7 pași pentru a ține gripa și răceala la distanță

Sezonul rece aduce de la sine schimbări bruște de temperatură care favorizează răspândirea gripelor și răcelilor sezoniere. Simptomele, deși ușor de gestionat la debutul răcelii, se pot agrava în timp, dacă nu sunt tratate corect, și pot afecta semnificativ funcționarea aparatului respirator.

Dincolo de aspectele ce țin de sănătatea fizică, gripele ne încetinesc ritmul zilnic și ne forțează să ne punem planurile, proiectele sau responsabilitățile pe pauză. Și chiar dacă pauzele sunt, în general, bine venite, momentele din an în care suntem nevoiți să ne recuperăm după o gripă sau o răceală nu sunt niciodată relaxante.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

1. Menține un stil de viață activ

Temperaturile scăzute și precipitațiile ne pot îndemna să renunțăm la activități fizice și să devenim sedentari. Dar, cu cât ești mai activ, cu atât e mai simplu pentru organism să țină răcelile și gripele la distanță. Activitatea fizică de orice fel, practicarea unui sport sau plimbările lungi ne întăresc sistemul imunitar, care servește drept barieră împotriva pătrunderii bacteriilor și virusurilor în organism. Chiar dacă vremea de afară nu ne permite să facem mai multă mișcare în aer liber, încearcă să fii activ acasă, cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

2. Ai grijă la alimentație

Suntem învățați de mici că vitaminele, proteinele și fibrele ne fac sănătoși. Nimic mai adevărat. Deși în sezonul rece nu putem mânca la fel de multe fructe și legume proaspete ca în timpul sezonului cald, nu înseamnă că nu avem alternative sănătoase la dispoziție. Încearcă să consumi cât mai multe alimente care conțin vitaminele A, C și D, acizi grași Omega-3, fier, zinc sau seleniu. În acest sens, optează pentru legume de sezon versatile, precum țelina, rădăcina de pătrunjel sau morcovi, pe care le poți gusta în ciorbe sau borșuri, piureuri sau ca și garnituri.

3. Folosește cât mai des dezinfectantul

Nu doar mâinile trebuie protejate în perioada gripelor de sezon, ci toate obiectele pe care le folosești în mod curent. Ai grijă să cureți și să dezinfectezi telefonul mobil, laptopul, tastatura sau mouse-ul și suprafețele pe care le utilizezi zilnic, din birou, casă sau mașină.

4. Ține stresul sub control

Viața de zi cu zi ne dă oferă suficiente motive de stres, care poate cauza anxietate, tulburări de somn sau de dispoziție și poate afecta sistemul imunitar. Chiar dacă nu poți schimba factorii de stres și ești nevoit să gestionezi zilnic situații tensionate, păstrează-ți timp și pentru tine. Fie că este vorba despre o pauză de citit, o ieșire alături de prieteni sau câteva zile departe de casă, ai grijă de sănătatea ta psihică.

5. Nu renunța la odihnă

Somnul este foarte important, pentru că permite întregului organism să se refacă în doar câteva ore. Cât timp dormi, corpul își fortifică sistemul imunitar. Mai mult, o minte odihnită reușește să facă față stresului cu ușurință și poate găsi soluții sau idei creative mult mai repede. Sunt recomandate între 8 și 10 ore de somn pentru ca organismul să se refacă complet după o zi solicitantă.

6. Gestionează-ți adicțiile

Alcoolul și tutunul reduc semnificativ calitatea vieții și capacitatea organismului de a lupta împotriva oricăror afecțiuni medicale. Corpul nostru face o prioritate din metabolizarea alcoolului, ceea ce înseamnă că nu mai poate acorda suficientă atenție altor procese vitale. În același timp, substanțele chimice conținute de țigări pot compromite echilibrul sistemului imunitar, reducând cantitatea de antioxidanți din fluxul sangvin.

7. Râzi cât mai mult

Studiile arată că fericirea - sau, mai exact, o perspectivă optimistă asupra vieții - este un factor important ce influențează capacitatea corpului de a ține la distanță bolile și afecțiunile de orice fel. În acest sens, îți recomandă să practici exerciții de mindfulness care te ajută să fii recunoscător pentru tot ceea ce ai deja, să acorzi mai mult timp hobby-urilor și activităților care îți aduc satisfacție și să te înconjori de oameni care te fac să te simți fericit și în siguranță.

Alte informații

Cerul gri, precipitațiile și temperaturile scăzute ne influențează atât fizic, cât și psihic, iar gripele și răcelile sezoniere ne afectează atunci când suntem vulnerabili pe ambele planuri. De aceea, este atât de important să ne menținem echilibrul și să ne fortificăm organismul, în special în sezonul rece.

Surse

https://www.webmd.com/cold-and-flu/11-tips-prevent-cold-flu
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403