Ce sunt secrețiile vaginale și când e cazul să ne îngrijoreze?

Secrețiile vaginale, numite și scurgeri vaginale, sunt produse în uter, în colul uterin și în vagin și sunt alcătuite în principal din celule și bacterii. Prin eliminarea secrețiilor vaginale - sub forma unui lichid incolor sau albicios, de vâscozitate variabilă -, vaginul este curățat, lubrifiat și ferit de infecții. 

Secrețiile vaginale sunt perfect normale de-a lungul întregului ciclu menstrual, iar cantitatea și consistența e firesc să varieze, în funcție de faza ciclului menstrual. Ce nu este normal e ca scurgerile vaginale să-și schimbe culoarea și să capete un miros neplăcut - aceste modificări pot semnala o infecție sau o boală genitală.

Testarea secrețiilor vaginale la Clinica Medikali

Examinarea secrețiilor vaginale este parte a investigațiilor recomandate anual, alături de testul Papanicolau și de ecografia transvaginală, pentru păstrarea sănătății aparatului genital feminin. La Clinica Medikali din București, examenul de secreție vaginală este efectuat cu aparatură de ultimă generație, ce asigură rezultate precise. 

În plus, la Medikali poți accesa pachete complete de prevenție la preț avantajos, cum este cazul campaniei de screening de prevenție „Sănătatea poartă roz”, în cadrul căreia beneficiezi de consult ginecologic, ecografie transvaginală, test Papanicolau, cultură secreție vaginală și ecografie mamară bilaterală, totul cu interpretarea rezultatelor.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Ce semnalează secrețiile vaginale modificate

Scurgerile vaginale care au culoarea modificată (galben închis, maro, verde sau gri), mirosul neplăcut și puternic și sunt însoțite de prurit indică o infecție sau o altă problemă la nivelul aparatului genital. 

  • Secrețiile vaginale de un alb lăptos și cu o textură asemnătoare brânzei de vaci pot semnala o infecție fungică, cum este candidoza. Alte simptome posibile: prurit, senzație de arsură sau durere la urinare și la contact sexual. 

  • Secrețiile vaginale de culoare galben închis sau verde indică o infecție cu transmitere sexuală - trichomoniază, gonoree, chlamydia. În cazul trichomoniazei, secreția poate avea o textură de spumă; mai sunt acuzate simptome ca prurit și durere în timpul urinării și contactului sexual. La gonoree și chlamydia mai pot apărea sângerări între menstruații și în timpul contactului sexual, dureri la urinare, dureri abdominale. 

  • Scurgerile vaginale cenușii însoțite de un miros puternic de pește sunt semnul vaginozei bacteriene, o infecție apărută pe fondul dezechilibrului florei vaginale. 

  • Secrețiile vaginale vâscoase și cu miros foarte puternic, care apar imediat după un contact sexual, pot fi semnul infecției cu herpes genital. Alte simptome: apariția unor vezicule specifice herpesului la nivelul vulvei, sângerări între menstruații și senzația de arsură la urinare. 

  • Scurgerile vaginale abundente și urât mirositoare, însoțite de dureri abdominale severe în timpul menstruației, la urinare și în timpul actului sexual pot fi semne de boală inflamatorie pelvină (anexită) - o infecție a trompelor uterine și a ovarelor. 

  • Secrețiile vaginale roșiatice sau maronii care apar între menstruații sunt normale în cantități foarte mici, dar la fel de bine pot semnala o sarcină, dacă vin după un contact sexual neprotejat. În timpul sarcinii, astfel de scurgeri vaginale pot fi semnul unui avort spontan. 

  • Secrețiile roșiatice sau maronii mai pot semnala infecția cu HPV, care poate duce la apariția cancerului de col uterin, iar în cazuri rare, pot fi semn de fibrom uterin, cancer de col uterin sau cancer endometrial. 

Scurgerile vaginale se mai pot modifica după un tratament cu antibiotice (care afectează flora vaginală), după administrarea de anticoncepționale, din cauza folosirii incorecte a tampoanelor interne (sunt schimbate prea rar) sau după folosirea dușului vaginal ori a unor produse de igienă intimă.

Când este indicat să mergi la medic

Imediat, dacă prezinți scurgeri vaginale modificate. 

Anual, dacă secrețiile vaginale sunt normale și nu ai alte manifestări ce ar putea indica o problemă în sfera genitală. Screeningul de prevenție este vital și medicii recomandă să fie repetat în aceeași perioadă a anului. 

Medici specializați, cu experiență în prevenția și tratarea afecțiunilor ginecologice, te așteaptă la Clinica Medikali din București pentru testarea secrețiilor vaginale și pentru controalele și investigațiile de rutină prin care sunt prevenite și depistate în stadiu incipient cancerele genitale. E simplu să previi, prin analize rapide și nedureroase. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4719-vaginal-discharge 

https://www.healthline.com/health/vaginal-discharge