Când sistemul tău endocrin își face bine treaba, metabolismul, respirația, creșterea, reproducerea, percepția senzorială și mișcarea rămân în echilibru. Atunci când apare o dereglare endocrină, toate aceste funcții importante sunt îngreunate, crescând riscul apariției unor probleme reale de sănătate.
Pentru a evita orice tip de complicație nedorită, este esențial ca cineva să țină sub observație buna funcționare a hormonilor. Mai mult decât atât, să intervină rapid cu un plan de tratament personalizat atunci când simptomele apar. La clinica privată Medikali, din sector 3, București, există doi medici extrem de bine pregătiți să aibă21 grijă de sănătatea sistemului tău endocrin. Despre asta însă vom discuta mai târziu, acum, mai important pentru tine este să înțelegi ce este o dereglare endocrină și care sunt cele mai comune zece simptome care cer rapid un consult endocrinologic.
Ce este o dereglare endocrină
Înainte să-ți explicăm ce este o dereglare endocrină, hai să vezi ce este, de fapt, sistemul endocrin. Respectiv, cum te ajută el, în viața de zi cu zi, să faci față tuturor provocărilor.
Sistemul endocrin este format din 8 glande:
- glanda pineală,
- glanda pituitară,
- hipotalamusul,
- glanda tiroidă,
- glandele paratiroide,
- glanda suprarenală,
- pancreasul și gonadele (ovare și testicule).
Acestea secretă hormoni direct în fluxul sanguin, care țin sub control procese importante ale corpului. De pildă: respirația, tensiunea arterială, ritmul cardiac, metabolismul, digestia, funcția sexuală și multe altele.
Atunci când sistemul endocrin nu funcționează corespunzător, spunem că a apărut o dereglare endocrină. Ce presupune asta? De regulă, supraproducția sau subproducția de hormoni duc la dezechilibru și implicit la apariția afecțiunilor endocrine.
Simptomele pot varia de la o tulburare la alta, însă există câteva semne comune. Acestea includ: modificarea inexplicabilă a greutății, schimbările de dispoziție sau oboseala persistentă.
În general, cauzele dereglărilor hormonale sunt legate de: factorii genetici, bolile autoimune, tumori, infecții, anumite medicamente, factorii de mediu sau factori ce țin de stilul de viață.
Important de știut aici este că prevenția joacă un rol cheie în gestionarea eficientă a eventualelor dereglări hormonale. Chiar dacă unele simptome par banale și deci ușor de trecut cu vederea, ele trebuie totuși discutate cu medicul endocrinolog. În cazul în care există o dereglare endocrină, cu cât este identificată mai devreme cauza, cu atât poți începe tratamentul mai rapid și deci menține sub control simptomele pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.
10 simptome care indică o dereglare endocrină
Dacă te regăsești în următoarele zece simptome, nu amâna starea de bine. Programează-te la un consult endocrinologic și începe-ți călătoria medicală.
OBOSEALA:
Știm că poate părea ceva banal, peste care mulți trec ușor cu vederea, însă oboseala este un semnal de alarmă. Atunci când nu te simți odihnit, chiar și după ore bune de somn, este indicat să ceri sfatul medicului endocrinolog.
Oboseala endocrină este diferită de simpla senzație de oboseală. De pildă, dacă observi că te simți adesea copleșit, epuizat atât fizic, cât și mental, iar o noapte bună de somn nu ameliorează simptomele, este limpede că undeva există un blocaj. Pentru a nu-ți sabota activitățile zilnice din lipsă de concentrare și senzația de moleșeală, apelează la un consult endocrinologic. Lipsa de energie nu este un lucru firesc.
MODIFICĂRI ÎN GREUTATE:
Pierderea sau creșterea bruscă în greutate poate fi un semn de dereglare endocrină. Dacă nu ai făcut modificări majore în rutina ta, modificarea numărului de pe cântar nu este de ignorat.
Știm că puțini s-ar supăra dacă kilogramele în plus ar dispărea peste noapte. Totuși, fără a urma o dietă sau un plan de antrenament, scăderea în greutate poate fi un semn de hipertiroidism. În traducere: glanda tiroidă produce prea mulți hormoni.
De asemenea, nici modificarea în greutate cu kilograme în plus, care se adună fără modificări majore ale stilului de viață, nu este de neglijat. Această schimbare poate fi cauzată de hipotiroidism. În oglindă cu afecțiunea de mai sus, glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni.
Alege prevenția și cere sfatul medicului ori de câte ori observi ceva ce nu pare firesc. Un consult endocrinologic îți poate spune dacă modificările în greutate sunt de natură hormonală sau nu și ce ai de făcut mai departe.
SCHIMBĂRI DE DISPOZIȚIE:
Anxietatea, iritabilitatea, depresia, nervozitatea sau orice altă schimbare emoțională, care te cuprinde aparent fără motiv, poate fi asociată dezechilibrului hormonal.
Este firesc să trăim tot felul de emoții și stări pe parcursul vieții noastre. Putem chiar să trecem de la una la alta în decurs de câteva minute. Gândește-te numai la un moment în care poate te-ai lovit de ceva și alături ți-a fost cel mai bun prieten. Când el sau ea râdea cu poftă, ai uitat instant de durere și supărare, iar hazul de necaz te-a cuprins. Totuși, când emoțiile devin greu de gestionat, când observi că ești mai irascibil decât de obicei sau trăiești o tristețe profundă din senin, este cazul să iei în calcul vizita la medicul endocrinolog.
Hormonii joacă un rol important în starea ta de bine. Probabil știai asta deja, dar te gândești la ei atunci când experimentezi o schimbare de dispoziție? Puțini o fac și poate din acest motiv depresia și anxietatea sunt atât de populare astăzi printre emoțiile noastre. Atunci când hormonii tiroidieni scad în nivel, se poate instala depresia. Iar când nivelul de cortizol este ridicat, poți experimenta anxietatea.
Privirea atentă a medicului poate determina cu precizie dacă schimbările de dispoziție și/sau incapacitatea de a-ți controla emoțiile, au la bază o cauză hormonală sau nu. Prin urmare, nu mai amâna starea de bine și fă o vizită la endocrinologie.
MODIFICĂRI ALE POFTEI DE MÂNCARE:
Dacă simți nevoia constantă de a mânca ceva sau, din contră, ți-ai pierdut complet interesul pentru mâncare, poate fi vorba de o dereglare endocrină.
Atunci când apar modificări ale poftei de mâncare, există șansa instaurării unui dezechilibru hormonal. Este normal să simți uneori să lași mâncarea de-o parte, mai ales după un exces, cum sunt mesele de sărbători. Totuși, când începi să eviți mâncarea tot mai des, din lipsă de poftă, atunci este momentul să mergi la endocrinologie. Lipsa poftei de mâncare poate fi cazuată de hipotiroidism.
De asemenea, dacă observi că a devenit un obicei să întinzi mâna după dulciuri sau carbohidrați, ia-ți timp pentru prevenție. Pofta crescută de dulciuri poate însemna o rezistență la insulină. Fapt care, în timp, poate duce la apariția diabetului. Prin urmare, cel mai bun lucru de făcut este să ceri sfatul medicului endocrinolog. El îți va spune dacă este sau nu cazul unei dereglări endocrine și ce ai de făcut mai departe.
MODIFICĂRI ALE PIELII:
Pielea uscată sau aspră, apariția coșurilor sau iritațiilor pot fi semne ale unui dezechilibru hormonal, care cer vizita la endocrinologie.
În adolescență, este destul de firesc ca tenul să ne dea bătăi de cap. Totuși, acneea la tinerii adulți sau la adulți poate ridica semne de întrebare privind buna funcționare a sistemului endocrin. De regulă, coșurile sunt o consecință a nivelului ridicat de hormoni masculini (androgeni). Așadar, dacă te confrunți cu ele, nu ezita să ceri sfatul medicului endocrinolog.
Totodată, vizita la cabinetul de endocrinologie nu este de amânat nici în cazul altor afecțiuni dermatologice. De pildă: uscăciunea excesivă a pielii, mâncărimi, piele palidă sau iritații. Când pielea ta este uscată sau aspră, indiferent cât de mult încerci să o hidratezi, poate fi cazul unui nivel crescut de hormoni feminini (estrogeni). În urma unui consult endocrinologic poți afla cu exactitate dacă este sau nu cazul unei dereglări hormonale. În orice caz, medicul va avea grijă să te îndrume spre cea mai bună soluție pentru pielea ta.
CĂDEREA PĂRULUI:
Subțierea firelor de păr, căderea lor excesivă sau apariția unor zone fără păr pot fi semne ale unui dezechilibru hormonal.
Poate știi asta deja, însă este important de menționat că părul are un ciclu de creștere. De regulă, el urmează patru faze: anagen (creștere), catagen (tranziție), telogen (repaus) și exogen (cădere). Pe zi, este normal să ne cadă undeva între 50 și 100 de fire. Până aici nimic de speriat. Totuși, dacă observi că firele de păr ți se subțiază, că pică în exces sau ai goluri pe scalp, nu amâna vizita la endocrinologie.
Dereglările hormonale pot fi cauza principală a disconfortului tău. Calviția și subțierea părului, de exemplu, poate fi cauzată de un nivel ridicat de androgeni. Totodată, căderea părului în exces poate fi datorată unui nivel scăzut de hormoni tiroidieni. Dacă te confrunți cu aceste simptome, cel mai bine pentru scalpul tău este să-l vadă un medic endocrinolog. El va știi ce să îți recomande pentru ca părul tău să își revină la normal.
Citește și: Ce analize de endocrinologie sunt recomandate pentru depistarea afecțiunilor endocrine?
DEREGLĂRI MENSTRUALE:
Orice modificare a ciclului menstrual ar fi bine să treacă sub observarea medicului. Perioadele neregulate, absența menstruației (amenoree), sângerarea abundentă sau durerile severe la ciclu sunt semne care denotă o dereglare hormonală.
Estrogenul și progesteronul (hormoni sexuali feminini) sunt responsabili cu reglarea ciclului menstrual. Când ei nu își fac treaba (dezechilibru hormonal) poți experimenta perioade cu ciclul neregulat, sângerări în abundență sau absența menstruației. De aceea, este important ca cineva să-i țină sub observație și să îți ofere sprijin când lucrurile ies din firesc.
Cea mai comună afecțiune endocrină care provoacă dereglări menstruale este SOP (sindromul ovarului polichistic). Dacă te regăsești în simptomele de mai sus, nu ezita să megi la un consult endocrinologic. Medicul îți va spune cu precizie dacă ai sau nu o dereglare endocrină și te va ghida spre rezolvarea ei.
Nu trebuie să accepți disconfortul ca parte din proces, uneori el ascunde o problemă serioasă de sănătate. Cu cât o depistezi mai devreme, cu atât cresc șansele să o elimini din viața ta complet. Alege prevenția și programează-te la endocrinologie.
INTOLERANȚĂ LA CĂLDURĂ SAU FRIG:
Nu poți sta într-o încăpere pentru că este prea cald sau prea frig? Dacă toți ceilalți spun că temperatura este bună și doar tu simți disconfort, este posibil să ai o dereglare endocrină.
Poate nu știai asta dar, hormonii tiroidieni reglează metabolismul și odată cu el temperatura corpului. Senzația excesivă de cald sau frig, transpirația în abundență sau frisoanele sunt semne ale dezechilibrului, când temperatura este normală.
Dacă simți că nu poți suporta căldura, chiar dacă ea pare bună pentru ceilalți, este posibil să ai hipertiroidism. Iar dacă ești singura/singurul din grup căruia frigul îi dă bătăi de cap, este posibil să ai hipotiroidism. Un consult endocrinologic te poate ajuta să îți dai seama dacă ai într-adevăr o dereglare endocrină sau nu. Prioritizează-ți starea de bine și fă-ți o programare la medic. Nu lăsa disconfortul să facă parte din normalul tău.
SETE CRESCUTĂ ȘI URINARE FRECVENTĂ:
Nu intenționăm să te speriem, însă senzația de sete excesivă și nevoia de urinare frecventă sunt simptome comune în diabet. Dacă observi că te confrunți cu aceste simptome de ceva vreme, vizita la medicul endocrinolog nu este de amânat.
Diabetul este o afecțiune endocrină care, odată instalată, îți poate afecta semnificativ calitatea vieții. Ea apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau când nu reușește să o utilizeze eficient pe cea produsă. De ce este important acest hormon? Insulina reglează nivelul de zahăr pe care îl ai în sânge. Când acesta ajunge să fie peste nivelul normal, vei avea senzația excesivă de sete și nevoia frecventă de urinare. În acest caz, prevenția este mai mult decât necesară! Programează-te la un consult endocrinologic și scapă de îndoieli. Medicul îți va spune cu precizie dacă te confrunți cu o dereglare endocrină sau nu. Apoi te va îndruma cu grijă spre cea mai bună soluție pentru nevoile tale.
DURERI ARTICULARE SAU MUSCULARE:
Uneori, o dereglare endocrină poate provoca dureri inexplicabile la nivelul mușchilor sau articulațiilor. Dacă te confrunți de ceva vreme cu senzația de slăbiciune musculară sau cu rigiditate articulară, fă o vizită la endocrinologie.
Disconfortul de la nivelul mușchilor sau articulațiilor nu este de neglijat. Știm că mulți îl pun pe seama schimbărilor de temperatură sau curentului, însă cauza nu întotdeauna este atât de simplă. De pildă, poate fi vorba de hipotiroidism sau de hiperparatiroidism. Cea dintâi variantă poate genera durere la nivelul mușchilor și articulațiilor. A doua poate produce durere articulară și slăbiciune musculară, din cauza glandelor paratiroide care produc prea mult hormon paratiroidian.
Prin urmare, dacă observi că ai tendința de a te simți mai cu seamă slăbit, decât plin de energie sau rigid decât flexibil, cere sfatul medicului endocrinolog. S-ar putea să te confrunți cu o tulburare endocrină, care necesită un tratament special.
Când programarea la un consult endocrinologic nu este de amânat
Vizita la endocrinologie nu este de amânat dacă te regăsești în oricare din cele zece simptome de mai sus. Așa cum am repetat de multe ori pe parcursul materialului, prevenția este esențială când vorbim despre o dereglare endocrină. Pentru a evita apariția unor complicații nedorite, ar fi bine ca simptomele să treacă sub atenta supraveghere a medicului endocrinolog.
Ești din București și ai nevoie să ajungi rapid la endocrinologie în sector 3? Dr. Ionela Baciu, Medic Primar Endocrinologie și Dr. Maria Ancuța Marinescu, Medic Specialist Endocrinologie, sunt aici pentru tine. Indiferent la care dintre ele alegi să mergi, ai încrederea că vei fi nu doar evaluat cu grijă ci și ghidat, pas cu pas, pe toată perioada în care interacționați.
Ambele noastre colege îți vor răspunde cu drag la toate întrebările tale, îți vor explica cu răbdare traseul pe care trebuie să mergi și îți vor oferi întreg suportul de care ai nevoie pentru a depăși emoțiile sau orice disconfort asociat vizitei la endocrinologie.
Oricare ar fi simptomele cu care te confrunți, ai siguranța că vei primi rapid un diagnostic cert și un plan de tratament potrivit nevoilor tale. Starea ta de bine rămâne prioritatea noastră numărul unu. Alege grija de sine și programează-te aici pentru a verifica starea sistemului tău endocrin.
Echipa Medikali
Surse: