Skip to content
Medikali

Cât de important este un consult endocrinologic la început de an? 

cat-de-important-este-un-consult-endocrinologic-la-inceput-de-an
ARTICOL
Mergi rapid la:

Un consult endocrinologic este poate cel mai bun mod de a porni la drum în noul an. De ce spunem asta? Hai să-ți explicăm pas cu pas.

Sistemul endocrin, format dintr-o serie de glande, joacă un rol important în starea ta generală de bine. El produce și eliberează hormoni în fluxul sanguin, care reglează o gamă largă de funcții.

Altfel spus, dacă hormonii tăi își fac bine treaba, metabolismul, respirația, creșterea, reproducerea, percepția senzorială și mișcarea rămân în echilibru. Orice dereglare poate fi un real pericol pentru sănătate. De aceea avem nevoie de medici endocrinologi, care să se asigure că totul funcționează ceas.

Principalele trei tulburări endocrine pe care le poți dezvolta sunt:

  • Hiposecreția: o glandă din sistem nu produce suficienți hormoni.
  • Hipersecreție: o glandă din sistem produce prea mulți hormoni.
  • Tumori(maligne sau benigne)

Chiar dacă în familia ta nu cunoști pe cineva care să fi avut sau să aibă:

  • Diabet,
  • Osteoporoză,
  • Tulburări metabolice,
  • Boli ale tiroidei,
  • Cancer,
  • Probleme de fertilitate,
  • Deficiențe de creștere,

Un consult endocrinologic te poate asigura că nu ai dezvoltat o afecțiune endocrină din cauza factorilor de mediu. Uneori, chiar dacă factorii genetici nu pun semne de întrebare, stilul de viață poate duce la apariția unor dereglări.

Ce trebuie să știi înainte să ajungi la endocrinologie

Dacă n-ai mai fost până acum la un consult endocrinologic, s-ar putea să simți o ușoară anxietate. Mintea ta poate genera o mulțime de gânduri și întrebări despre cum va fi și ce răspunsuri vei primi. Este absolut firesc. Nu da înapoi din cauza emoțiilor și hai să înțelegem împreună câteva aspecte importante.

Iată cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de vizita la endocrinologie:

1. Caută cu grijă cei mai competenți endocrinologi din zona ta

Dacă medicul tău de familie nu ți-a dat o trimitere directă, rămâne în sarcina ta să găsești specialistul potrivit. Caută un medic cu experiență pe zona care te interesează în mod deosebit. Spre exemplu: ai nevoie ca cineva să evalueze un potențial cancer tiroidian? Alege un medic cu experiență pe această ramură.

Nu te baza doar pe recomandările din familie sau de la prieteni. Uită-te cu grijă și în mediul online, unde, de regulă, găsești toate detaliile de care ai nevoie. Vorbim atât despre experiența specialistului, cât și de feedback-ul general primit din partea pacienților.

Dacă ești din București și ai nevoie să ajungi la endocrinologie în sector 3, poți apela cu încredere la noi. Clinica privată Medikali are în echipă doi medici extrem de bine pregătiți să aibă grijă de sănătatea sistemului tău endocrin.

Fie că alegi să mergi la Dr. Ionela Baciu, Medic Primar Endocrinologie sau la Dr. Maria Ancuța Marinescu, Medic Specialist Endocrinologie, ai siguranța că vei fi nu doar evaluat cu grijă ci și ghidat, pas cu pas, pe toată perioada în care interacționați. Ambele îți vor răspunde cu drag la toate întrebările tale, îți vor explica cu răbdare traseul pe care trebuie să mergi și îți vor oferi întreg suportul de care ai nevoie pentru a depăși emoțiile sau orice disconfort asociat vizitei la medic. Alături de ele, știi că vei primi rapid un diagnostic cert și un plan de tratament potrivit nevoilor tale.

Programează-te rapid aici.

Indiferent dacă alegi sau nu să ne calci pragul, întotdeauna vizează medicul care îți dă cea mai mare încredere. Gândurile și emoțiile tale contribuie enorm în buna desfășurare a călătoriei tale medicale.

2. Asigură-te că înțelegi pe deplin motivul pentru care mergi la specialist

Înainte să te programezi la endocrinologie, ai grijă să înțelegi de ce o faci. Poate pare un amănunt neimportant sau subînțeles, însă în practică lucrurile stau puțin diferit. Mulți pacienți ajung la specialist fără o viziune clară asupra motivului.

Când știi ce anume te supără îi poți oferi specialistului o gamă largă de detalii privind simptomele. Fapt care îl ajută pe medic să identifice mai rapid cauza exactă a disconfortului tău. Hai să luăm un exemplu ca să înțelegi mai bine:

Dacă simți că oboseala face parte deja din rutina zilnică, că mușchii îți sunt slăbiți de ceva vreme și kilogramele par că au luat-o razna, încearcă să identifici exact perioada în care au apărut aceste simptome. Apoi să notezi de cât timp te deranjează și cum îți afectează viața de zi cu zi. Cu așa istoric la îndemână, endocrinologul va trasa cu o mai mare ușurință și rapiditate traseul pe care vei merge.

3. Fă-ți ordine în documentele medicale

Poate părea de la sine înțeles acest amănunt, însă ai fi surprins să constați câți oameni îl neglijează. Când ai de ajuns la un consult endocrinologic, asigură-te că ai dosarul medical pus la punct. Adună orice fișă medicală, rezultatele analizelor, scanări imagistice și alte documente care pot oferi informații despre starea ta de sănătate. Astfel, medicul endocrinolog va avea acces la imaginea de ansamblu și îți va putea oferi o evaluare cât mai precisă. În plus, minimizezi șansele să faci drumuri suplimentare pentru documente informative pe care deja le ai.

4.Pregătește-ți o serie de întrebări

Când stai pe scaunul de așteptare, îți pot apărea în minte o mulțime de întrebări. Curiozități pe care vrei să le discuți cu medicul endocrinolog. De regulă însă, cum se pășește în cabinet, cum mintea zboară pe alte meleaguri și atenția fuge în alte direcții. Prin urmare, asigură-te că vei pleca acasă cu toate răspunsurile de care ai tu nevoie. Fă-ți o listă cu întrebări de acasă și profită de timpul pe care îl ai alături de specialist. Nu-ți fie jenă să scoți carnețelul sau telefonul cu notițe. Așa nu doar că vei puncta tot ce te interesează, dar vei avea și posibilitatea de a transcrie recomandările doctorului.

Iată câteva exemple de întrebări pe care să le pui:

  • Ce teste mai am nevoie să fac pentru a depista cauza disconfortului meu?
  • Ce opțiuni de tratament mi se potrivesc cel mai bine?
  • Cum mă va ajuta acest tratament să rezolv cauza problemei?
  • Cât timp va trece până voi vedea îmbunătățiri?
  • Există efecte secundare de care m-aș putea lovi?
  • Sunt necesare schimbări în dieta mea sau în stilul de viață?

5. Caută să înțelegi istoricul medical al familiei tale

Medicul endocrinolog te va întreba cu siguranță la consult despre orice antecedente de tulburări endocrine în familie. Indiferent de relațiile în care ești acum cu membrii familiei tale, este esențial să le cunoști dosarul medical. În special, dacă se pune problema unor afecțiuni de sănătate grave.

Unele boli endocrine se pot dezvolta din cauza moștenirii genetice. Un exemplu în acest sens este diabetul. Dacă mama, tata, bunicul, bunica sau orice membru apropiat al familiei are sau a avut, este esențial să-i spui medicului. El se va asigura astfel că primești toate instrumentele de prevenție de care ai nevoie pentru a rămâne sănătos.

De ce să îți începi anul cu un consult endocrinologic

Bolile endocrinologice sunt mai complexe decât poate ai crede și afectează buna funcționare a organismului pe mai multe ramuri. O analiză atentă a simptomelor, făcută de specialistul endocrinolog, poate identifica afecțiuni încă de la primul consult endocrinologic. Cele mai comune depistate sunt: diabetul, hipotiroidismul și hipertiroidismul, sindromul Cushing, boala Addison, disfuncțiile glandelor sexuale și osteoporoza.

Poate te sperie gândul să începi anul cu posibilitatea de a primi unul dintre aceste diagnostice. Cui i-ai plăcea, până la urmă, să înceapă un nou capitol din viață știindu-se bolnav. Totuși, nu este momentul să ne lăsăm copleșiți de ipoteze și să dăm înapoi cu verificările de rutină. Dacă vrei să ai mai multă grijă de tine în acest an, un consult endocrinologic este un start excelent. Întâi prevenim, apoi tratăm, dacă este cazul. Iar aici, ar fi bine să știi că, identificarea precoce a afecțiunilor este extrem de importantă în procesul de vindecare. Altfel spus, cu cât știi mai repede ce ai, cu atât poți interveni mai rapid și scăpa de eventuale complicații.

Nu amâna prea mult vizita la endocrinologie dacă te știi cu antecedente în familie. Dacă mama, tata, bunicul, bunica sau un membru apropiat al familiei are sau a avut o boală endocrinologică controlul periodic ar fi bine să devină o prioritate pentru tine. Chiar dacă poate nu ai simptome alarmante precum:

  • oboseală constantă sau senzația de slăbiciune,
  • tulburări de dispoziție, iritabilitate crescută,
  • pierderea apetitului sau foame excesivă,
  • sete excesivă și urinare frecventă,
  • fluctuații inexplicabile de greutate,
  • transpirație excesivă,
  • dificultăți de concentrare,
  • tulburări de vedere,
  • libido scăzut,
  • infertilitate,
  • insomnie,
  • probleme ale tenului,
  • pilozitate excesivă (valabil în cazul femeilor),
  • amenoree.

Vizita la clinică nu este de neglijat. Din contră, prevenția este cheia unei vieți liniștite și longevive.

Fii un lider bun și asigură-te că hormonii tăi sunt în echilibru, la program și își bifează lista de sarcini zilnice. Programează-te la un consult endocrinologic și cere „sfaturi HR” pentru buna funcționare a sistemului endocrin. Dacă alegi clinica privată Medikali, Dr. Ionela Baciu și Dr. Maria Ancuța Marinescu te vor sprijini să menții buna dispoziție și să previi orice „grevă hormonală”.

Echipa Medikali

Surse: