Skip to content
Medikali

Care sunt cele mai frecvente alergii alimentare și intoleranțe alimentare? Cum le gestionăm?

care-sunt-cele-mai-frecvente-alergii-alimentare-si-intolerante-alimentare-si-cum-le-gestionam
ARTICOL
Mergi rapid la:

Potrivit statisticilor, cazurile de alergii alimentare și intoleranțe alimentare sunt în creștere. Atât în România, cât și la nivel global, tot mai mulți oameni dezvoltă probleme de sănătate asociate cu mâncarea.

Fie că ai observat sau nu reacții anormale ale corpului la anumite alimente, vizita la alergologie  nu este de neglijat. Alege prevenția și pune o barieră clară între tine și orice pericol care aderă la buna ta stare de sănătate. Fii atent la simptome și programează-te la medicul specialist pentru o consultație.

Dacă ești din București, Dr. Elena Boldeanu și Dr. Irina Bordeianu te așteaptă la clinica Medikali. Colegele noastre știu cât de mult disconfort pot aduce alergiile sau intoleranțele alimentare în viața de zi cu zi. De aceea au ales să-și dedice întreaga carieră cercetării și tratării lor corespunzătoare. Ai încredere că, odată ajuns pe mâna lor grijulie, sistemul tău imunitar și digestiv vor intra din nou în echilibru.

Ce sunt alergiile alimentare

Alergiile, în general, sunt reacții exagerate ale sistemului imuntar la anumite substanțe. Când acea substanță este un aliment, în locul alergenilor clasici, denumim alergia ca fiind alimentară. Ca să ne fie mai ușor de înțeles, hai să luăm un exemplu:

Poate că praful, polenul sau părul de animale nu trezește suspiciuni sistemului tău imunitar. Te poți plimba liniștit primăvara pe aleile parcului sau te poți juca în voie cu pisica ta fără disconfort. Însă, când mănânci alune, sistemul tău imunitar se sperie și te atenționează în cel mai neplăcut mod. Fie ți se umflă fața, fie îți apare o urticarie sau alte simptome comune alergiilor.

Cele mai frecvente alergii alimentare

alergii-alimentare

Conform Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, 2% dintre adulţi şi 10% dintre copii suferă de alergii alimentare. Cifre, desigur, calculate la cazurile raportate. Dat fiind că mulți nu merg la medic când simptomele apar, procentajul poate fi mai mare. Totuși, cele mai des întâlnite alergii alimentare din țara noastră sunt la:

  • arahide și alte fructe oleaginoase (alune de pădure, nuci);
  • ouă;
  • lapte;
  • pește;
  • fructe de mare;
  • gluten*

*Glutenul este o proteină din grâu, orz și secară, regăsită în toate derivatele obținute din aceste cereale (ex: făină, arpacaș). (!) Acesta poate da atât o alergie alimentară, cât și intoleranță. Când cineva este alergic la gluten, spunem că are boala celiacă sau celiachie, care poate da leziuni ale intestinului subțire. În schimb, când vorbim despre intoleranța la gluten, reacția este doar digestivă și nu produce leziuni intestinale.

Alergiile alimentare: Simptome și Tratament

Persoanele cu alergii alimentare pot avea reacții cutanate, digestive sau respiratorii după ce mănâncă alimentul „de speriat” pentru organism. În cazul în care sistemul tău imunitar vede într-un anumit aliment un inamic, vei experimenta următoarele:

SIMPTOME

  • urticarie;
  • umflături la nivelul feței și a cavității bucale (în special a limbii);
  • dificultăți la înghițire;
  • respirație șuierătoare;
  • crampe și dureri abdominale;
  • greață și vărsături;
  • diaree;
  • amețeli;
  • senzație de leșin.

Cazurile grave, căci trebuie să știi și despre ele, pot duce la instalarea șocului anafilactic. Aici, intervenția rapidă este crucială pentru salvarea vieții. Persoana alergică trebuie urgent dusă la medic pentru a i se injecta epinefrina.

TRATAMENT

După ce ai mers la medicul alergolog și ai trecut prin analizele de sânge specifice și testele cutanate, vei știi care este alimentul problematic. Prin urmare, tot ce îți rămâne de făcut este să-l elimini din alimentație.

Știm, nu întotdeauna practica este la fel de ușoară precum teoria. Dacă alergia ta este la gluten sau la ouă, alimente des întâlnite în produsele din comerț, dieta restrictivă poate fi greu de urmat. Totuși, întotdeauna putem găsi soluții de ajutor. Spre exemplu, un dietetician-nutriționist îți poate fi sprijin real în această nouă etapă a vieții tale.

Dacă alegi să ne vizitezi pentru un consult la alergologie, vrem să știi că în clinica Medikali găsești un medic de încredere și la specialitatea de nutriție și dietetică. Alexandra Alexandru te poate ajuta cu o dietă personalizată, ținând cont de stilul tău de viață și, desigur, alimentul problematic. Mai mult, îți va oferi numeroase sfaturi utile și recomandări pentru a te adapta mai ușor noului stil de viață.

În continuare, rămâne doar să-ți antrenezi atenția la cumpărături. Atunci când mergi la magazin pentru a te aproviziona, este esențial să verifici cu grijă etichetele alimentare. Cum observi alergenul, lași produsul pe raft și mergi mai departe!

Ce sunt intoleranțele alimentare

Când sistemul digestiv nu poate descompune și digera anumite alimente, spunem că există o intoleranță alimentară. Ea apare atunci când în corp există un deficit enzimatic. Reacțiile, de regulă, sunt mai puțin agresive și periculoase în comparație cu cele la alergii alimentare. Totuși, disconfortul poate fi semnificativ, fapt ce îngreunează buna desfășurare a activităților zilnice.

Cele mai frecvente intoleranțe alimentare

Mare parte din alimentele care sperie sistemul imunitar și generează alergii alimentare, sunt rău văzute și de sistemul digestiv. Iată care sunt cele mai comune intoleranțe alimentare:

  • lactoză – un compus prezent în lactate (lapte, unt, brânză, iaurt) și produsele care conțin lapte (inclusiv înghețata);
  • gluten – prezent în făină, produse de panificație și cofetărie, paste, sosuri, bere;
  • histamină – substanță naturală prezentă în brânză, ananas, banane, avocado, ciocolată, uneori în vin;
  • cofeină – care se regăsește inclusiv în ceaiul verde sau negru, băuturile tip cola sau energizante;
  • alcool;
  • fructoză – monozaharid prezent în fructe și în unele legume;
  • sulfiți – conservanți folosiți în industria alimentară;
  • salicilați – prezenți în unele fructe, legume și condimente;
  • monoglutamatul de sodiu – folosit în industria alimentară pentru a accentua aroma şi gustul natural al produselor;
  • ouă;
  • aspartam;
  • drojdie.

Intoleranțe alimentare: Simptome și Tratament

Așa cum am menționat mai sus, reacția corpului, în cazul intoleranțelor alimentare, este mai puțin severă decât la alergii. Cel mai probabil, dacă ai o intoleranță la un anumit aliment, vei experimenta următoarele:

SIMPTOME

  • greață;
  • dureri abdominale;
  • balonare;
  • flatulență;
  • diaree;
  • dureri de cap;
  • oboseală;
  • erupții cutanate.

TRATAMENT

Dacă la alergii alimentare vorbim despre schimbări majore în alimentație pentru evitarea oricărui pericol, la intoleranțe situația nu este atât de radicală. De regulă, când știi exact care este alimentul problematic, tot ce ai de făcut este să fii atent la cantitate. În majoritatea cazurilor, limitarea porției, aduce îmbunătățiri majore și chiar lipsa simptomelor. Așadar, dacă ai intoleranță la ouă, de exemplu, poți gusta prăjitura mamei fără teamă. Doar nu-i accepta propunerea să-ți mai pună o porție imediat, poate doar la pachet.

Alergii alimentare și intoleranțe alimentare: PREVENȚIE

Pot fi prevenite alergiile și intoleranțele alimentare? Răspunsul este da! Însă… numai la copii. După înțărcare, se recomandă introducerea treptată a câtor mai multe alimente cu potențial alergen. Astfel, sistemul lor imunitar este supus unui antrenament viguros prin care să recunoască și să tolereze cât mai multe alimente.

Pentru adulți, prevenția înseamnă vizita la medicul de specialitate odată ce primele  semne apar. Știm că simptomele nu par de speriat și deci frica nu te va mobiliza să acționezi astăzi. Totuși, vrem să apelăm la partea grijulie din tine, care vrea să te țină la distanță de orice pericol potențial. Ai încredere în instinctul tău și mergi la un consult, fie el doar preventiv. Nu aștepta să-ți fie rău. Alege să-ți cunoști mai bine corpul și tratează-l așa cum merită și are nevoie.

Dacă ești din București, nu uita că echipa Medikali este pregătită să-ți vină în ajutor. Atât medicii noștri specialiști în alergologie, cât și specialistul nostru în nutriție și dietetică, vor să fii bine și vor face tot ce ține de ei pentru ca sistemul tău imunitar și digestiv să reintre în echilibru.

Echipa Medikali

Surse:

Distribuie articolul pe: