimentare. Astfel, vei ști cu certitudine dacă suferi sau nu de apnee în somn. Nu amâna starea de bine și programează-te acum la un consult.

Detaliile privind prețul unui consult ORL la clinica Medikali le găsești aici.

Ce poți face până la consultul ORL

Apneea în somn poate fi prevenită foarte eficient prin schimbarea stilului de viață. Micile schimbări pe care le faci zilnic pot reduce considerabil simptomele acestei afecțiuni. Renunță la alcool sau nu consuma alcool în exces. De asemenea, încearcă să eviți pastilele care creează stare de somnolență pentru a avea un somn mai odihnitor. Ele blochează căile respiratorii pe timpul somnului, ceea ce face ca perioadele în care nu respiri să fie mai lungi.

Chiar dacă te simți confortabil atunci când adormi pe spate, e indicat să îți schimbi poziția. Somnul pe spate poate fi cauza principală pentru pauzele repetate de respirație. Recomandat este să dormi pe o parte, sprijinit de o pernă oblică, ce are rolul de a reduce simptomele apneei. Dacă observi că ai permanent nasul înfundat, încearcă să folosești spray-uri nazale care ajută la decongestionarea foselor nazale.

Cum se tratează apneea în somn la clinica Medikali

Medicii  noștri îți pot recomanda folosirea unui dispozitiv numit CPAP. O mască care acoperă nasul și gura, conectată la o mică pompă. Acesta direcționează aerul către căile respiratorii și previne închiderea acestora în timpul somnului.

La clinica Medikali, îți vei redobândi cu siguranță încrederea într-un somn mai odihnitor ca oricând! Aici vei găsi nu doar tehnologie de vârf și proceduri moderne, ci și o echipă de medici pasionați. Ei te vor ghida și îți vor oferi tot sprijinul necesar pe termen lung.

Un alt tratament pentru ameliorarea simptomelor apneei constă în folosirea dispozitivelor de avansare mandibulară. Ele sunt special concepute pentru pacienții cu apnee. De asemenea, pot fi realizate aparate dentare sau dispozitive orale mandibulare care ajută la menținerea căilor respiratorii deschise.

Apneea în somn este o problemă mai întâlnită decât crezi. Cu atât mai mult în societatea în care trăim. Tulburările de somn își pun tot mai mult amprenta asupra noastră. Însă nu ar trebui să uităm că un somn odihnitor este unul dintre factorii decisivi ai fericirii noastre. Ziua bună se cunoaște după un somn bun, nu-i așa? Dacă îți dorești o evaluare completă pentru a diagnostica apneea în somn, te așteptăm la clinica Medikali. Aici diagnosticarea apneei în somn se face pas cu pas.

Nu amâna starea de bine și redă-i puterea somnului tău! El chiar îți poate transforma viața.

Surse: