Copilăria este perioada în care copilul tău explorează poate cel mai mult lumea din jur. Este parcă veșnic curajos și curios să descopere comori, fie ele ascunse în nas, gât sau urechi. Din păcate însă, corpul și sistemul imunitar nu țin întotdeauna pasul cu voința lor de fier. De aceea, ca părinte, ajungi să te confrunți cu o mulțime de provocări ORL la copii. Dacă ești la început de drum în acest minunat rol sau urmează să intri curând în funcție, faci bine informându-te. De cele mai multe ori, recunoașterea semnelor și intervenția rapidă pot reduce semnificativ riscul de complicații nedorite. Așadar, hai să descoperi care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ORL și când este nevoie să mergi la specialist.
Cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii
În continuare îți vom prezenta care sunt cele mai comune afecțiuni ORL la copii, dar și o serie de măsuri preventive de care ar fi bine să ții cont ca părinte.
8 afecțiuni ORL la copii, care necesită vizita la medic
Infecții ale urechii
Până ce sistemul de drenaj sinusal al piticilor noștri nu este dezvoltat complet, infecțiile au cale liberă să se dezvolte. Asta pentru că, din cauza orientării mai mult orizontale decât verticale, lichidul se acumulează mai ușor în spatele timpanului. Odată format blocajul, bacteriile și virușii își fac liniștite de lucru provocând infecția supărătoare. În termeni medicali, aceasta este cunoscută drept otită medie, una dintre cele mai comune afecțiuni ale urechii la copii.
De regulă, infecțiile de la nivelul urechii apar în urma unei răceli sau a sinuzitei. Ele sunt însoțite de durere, febră, iritabilitate, scurgeri lichide și dificultăți de auz sau senzația de ureche înfundată.
Unele infecții ale urechii pot dispărea de la sine, însă altele pot necesita o investigație amănunțită din partea specialistului ORL. Dacă știi că puiul tău a trecut printr-o serie de episoade în care urechile i-au fost afectate în mod repetat, la intervale scurte de timp, vizita la ORL nu este de amânat. Lucrurile s-ar putea complica semnificativ, fără o intervenție rapidă.
Amigdalită
Amigdalele sunt două glande mici, de formă ovală, situate în partea din spate a gâtului. Când acestea se inflamează spunem că s-a instalat amigdalita. Afecțiune care poate fi generată de infecții bacteriene sau virale.
Dacă puiul tău are amigdalită, probabil se va plânge îndelung de durerea în gât și de disconfort la înghițire. Simptome provocate de amigdalele inflamate. Totodată, poți constata, la o verificare grijulie acasă, că are febră și/sau o respirație urât mirositoare. Alte simptome des asociate amigdalitei.
Pentru a-i diminua disconfortul, gargara cu apă caldă și sare ar putea fi o soluție de moment. Totuși, vizita la ORL nu este de neglijat. Pentru a preveni o eventuală reapariție a inflamației, cauza trebuie depistată rapid. Specialistul poate face asta și îți poate oferi metode eficiente de prevenție pentru cel mic. Iar în cazul în care se constată o amigdalită severă sau afecțiunea este recurentă, tot el te poate ghida cel mai bine spre soluția ideală pentru copilul tău.
Sinuzită
Sinuzita este, de regulă, rezultatul unei infecții la nivelul tractului respirator superior (gripă sau răceală). Însă ea poate fi cauzată și de alți factori, precum alergiile.
Știi că cel mic are sinuzită dacă nasul îi este înfundat, iar mucusul gros și abundent. De asemenea, copilul tău se poate plânge de dureri faciale la nivelul frunții, ochilor, obrajilor sau chiar urechilor.
Dacă simți că puiul tău poate avea această afecțiune, programează-l rapid la medic. Cu cât este tratată mai rapid, cu atât cresc șansele ca ea să nu devină cronică și deci diminua riscul de complicații serioase pe viitor.
Rinită alergică
Una dintre afecțiunile ORL la copii care pare inofensivă, dar care poate deveni de-a dreptul insuportabilă. Rinita alergică este o afecțiune care apare ca răspuns al sistemului imunitar la alergeni. Cei mai comuni sunt: praful, polenul, părul de animale sau mucegaiul. Dacă prichindelul tău are rinită alergică, ori de câte ori intră în contact cu ei va strănuta și i se va înfunda nasul sau îi va curge. De asemenea, este posibil să experimenteze iritații, mâncărimi sau lacrimi la nivelul ochilor sau episoade de tuse.
Știm că nu pare mare lucru la o primă vedere însă, pe termen lung, calitatea vieții poate fi afectată considerabil. Cel mai de ajutor lucru pe care îl poți face pentru cel mic este să identifici alergenii. Un consult ORL și câteva teste de alergie îți poate furniza cauza, dar și pașii de urmat pe viitor. Medicul specialist îți poate oferi metode eficiente de prevenție pentru ca puiul tău să experimenteze viața dintr-o zonă de confort.
Sforăit și Apnee în somn
Somnul, după cum probabil știi deja, este esențial pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului tău. De aceea, în cazul în care apar tulburări de somn, vizita la specialist ar fi bine să fie o prioritate.
În unele cazuri, cum este de pildă răceala, sforăitul poate fi considerat normal. Atâta vreme cât dispare după ce puiul s-a însănătoșit, nu ai de ce să-ți faci griji. Totuși, când devine o constantă la fiecare somn, ar fi bine să-l duci la un control ORL. La fel și în cazul în care cel mic se confruntă adesea cu întreruperi scurte ale respirației în somn. Apneea nu este o afecțiune de neglijat. Pe termen lung, netratată corespunzător, poate duce la complicații serioase pe care cu siguranță nu le dorești pentru puiul tău.
Sângerări nazale
Este știut faptul că cei mici au tendința de a căuta comori în interiorul nasului. Uneori această călătorie exploratorie a lor se lasă cu zgârieturi. Acestea din urmă pot provoca iritații la nivelul căilor nazale, care duc la apariția sângerărilor nazale.
Această afecțiune ORL la copii, poate trece ușor drept inofensivă. De multe ori, sângerarea oprindu-se în câteva minute. Totuși, în cazul în care nu se întâmplă astfel, nu ezita să mergi la medicul specialist. La fel îți recomandăm să faci și dacă observi că puiul tău se confruntă frecvent cu sângerări nazale. S-ar putea să aibă o tulburare de coagulare. Chiar dacă șansele sunt mici să fie așa, mai bine să fii preventiv decât să riști o complicație nedorită.
Pierderea auzului
Această afecțiune ORL la copii poate apărea din cauza mai multor factori. Poate fi vorba despre o simplă acumulare de ceară, o infecție sau poate fi datorată expunerii prelungite la zgomote puternice. De asemenea, pierderea auzului poate fi și o reacție la un medicament, un semn de boală sau de deficit cognitiv. În orice caz, recunoașterea timpurie a semnelor de pierdere a auzului este crucială. Ca părinte trebui să fii foarte vigilent și să ceri ajutor din timp pentru a preveni deteriorarea permanentă a auzului.
Dacă observi la puiul tău că are dificultăți în dobândirea abilităților de vorbire, dacă pare adesea neatent și ușor distras sau pur și simplu remarci tendința de a crește semnificativ volumul la televizor sau alte dispozitive, nu ezita să ceri sfatul medicului specialist. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât cresc șansele ca cel mic să se recupereze complet.
Măsuri de prevenție pentru părinți
Înțelegem starea de neliniște și senzația de neputință pe care le simți când puiul tău nu se simte bine. Afecțiunile ORL la copii pot genera o sumedenie de emoții, până ce medicul specialist îți spune că s-a rezolvat. De aceea, ne-am gândit să-ți lăsăm câteva măsuri de prevenție de care să ții cont, pentru a reduce riscul apariției afecțiunilor prezentate mai sus.
- Învață-l pe cel mic regulile de igienă. Spălatul pe mâini minim 20 de secunde este un prim pas esențial de bifat. În acest fel știi că reduci semnificativ riscul de răspândire a microbilor și deci de apariție a infecțiilor ORL. Ține cont să-i reamintești asta înainte de mese, după ce merge la toaletă sau după ce a fost afară. De asemenea, ai grijă să cureți regulat jucăriile, suzetele sau alte articole cu care cel mic intră în contact direct.
- Ține-l departe de alergeni. Odată ce ai identificat substanța la care cel mic este alergic, fă tot posibilul să o scoți din peisaj. Dacă vorbim despre părul de animale, de exemplu, poți lua în calcul renunțarea la animalul de companie. Nu te panica dacă ești un iubitor de pufoși. Uneori, simpla îndepărtare a animalului din zonele în care copilul este activ poate fi suficientă în ameliorarea simptomelor.
- Respectă programul de vaccinare. Gripa, rujeola, oreionul sau rubeola sunt afecțiuni care pot genera complicații ORL la copii. Vaccinarea reduce semnificativ riscul asociat. Pentru a-l proteja pe pitic de infecții la nivelul gâtului, nasului și urechilor, acționează preventiv și respectă programul de vaccinare.
Prevenția rămâne unul dintre cele mai bune tratamente pe termen lung. Profită de ea la maximum, înainte să optezi pentru alte variante.
Ai nevoie să ajungi rapid la ORL în sector 3, București?
Dacă ai nevoie de sprijin ORL în sector 3, te așteptăm la clinica privată Medikali. Colegii noștri sunt mai mult decât pregătiți să-ți vină în ajutor și să-i redea sănătatea celui mic. Programează-te aici și ajută-l pe pitic să scape de disconfort.
Odată ajuns la noi, ai siguranța că atât medicii primari ORL, Dr. Anca Covaci, Dr. Alina Daniela Abobului și Dr. Liviu Albeanu, cât și medicii specialiști ORL, Dr. Madalina Vulpe și Dr. Iulia Tita, vor avea grijă ca urechile, nasul și gâtul prichindelului tău să rămână în cea mai bună formă. Asta implică examinarea riguroasă a celor trei organe, identificarea potențialului pericol și furnizarea celui mai eficient tratament.
Îți recomandăm să afli mai multe despre fiecare în parte și să-l alegi pe cel care îți dă cea mai mare încredere. Noi știm că indiferent de alegere, vei fi ghidat și susținut în permanență, iar copilul tău va traversa cu ușurință (și zâmbete) procesul de vindecare. Sănătatea și bunăstarea pacienților noștri, indiferent de vârstă, rămân obiectivele noastre de bază.
Echipa Medikali
Surse: