Medicina muncii este specialitatea medicală care se ocupă cu supravegherea stării de sănătate a oamenilor la locul de muncă, cu adaptarea angajatului la munca pe care o depune, cu prevenția, diagnosticarea și tratarea bolilor profesionale și prevenția accidentelor de muncă.
Medicina muncii este un serviciu obligatoriu pentru orice companie, de stat sau privată, indiferent de mărime și de domeniul în care activează. Examenul de medicina muncii se efectuează obligatoriu înaintea angajării și apoi periodic, pentru monitorizarea sănătății.
Este un serviciu a cărui plată intră în sarcina angajatorului și este gratuit pentru angajat.
Medikali oferă companiilor de orice mărime și din orice industrie, servicii de medicina muncii care includ: examene medicale la angajare, examene medicale periodice și de adaptare, examene medicale la reînceperea activității și supravegherea medicală a angajaților din categorii vulnerabile.
Bolile profesionale reprezintă un factor de stres și un pericol pentru starea ta de sănătate, însă poți avea încredere deplină în echipa noastră de medici. La Medikali ești întâmpinat cu multă răbdare și înțelegere, iar problemele și simptomele cu care te confrunți vor fi ascultate, investigate și tratate de către specialiștii noștri.
Ce spun statisticile
Deși numărul de accidente la locul de muncă au scăzut, la nivel global, cu 25% în ultimii 10 ani, bolile asociate muncii cauzează aproximativ2,4 milioane de decese la nivel mondialîn fiecare an, 200.000 dintre acestea survenind în Europa.
Eforturile de prevenire a bolilor cauzate de locul de muncă îmbunătățesc calitatea vieții angajaților, sporesc productivitatea acestora și reduc costurile asociate tratamentelor bolilor profesionale.
Cu ce boli ne întâlnim cel mai des
O boală profesională este cea care este cauzată de tipul mediului de lucru sau de activitățile care fac parte din ocupația pacientului. În cazul în care se suspectează o boală profesională, specialiștii în medicina muncii pot evalua starea de sănătate a pacientului, pot stabili diagnosticul și pot stabili o relație temporală între apariția simptomelor și particularitățile locului de muncă.
Printre cele mai întâlnite boli profesionale se regăsesc:
- Dermatita de contact, cauzată de o gamă largă de agenți fizici, biologici sau chimici;
- Afecțiunile aparatului respirator, precum astmul. Există peste 300 de substanțe chimice la locul de muncă despre care se știe că pot cauza astm bronșic, boala fiind cel mai răspândită în industriile de fabricare a pieselor auto și a materialelor plastice;
- Tulburările musculo-scheletice care se dezvoltă în timp și pot fi cauzate de mișcări repetitive, poziții incomode, manipularea aparatelor și utilajelor și lipsa pauzelor;
- Pierderea auzului apare la persoanele care au fost expuse la zgomote puternice și este specifică lucrătorilor din industria minieră, construcții și manufactură;
- Cancerele profesionale apar atunci când lucrătorii sunt în contact cu substanțe cancerigene la locul lor de muncă. Anumite substanțe sunt asociate cu diferite tipuri de cancer, iar anumiți agenți cancerigeni pot fi predominați în special în anumite industrii;
- Stresul și tulburări ale echilibrului psihic. Tulburarea de stres post traumatic (PTSD), de exemplu, este cel mai des întâlnită la locurile de muncă cu presiune ridicată, cum ar fi armata sau forțele de ordine;
- Bolile infecțioase. De exemplu, tuberculoza reprezintă un risc pentru lucrătorii din serviciile sociale sau din instituțiile de corecție, deoarece aceștia sunt în contact constant cu populația cu risc ridicat.
Simptome frecvente
Simptomele și instalarea treptată a bolilor și afecțiunilor profesionale nu afectează doar randamentul și productivitatea la locul de muncă, ci și activitățile de zi cu zi. De asemenea, atât corpul, cât și starea mintală au de suferit atunci când condițiile de la locul de muncă sunt dificile.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Articulații inflamate;
- Oboseală;
- Slăbiciune;
- Dificultăți de respirație;
- Umflarea picioarelor și a gleznelor;
- Tuse productivă;
- Piele uscată, asociată cu mâncărimi;
- Durere de urechi, pierderea treptată a auzului, iritabilitate, secreții ale urechii cauzate de otită;
- Gânduri și trăiri negative, apărute în urma unui eveniment traumatic;
- Insomnii;
- Retrăirea evenimentului traumatic;
- Probleme de concentrare.
Când să te prezinți la medic
Consultația de medicina muncii se efectuează obligatoriu la angajare și apoi periodic și intră în sarcina angajatorului.
Fără certificatul medical eliberat de medicul de medicina muncii care atestă că ești apt din punct de vedere medical pentru munca respectivă, contractul de muncă devine nul.
Este recomandată vizita la medic și atunci când te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus. De asemenea, în momentul în care apar simptome neobișnuite, accidente neprevăzute sau treci prin momente traumatice, este indicat să îți contactezi medicul.
Din moment ce medicina muncii acoperă o gamă largă de afecțiuni, boli, răni sau traumatisme, poți avea încredere că echipa Medikali poate recomanda tratamentul potrivit sau investigațiile suplimentare necesare, indiferent de problema cu care te confrunți.
Investigații și proceduri
Testarea este un pas important în găsirea de soluții și scheme de tratament privind bolile profesionale. În cazul în care starea de sănătate se agravează rapid din cauza condițiilor de la locul de muncă, contactează medicul și solicită investigațiile pe care le consideri necesare.
Clinica Medikali din București oferă toate serviciile de medicina muncii
Testele și procedurile pot fi:
- Screening azbest;
- Testarea expunerii la agenți patogeni;
- Examenul de aptitudine pentru serviciu;
- Teste de auz;
- Teste oftalmologice;
- Imunizări;
- Evaluare psihiatrică ocupaţională;
- Evaluare medicală respiratorie;
- Evaluarea revenirii la locul de muncă;
- Evaluarea restricțiilor de muncă;
- Examen medical de adaptare (la locul de muncă ocupat);
- Supravegherea medicală a angajaților din categorii vulnerabile (ex: femei însărcinate, persoane cu boli cronice, cu invalidități).
Complicații
Dacă amâni vizita la medic în ciuda unor simptome evidente, a unor evenimente traumatice sau dacă nu ai mai fost la medic de ceva timp, poți risca să dezvolți complicații. Acestea pot apărea și în lipsa unor teste și investigații elocvente și includ:
- Agravarea afecțiunilor și bolilor profesionale;
- Epuizare;
- Anxietate;
- Depresie.
Prevenție
Asigură-te că stresul nu se transformă într-o problemă copleșitoare. Atunci când treci prin nenumărate situații dificile la locul de muncă, pot apărea semne ale epuizării, ale sindromului burnout, iar corpul începe să cedeze treptat.
Pentru a evita aceste situații de epuizare, ia pauze mai dese, discută cu angajatorul despre programul și responsabilitățile tale, petrece mai mult timp în natură și odihnește-te corespunzător.
Dacă job-ul pe care îl ai este unul de birou, ia-ți 5 minute din pauză la fiecare oră și fă exerciții de stretching pentru detensionarea mușchilor. Întinde-ți brațele, gâtul, rotește-ți umerii și nu uita să îndrepți coloana.