Skip to content
Medikali

Medicina muncii

Solicită ofertă

Despre medicina muncii

Medicina muncii este specialitatea medicală care se ocupă cu supravegherea stării de sănătate a oamenilor la locul de muncă, cu adaptarea angajatului la munca pe care o depune, cu prevenția, diagnosticarea și tratarea bolilor profesionale și prevenția accidentelor de muncă.

Medicina muncii este un serviciu obligatoriu pentru orice companie, de stat sau privată, indiferent de mărime și de domeniul în care activează. Examenul de medicina muncii se efectuează obligatoriu înaintea angajării și apoi periodic, pentru monitorizarea sănătății.

Este un serviciu a cărui plată intră în sarcina angajatorului și este gratuit pentru angajat.

Medikali oferă companiilor de orice mărime și din orice industrie, servicii de medicina muncii care includ: examene medicale la angajare, examene medicale periodice și de adaptare, examene medicale la reînceperea activității și supravegherea medicală a angajaților din categorii vulnerabile.

Bolile profesionale reprezintă un factor de stres și un pericol pentru starea ta de sănătate, însă poți avea încredere deplină în echipa noastră de medici. La Medikali ești întâmpinat cu multă răbdare și înțelegere, iar problemele și simptomele cu care te confrunți vor fi ascultate, investigate și tratate de către specialiștii noștri.

Ce spun statisticile

Deși numărul de accidente la locul de muncă au scăzut, la nivel global, cu 25% în ultimii 10 ani, bolile asociate muncii cauzează aproximativ2,4 milioane de decese la nivel mondialîn fiecare an, 200.000 dintre acestea survenind în Europa.

Eforturile de prevenire a bolilor cauzate de locul de muncă îmbunătățesc calitatea vieții angajaților, sporesc productivitatea acestora și reduc costurile asociate tratamentelor bolilor profesionale.

Medicina Muncii img

Cu ce boli ne întâlnim cel mai des

O boală profesională este cea care este cauzată de tipul mediului de lucru sau de activitățile care fac parte din ocupația pacientului. În cazul în care se suspectează o boală profesională, specialiștii în medicina muncii pot evalua starea de sănătate a pacientului, pot stabili diagnosticul și pot stabili o relație temporală între apariția simptomelor și particularitățile locului de muncă.

Printre cele mai întâlnite boli profesionale se regăsesc:

  • Dermatita de contact, cauzată de o gamă largă de agenți fizici, biologici sau chimici;
  • Afecțiunile aparatului respirator, precum astmul. Există peste 300 de substanțe chimice la locul de muncă despre care se știe că pot cauza astm bronșic, boala fiind cel mai răspândită în industriile de fabricare a pieselor auto și a materialelor plastice;
  • Tulburările musculo-scheletice care se dezvoltă în timp și pot fi cauzate de mișcări repetitive, poziții incomode, manipularea aparatelor și utilajelor și lipsa pauzelor;
  • Pierderea auzului apare la persoanele care au fost expuse la zgomote puternice și este specifică lucrătorilor din industria minieră, construcții și manufactură;
  • Cancerele profesionale apar atunci când lucrătorii sunt în contact cu substanțe cancerigene la locul lor de muncă. Anumite substanțe sunt asociate cu diferite tipuri de cancer, iar anumiți agenți cancerigeni pot fi predominați în special în anumite industrii;
  • Stresul și tulburări ale echilibrului psihic. Tulburarea de stres post traumatic (PTSD), de exemplu, este cel mai des întâlnită la locurile de muncă cu presiune ridicată, cum ar fi armata sau forțele de ordine;
  • Bolile infecțioase. De exemplu, tuberculoza reprezintă un risc pentru lucrătorii din serviciile sociale sau din instituțiile de corecție, deoarece aceștia sunt în contact constant cu populația cu risc ridicat.

Simptome frecvente

Simptomele și instalarea treptată a bolilor și afecțiunilor profesionale nu afectează doar randamentul și productivitatea la locul de muncă, ci și activitățile de zi cu zi. De asemenea, atât corpul, cât și starea mintală au de suferit atunci când condițiile de la locul de muncă sunt dificile.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Articulații inflamate;
  • Oboseală;
  • Slăbiciune;
  • Dificultăți de respirație;
  • Umflarea picioarelor și a gleznelor;
  • Tuse productivă;
  • Piele uscată, asociată cu mâncărimi;
  • Durere de urechi, pierderea treptată a auzului, iritabilitate, secreții ale urechii cauzate de otită;
  • Gânduri și trăiri negative, apărute în urma unui eveniment traumatic;
  • Insomnii;
  • Retrăirea evenimentului traumatic;
  • Probleme de concentrare.

Când să te prezinți la medic

Consultația de medicina muncii se efectuează obligatoriu la angajare și apoi periodic și intră în sarcina angajatorului.
Fără certificatul medical eliberat de medicul de medicina muncii care atestă că ești apt din punct de vedere medical pentru munca respectivă, contractul de muncă devine nul.
Este recomandată vizita la medic și atunci când te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus. De asemenea, în momentul în care apar simptome neobișnuite, accidente neprevăzute sau treci prin momente traumatice, este indicat să îți contactezi medicul.
Din moment ce medicina muncii acoperă o gamă largă de afecțiuni, boli, răni sau traumatisme, poți avea încredere că echipa Medikali poate recomanda tratamentul potrivit sau investigațiile suplimentare necesare, indiferent de problema cu care te confrunți.

Investigații și proceduri

Testarea este un pas important în găsirea de soluții și scheme de tratament privind bolile profesionale. În cazul în care starea de sănătate se agravează rapid din cauza condițiilor de la locul de muncă, contactează medicul și solicită investigațiile pe care le consideri necesare.
Clinica Medikali din București oferă toate serviciile de medicina muncii

Testele și procedurile pot fi:

  • Screening azbest;
  • Testarea expunerii la agenți patogeni;
  • Examenul de aptitudine pentru serviciu;
  • Teste de auz;
  • Teste oftalmologice;
  • Imunizări;
  • Evaluare psihiatrică ocupaţională;
  • Evaluare medicală respiratorie;
  • Evaluarea revenirii la locul de muncă;
  • Evaluarea restricțiilor de muncă;
  • Examen medical de adaptare (la locul de muncă ocupat);
  • Supravegherea medicală a angajaților din categorii vulnerabile (ex: femei însărcinate, persoane cu boli cronice, cu invalidități).

Complicații

Dacă amâni vizita la medic în ciuda unor simptome evidente, a unor evenimente traumatice sau dacă nu ai mai fost la medic de ceva timp, poți risca să dezvolți complicații. Acestea pot apărea și în lipsa unor teste și investigații elocvente și includ:

  • Agravarea afecțiunilor și bolilor profesionale;
  • Epuizare;
  • Anxietate;
  • Depresie.

Prevenție

Asigură-te că stresul nu se transformă într-o problemă copleșitoare. Atunci când treci prin nenumărate situații dificile la locul de muncă, pot apărea semne ale epuizării, ale sindromului burnout, iar corpul începe să cedeze treptat.
Pentru a evita aceste situații de epuizare, ia pauze mai dese, discută cu angajatorul despre programul și responsabilitățile tale, petrece mai mult timp în natură și odihnește-te corespunzător.

Dacă job-ul pe care îl ai este unul de birou, ia-ți 5 minute din pauză la fiecare oră și fă exerciții de stretching pentru detensionarea mușchilor. Întinde-ți brațele, gâtul, rotește-ți umerii și nu uita să îndrepți coloana.

Surse

https://osha.europa.eu/ro/themes/work-related-diseases, https://visualisation.osha.europa.eu/osh-costs#!/

De ce să alegi Clinica Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta

Solicitare ofertă de Medicina Muncii pentru companii

* Câmpuri obligatorii