Skip to content
Medikali

Sforăitul la copii

ARTICOL
Mergi rapid la:

Deși aproape jumătate dintre adulți sforăie ocazional în timpul somnului, sforăitul nu este un simptom comun în rândul copiilor. Când ar trebui să te îngrijorezi?

În cele mai multe cazuri, mai ales dacă sforăitul apare de maximum două ori pe săptămână și dispare în scurt timp, nu vorbim despre un simptom care să trezească suspiciuni. Însă, atunci când această problemă de respirație devine severă și frecventă, poate semnala o cauză mai complexă.

Care sunt posibilele cauze ale sforăitului la copii?

De regulă, sforăitul implică un blocaj la nivelul căilor respiratorii. Astfel, circulația aerului este îngreunată și produce o vibrație a țesuturilor și structurilor din cavitatea bucală și gât. Iată cele mai comune cauze ale sforăitului:

  • Alergiile. Inflamațiile de la nivelul nasului și gâtului cauzate de alergiile sezoniere pot îngreuna respirația și conduce la sforăit.
  • Amigdale inflamate. În cazul unei infecții, sistemul imunitar al copilului face ca amigdalele să se mărească, iar acest lucru determină obstrucția căilor respiratorii.
  • Deviația de sept. Când cartilagiul desparte cavitatea nazală în mod inegal, una dintre nări este mai îngustă, iar circulația aerului este îngreunată.
  • Astm. La fel ca în cazul alergiilor, și astmul poate inhiba respirația, obstrucționând parțial căile respiratorii.
  • Fumatul pasiv. Expunerea la fumul de țigară poate provoca iritații la nivelul căilor respiratorii, ceea ce poate conduce la sforăit.
  • Obezitate. Această tulburare metabolică poate cauza îngustarea căilor respiratorii.
  • Sindrom de apnee obstructivă în somn. Cea mai gravă afecțiune care poate cauza sforăitul la copii.

Apneea în somn, un motiv de îngrijoare

Sindromul de apnee obstructivă în somn apare atunci când mușchii din spatele gâtului care țin căile respiratorii deschise se relaxează prea mult în timpul somnului, obstrucționând respirația. Fluxul de aer este blocat pentru perioade de 6-7 secunde, de mai multe ori pe parcursul nopții, tulburând somnul și având efecte negative asupra sănătății copilului. Organismul nu se poate reface corespunzător pe timpul nopții și nu primește cantitatea de oxigen necesară bunei sale funcționări. De aceea, apneea în somn poate afecta dezvoltarea normală a creierului, poate conduce la probleme cardiovasculare (lipsa oxigenului pune presiune pe inimă), tulburări de metabolism și poate afecta performanțele școlare.

Iată simptomele care pot indica apneea în somn:

  • Se trezește de multe ori în timpul nopții și are un somn agitat;
  • Sforăie mai mult de 3 nopți pe săptămână, respirația se oprește pentru mai mult de 5 secunde;
  • Urinează frecvent în pat în timpul nopții, după vârsta de 9 ani;
  • Doarme cu gura deschisă și bărbia sau gâtul întins;
  • Este somnoros sau hiperactiv în timpul zilei;
  • Probleme de concentrare și învățare;
  • Este irascibil sau agresiv în timpul zilei;
  • Se trezește greu, deși a dormit un număr suficient de ore.

Ce măsuri poți lua?

1. Dacă sforăitul este provocat de alergii, elimină potențialii alergeni din dormitor: renunță la pernele sau pilotele umplute cu puf și pene, îndepărtează regulat praful de pe mobilier sau podea și asigură un nivel optim de umiditate în încăpere.

2. Dacă sforăitul este provocat de amigdale sau polipi, medicul ORL îți poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a lor.

3. În cazul obezității, este nevoie de un consult la medicul pediatru pentru a stabili un plan optim de nutriție.

4. Dacă sforăitul este cauzat de răceală, este nevoie de medicație specifică care să amelioreze congestia nazală. În plus, se recomandă irigarea nazală cu soluție salină și utilizarea unui umidificator de cameră.

5. În cazul sindromului de apnee în somn, afecțiune ce necesită atenție deosebită, este nevoie de o consultație la un specialist în somnologie, care poate confirma diagnosticul și trata această tulburare. Aceasta va monitoriza somnul copilului pe o anumită perioadă de timp pentru a determina cel mai bun plan de tratament.

Surse

https://health.clevelandclinic.org/does-your-child-snore-5-signs-of-trouble/https://www.sleepfoundation.org/snoring/snoring-childrenhttps://www.texaschildrens.org/blog/snoring-children-when-should-you-be-concerned

Distribuie articolul pe: