Skip to content
Medikali

Servicii nefrologie

Despre nefrologie

Nefrologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor care afectează rinichii. Cuvântul “nefrologie” provine din grecescul “nephros” care înseamnă “rinichi” și sufixul “-logie” care înseamnă “studiu al”.

Rinichii sunt organe-pereche care îndeplinesc funcții vitale și sunt o parte esențială a aparatului excretor. Aceștia sunt responsabili de eliminarea din sânge a deșeurilor și a excesului de lichide, mențin echilibrul electrolitic din corp, secretă hormoni (eritropoetina, renina) și metabolizează hormonii secretați de alte glande precum insulina, glucagon, parathormon.
Având în vedere că toate celelalte sisteme ale corpului depind de buna funcționare a rinichilor, dezechilibrul acestora poate genera complicații grave, de lungă durată.

Afecțiunile renale scad considerabil calitatea vieții și pot lua forma unor complicații ce necesită intervenții chirurgicale. Echipa Medikali este pregătită să trateze cu răbdare și profesionalism fiecare caz, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului renal și a preveni deteriorarea acestuia.

Ce spun statisticile

Aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de boli de rinichi, o problemă semnificativă de sănătate publică. Milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a complicațiilor bolii renale, care afectează una din zece persoane. Detectarea precoce și tratamentul bolii renale cronice pot scădea riscul de complicații și numărul de decese pe care le provoacă.

Statisticile arată că la nivel global, unul din cinci bărbați și una din patru femei cu vârste între 65 și 74 de ani suferă de o boală renală cronică. În întreaga lume, aproximativ 2 milioane de oameni au nevoie în acest moment de dializă sau de un transplant de rinich pentru a rămâne în viață.

Cu ce boli ne întâlnim cel mai des

Medicii nefrologi oferă diagnostic și tratament unei game largi de boli care afectează rinichii. De la afecțiuni ușor tratabile până la cele mai dificile, medicii reușesc să gestioneze și să ofere scheme de tratament personalizate pentru ca tulburările rinichilor să impacteze cât mai puțin viața de zi cu zi a pacienților.

Printre cele mai întâlnite boli renale se regăsesc:

  • Litiaza renală (formarea de calculi renali);
  • Infecții renale;
  • Complicațiile renale ale diabetului zaharat, hipertensiunii renale, bolilor vasculare aterosclerotice;
  • Cancer renal;
  • Glomerulonefrite;
  • Boli de rinichi toxice sau metabolice;
  • Pielonefrite cronice;
  • Boli ereditare precum polichistoza renală;
  • Boala cronică de rinichi (insuficiență renală).

Simptome frecvente

În fazele de început ale bolii, afecțiunile renale nu provoacă semne sau simptome observabile și progresează fără să fie detectate. De aceea, statisticile spun că doar 10% dintre pacienții cu boli cronice de rinichi știu că suferă de această afecțiune.
Având în vedere faptul că simptomele apar când o mare parte a funcției renale este deja distrusă, screening-ul periodic (analize de sânge și urină) este foarte important pentru a detecta din timp orice deficiență renală și a preveni, prin tratamentul necesar, insuficiența renală și alte complicații.

În fazele avansate ale bolilor renale simptomele includ:

  • Oboseală și dificultăți de concentrare;
  • Scăderea poftei de mâncare;
  • Mâncărimi ale pielii (prurit);
  • Prezența sângelui în urină;
  • Inflamarea mâinilor, picioarelor, gleznelor;
  • Dificultăți de respirație;
  • Durere în zona lombară;
  • Senzație de usturime în timpul urinării;
  • Crampe musculare;
  • Insomnie.

Când să te prezinți la medic

Este recomandată vizita la medicul nefrolog atunci când te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus sau în momentul în care apar simptome neobișnuite. De asemenea, este indicat să mergi la un consult de specialitate atunci când te confrunți cu urinări dese, urinări tulburi, dificultăți la urinare, asociate cu febră, frisoane, greață și dureri lombare.

Investigații și proceduri

Testarea este un pas important în diagnosticarea și crearea unei scheme de tratament eficient pentru bolile renale. Medicul nefrolog va evalua simptomele cu care te confrunți, va analiza istoricul tău medical, medicamentele pe care le folosești și îți va recomanda o serie de analize și investigații specifice, pentru a determina cu exactitate tipul afecțiunii și pentru a elabora un plan de tratament.
Printre aceste teste se numără:

  • Teste de laborator: pentru început, cele mai uzuale analize prin care este evaluată starea de sănătate a rinichilor sunt ureea serică, creatinina serică și sumarul de urină.
  • Investigații imagistice: ecografia renală, radiografia, CT (computer tomograf), RMN (rezonanță magnetică nucleară), urografia intravenoasă (UIV);
  • Biopsia renală, recomandată atunci când alte metode neinvazive nu reușesc să determine un diagnostic precis si prin care se poate realiza examinarea morfologică a țesutului renal.

Complicații

Funcția rinichilor, aceea de a elimina din organism apa și substanțele nocive, influențează și celelalte funcții din organism. De aceea, atunci când rinichii nu își mai pot îndeplini funcția la capacitate maximă, întregul organism are de suferit, iar starea generală de sănătate este afectată.

Printre complicațiile ce pot fi determinate de bolile renale se numără:

  • Anemia;
  • Demineralizarea osoasă;
  • Retenția de fluide, inflamații;
  • Afecțiuni ale inimii;
  • Hipertensiune arterială;
  • Uremie.

Prevenție

  • Gestionează celelalte afecțiuni cu care te confrunți. Dacă ai o boală care ar putea afecta în timp funcția rinichilor, precum diabetul sau hipertensiunea arterială, este important ca aceasta să fie gestionată cu atenție. Urmează sfatul medicului tău, respectă prescripția medicală și mergi constant la un control medical.
  • Renunță la fumat. Fumatul crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord sau accident vascular cerebral, care este asociat cu un risc mai mare de boală renală cronică.
  • Adoptă o dietă și un stil de viață sănătos. Mâncarea sănătoasă ajută la prevenirea, și gestionarea bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a altor boli cronice. O dietă echilibrată și sănătoasă include o varietate de fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​slabe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Limitează consumul de zaharurile, grăsimi saturate și sare.
  • De asemenea, încearcă să desfășori acitivități fizice de intensitate moderată (cum ar fi mersul rapid sau plimbarea cu bicicleta) timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână.
  • Evită consumul de alcool;
  • Tratează la timp infecțiile urinare sau alte afecțiuni ale tractului urinar;
  • Cunoaște istoricul bolilor din familia ta. Dacă ai antecedente familiale de boli renale este posibil să fii predispus, la rândul tău, să dezvolți o astfel de afecțiune. Împărtășește istoricul de sănătate al familiei cu medicul tău de familie, care te poate ajuta să iei măsuri pentru a preveni aceste afecțiuni sau pentru a le detecta mai devreme.

De ce să alegi Clinica Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online

Echipa medicală

Dr. Cristina Popescu

Medic Primar Nefrologie

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta