Secrețiile vaginale sunt un fenomen natural al corpului feminin și joacă un rol esențial în menținerea sănătății vaginului. Schimbările de culoare, consistență, miros sau cantitate a acestora semnalează însă probleme de sănătate care impun o consultație și efectuarea de analize pentru a depista cauza și a trata apoi eficient afecțiunea diagnosticată.
Te așteptăm la Medikali cu o echipă de medici atenți și empatici, pregătiți să-ți ofere îngrijirea personalizată de care ai nevoie. Pentru examinarea secrețiilor vaginale ca parte a investigațiilor recomandate anual, în cadrul consultului ginecologic de rutină, alături de testul Papanicolau și de ecografia ginecologică transvaginală, în clinica noastră beneficiezi de oferte avantajoase. Iar tehnologia folosită pentru efectuarea acestor testări este de ultimă generație – amintim ecograful înalt performant Voluson E8 RSA BT19, un adevărat diferențiator în domeniu, care oferă imagini 2D, 3D și 4D de o claritate superioară.
Ce sunt secrețiile vaginale și ce rol au în sănătatea femeii
Secrețiile vaginale, numite și scurgeri vaginale, sunt produse în uter, în colul uterin și în vagin și sunt alcătuite în principal din celule și bacterii. Prin eliminarea lor, sub forma unui lichid incolor sau albicios, de vâscozitate variabilă, vaginul este curățat, lubrifiat și ferit de infecții. Scurgerile vaginale sunt perfect normale, iar cantitatea și consistența este firesc să varieze, în funcție de faza ciclului menstrual. Ce nu este normal e ca acestea să-și schimbe culoarea și să capete un miros neplăcut – sunt modificări ce pot semnala o infecție vaginală.
Este important să recunoaștem diferența dintre secrețiile vaginale normale și cele care semnalează o posibilă afecțiune, pentru a putea lua măsuri rapid, înainte de apariția complicațiilor.
Cum recunoști secrețiile vaginale normale
Scurgerile vaginale normale variază în funcție de fazele ciclului menstrual, de secreția hormonală, de vârstă și alți factori. Schimbările naturale, cum ar fi ovulația, sarcina sau menopauza, le pot modifica aspectul, dar aceste variații sunt considerate normale, atât timp cât nu sunt însoțite de simptome precum durere, mâncărimi sau usturime în zona intimă.
Caracteristicile secrețiilor vaginale normale sunt:
- culoare – clară sau de un alb-lăptos (ușor gălbuie când se usucă pe lenjerie);
- consistență – de la lichidă și apoasă la ușor lipicioasă;
- inodoră sau cu un miros ușor, dar nu neplăcut;
- cantitate – fluctuează pe parcursul lunii, fără a fi excesivă (este mai abundentă în timpul ovulației).
Cauzele scurgerilor vaginale anormale
Când au culoarea și consistența modificate, prezintă un mirosul neplăcut și puternic și sunt însoțite de prurit, secrețiile vaginale indică o problemă la nivelul aparatului genital – iritații, infecții bacteriene sau fungice, boli cu transmitere sexuală.
Scurgerile vaginale se mai pot modifica după un tratament cu antibiotice (care afectează flora vaginală), după administrarea de anticoncepționale, din cauza folosirii incorecte a tampoanelor interne (sunt schimbate prea rar) sau după folosirea dușului vaginal ori a unor produse de igienă intimă care afectează flora vaginală.
Iată ce tipuri de secreții vaginale există și ce probleme semnalează fiecare:
Scurgeri maronii: ce înseamnă și când apar?
- Scurgerile maronii care apar între menstruații sunt normale în cantități foarte mici.
- Dacă vin după un contact sexual neprotejat, pot semnala o sarcină – se numește sângerare de implantare și apare când embrionul se fixează pe peretele uterin.
- Scurgerile în sarcină pot semnala un avort spontan.
- Dacă sunt persistente, pot semnala tulburări hormonale, infecția cu HPV sau, mai rar, prezența fibromului uterin, a cancerului de col uterin sau a cancerului endometrial.
Este foarte important să vii la medic dacă observi secreții maronii persistente și care sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi durerea abdominală sau usturime în zona intimă.
Scurgeri albe sau brânzoase: infecție cu Candida?
Secrețiile albe, groase, cu consistență brânzoasă, sunt cel mai frecvent puse pe seama candidozei vaginale. Infecția cu Candida provoacă și alte simptome asociate acestor scurgeri vaginale modificate: mâncărimi intense, usturime în zona intimă și uneori dureri sau disconfort la urinare și în timpul actului sexual.
Candidoza poate apărea după administrarea de antibiotice sau din cauza schimbărilor hormonale. Este esențial să vii la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Scurgeri galbene sau verzi: semnul unei infecții bacteriene?
Secrețiile vaginale de culoare galben închis sau verde indică o infecție cu transmitere sexuală – trichomoniază, gonoree, chlamydia. În cazul trichomoniazei, scurgerea e verzuie și poate avea o textură de spumă și un miros intens, neplăcut; mai sunt acuzate simptome ca prurit și durere în timpul urinării și contactului sexual. La gonoree și chlamydia, în afară de scurgerea gălbuie, mai pot apărea sângerări între menstruații și în timpul contactului sexual, dureri la urinare, dureri abdominale.
Aceste infecții necesită tratament cu antibiotice pentru a preveni complicațiile.
Secreții roz deschis: ce înseamnă scurgerile după menstruație?
Secrețiile vaginale de culoare roz deschis sunt cel mai frecvent rezultatul sângerării ușoare de la sfârșitul ciclului menstrual. De asemenea, mai pot fi cauzate de sângerarea de implantare sau de fluctuațiile hormonale.
De obicei, scurgerile roz deschis nu sunt un motiv de îngrijorare, mai ales apar ocazional, dar dacă sunt însoțite de alte simptome, este recomandat un consult medical.
Secreții gelatinoase transparente: este normal?
Secreția gelatinoasă, transparentă este semn al ovulației și este considerată complet normală. Aceasta are o consistență mai groasă și mai lipicioasă în perioada ovulatorie pentru a facilita transportul spermatozoizilor în timpul fecundației.
Acest tip de secreție vaginală transparentă este un indicator al fertilității și, în majoritatea cazurilor, nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
Secreții gri: ce este vaginoza bacteriană?
Scurgerile vaginale cenușii însoțite de un miros puternic de pește sunt semne ale vaginozei bacteriene, o infecție apărută pe fondul dezechilibrului florei vaginale – bacteriile „bune”, care protejează vaginul, sunt înlocuite de bacterii „rele”. Alte simptome ale acestei afecțiuni sunt:
- mâncărimile vaginale;
- senzația de arsură la urinare;
- disconfort în timpul actului sexual.
Tratamentul vaginozei bacteriene constă, de regulă, în administrarea de antibiotice (metronidazol, clindamicină), menite să restabilească echilibrul bacterian din vagin. Netratată, această infecție poate duce la complicații.
Secreții roșii în afara sângerărilor menstruale: ce semnalează?
Sângerările vaginale în afara ciclului menstrual sunt normale doar în cantitate mică, abia observabilă, în timpul ovulației (la 10-14 zile de la prima zi a menstruației). Dacă sunt abundente, se impune un consult ginecologic de urgență, deoarece pot semnala:
- cervicită (inflamație a colului uterin);
- vaginită;
- salpingită;
- herpes;
- infecție cu Chlamydia trachomatis;
- gonoree;
- boala inflamatorie pelvină;
- sindromul ovarelor polichistice;
- endometrioză și adenomioză (afecțiuni ale țesutului endometrial);
- polipi uterini;
- fibroame uterine;
- cancer.
La femeile gravide, secrețiile vaginale roșii pot semnala o sarcină ectopică sau un avort spontan, iar în sarcina avansată, complicații precum placenta praevia sau riscul de naștere prematură.
Perimenopauza, atrofia vaginală și utilizarea de dispozitive intrauterine mai pot determina apariția secrețiilor de culoare roșie.
Factori de risc pentru secrețiile vaginale anormale
Iritațiile și infecțiile care duc la modificarea culorii, consistenței și mirosului secrețiilor vaginale sunt favorizate de o serie de factori, între care cei mai comuni sunt:
- utilizarea frecventă a produselor de igienă intimă care modifică flora vaginală;
- purtarea de lenjerie intimă din materiale sintetice;
- raporturile sexuale neprotejate;
- administrarea de antibiotice sau alte medicamente care afectează echilibrul bacterian.
Simptome asociate cu scurgerile vaginale anormale
Pe lângă modificările vizibile ale secrețiilor vaginale, alte simptome care pot însoți o afecțiune ginecologică includ:
- prurit vaginal – poate anunța infecții sau un dezechilibru hormonal, dar la fel de bine poate fi rezultatul folosirii unor produse de îngrijire iritante;
- usturime la urinare – simptom prezent în infecția cu Candida și în bolile cu transmitere sexuală;
- durere pelvină în timpul actului sexual, la urinare și în timpul menstruației. Împreună cu o secreție abundentă și urât mirositoare, poate semnala boala inflamatorie pelvină (anexită) – o infecție a trompelor uterine și a ovarelor;
- miros puternic, neplăcut – dacă secrețiile care au această caracteristică sunt vâscoase și apar la scurt timp după un contact sexual, pot semnala herpesul genital. Alte simptome ale infecției sunt apariția unor vezicule specifice herpesului la nivelul vulvei, sângerări între menstruații și senzația de arsură la urinare.
Când este indicat să mergi la medic
Este recomandat să te programezi fără întârziere la medicul ginecolog dacă prezinți scurgeri vaginale modificate, însoțite sau nu de alte simptome precum cele menționate anterior.
Dacă secrețiile vaginale sunt normale și nu ai alte manifestări ce ar putea indica o problemă în sfera genitală, este recomandat să vii la ginecolog o dată pe an, pentru consultație și investigațiile de rutină: examen de secreție, ecografie și testul Papanicolau. Screeningul de prevenție este vital și medicii recomandă să fie repetat în aceeași perioadă a anului.
Tratamentul scurgerilor vaginale anormale
Tratamentul scurgerilor vaginale anormale diferă în funcție de cauză. Poate presupune administrarea de antibiotice, de antifungice pe cale orală sau vaginală, poate consta în folosirea unor creme, local, sau în terapie hormonală. Medicul va decide ruta terapeutică adecvată, după stabilirea diagnosticului de certitudine. Iată care sunt cele mai comune tratamente:
Antibiotice pentru infecțiile bacteriene
Dacă secrețiile vaginale sunt cauzate de o infecție bacteriană, cum sunt vaginoza bacteriană, gonoreea sau chlamydia, tratamentul cu antibiotice este esențial. Acestea vor elimina bacteriile dăunătoare și vor ajuta la restabilirea echilibrului natural al florei vaginale. Este important să urmezi tot tratamentul, chiar dacă simptomele dispar, pentru a preveni recidiva.
Antifungice pentru infecțiile cu Candida
Infecțiile fungice, cum este candidoza, sunt tratate cu antifungice care pot fi administrate sub formă de creme vaginale, ovule sau pastile, în funcție de severitatea infecției. În paralel cu administrarea medicației, este indicat să eviți factorii care pot favoriza dezvoltarea infecțiilor cu Candida: folosirea frecventă a produselor de igienă intimă agresive sau purtarea de lenjerie sintetică strâmtă.
Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală
Pentru bolile cu transmitere sexuală, cum sunt trichomoniaza sau herpesul genital, medicul va recomanda un tratament specific în funcție de tipul de infecție. În cazul trichomoniazei, se administrează medicamente antiparazitare. Este esențial ca atât tu, cât și partenerul tău să urmați tratamentul stabilit de ginecolog, pentru a preveni reinfectarea.
Terapie de reglare hormonală
Dacă scurgerile vaginale anormale sunt cauzate de dezechilibre hormonale, medicul poate sugera urmarea unei terapii hormonală sau tratamente locale care să echilibreze nivelurile de estrogen și progesteron. În unele cazuri, folosirea unor creme vaginale pe bază de estrogen poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Sfatul expertului Medikali pentru sănătatea vaginului tău
Prevenirea bolilor care au ca simptom scurgeri anormale este simplă. Expertul Medikali te învață ce trebuie să faci pentru a menține sănătatea florei vaginale:
- păstrează igiena zonei intime spălându-te zilnic cu apă și săpun blând. Nu folosi dușul vaginal, dacă nu ai o problemă de sănătate și nu ți-a fost recomandat medical, pentru că poate perturba echilibrul florei;
- poartă lenjerie intimă din bumbac, care permite pielii să respire, și evită lenjeria strâmtă, sintetică;
- nu folosi produse de igienă agresive în zona intimă – spray-uri care conțin parfum, tampoane parfumate;
- protejează-te în timpul actului sexual. Prezervativul împiedică transmiterea infecțiilor;
- fă-ți periodic controale și analize. Screeningul ginecologic anual și investigațiile asociate sunt esențiale pentru sănătatea aparatului genital, la fel controlul de urgență, dacă observi secreții vaginale neobișnuite sau alte simptome ale unei probleme de sănătate intimă.
Menținerea sănătății vaginale este esențială pentru o stare de bine generală. Dacă observi secreții vaginale neobișnuite, usturime sau mâncărimi în zona intimă, nu ezita să vii la control. În Clinica Medikali din Sectorul 3, București, te așteaptă o echipă de medici ginecologi pregătiți să diagnosticheze rapid și corect orice afecțiune genitală și să stabilească pentru tine tratamentul optim, personalizat, care răspunde cel mai bine nevoilor tale specifice. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali, la consultația de ginecologie.
Surse:
Cleveland Clinic. Vaginal Discharge
Medical News Today: A color-coded guide to vaginal discharge
National Health Service: Vaginal Discharge
Healthline: Everything You Need to Know About Vaginal Discharge