De ce să facem anual o ecografie transvaginală?

Ecografia transvaginală, o investigație necesară

Sănătatea ta este foarte importantă nu numai pentru tine, ci și pentru toți cei dragi ție. Uneori uităm să avem grijă de noi, dar toate femeie ar trebui să facă o dată pe an o vizită la medicul ginecolog pentru a-și evalua starea de sănătate și a se asigura că totul este bine. În plus, orice afecțiune descoperită la timp are mult mai multe șanse de vindecare, iar prin administrarea unui tratament adecvat se pot preveni complicațiile ulterioare.

Spre deosebire de alte metode de investigație, ecografia transvaginală este sigură și oferă detalii mult mai clare asupra stării de sănătate a organelor de reproducere feminină. Acest tip de investigație se folosește în examinările de rutină sau în sarcină. Este una dintre investigațiile pe care toate femeile, indiferent de vârstă, ar fi bine să le facă periodic. Ecografia transvaginală permite verificarea stării de sănătate a organelor genitale feminine, detectarea posibilelor afecțiuni ginecologice, cum ar fi chisturile ovariane, polipii endometriali, fibroamele uterine sau chiar cancerul ovarian. De asemenea, este o investigație deosebit de utilă pentru urmărirea evoluției unui diagnostic deja stabilit.

Ce este ecografia transvaginală?

Ecografia transvaginală este o metoda imagistică de investigare a uterului, trompelor uterine, ovarelor și colului uterin. Acest tip de investigație oferă imagini mult mai clare și detaliate, în special ale uterului si ale ovarelor, în comparație cu ecografia abdominală pelvină.

Este o procedură sigură și nedureroasă care poate fi efectuată chiar și în timpul sarcinii. Ecografia transvaginală nu utilizează radiații, ci ultrasunete, ceea ce permite efectuarea acestui tip de investigație în condiții de siguranță la intervale regulate de timp. 

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Cum se realizează ecografia transvaginală?

Ecografia transvaginală presupune introducerea în vagin a unei sonde ecografice acoperită de un prezervativ special de unică folosință peste care este aplicat un gel lubrifiant. Sonda este introdusă în vagin, iar medicul o mișcă ușor pentru a capta imagini ale organelor din cavitatea pelvină. Este posibil ca medicul să apese ușor abdomenul inferior cu mâna pentru a obține imagini mai bune. Procedura nu este dureroasă, unele femei pot resimți un ușor disconfort de la presiunea sondei, dar senzația va dispărea imediat ce investigația se încheie.

Când trebuie realizată o ecografie transvaginală?

Se recomandă efectuarea anuală a unei ecografii transvaginale, împreună cu un consult de specialitate, un test Babeș-Papanicolau și un control senologic.

Ce afecțiuni se pot depista cu ajutorul ecografiei transvaginale?

Ecografia transvaginală permite diagnosticarea corectă a anumitor afecțiuni cu o acuratețe mult mai ridicată decât alte analize și investigații ginecologice. Este o metodă de screening care poate identifica:

  • formațiuni tumorale premergătoare cancerului ovarian sau al celui endometrial;
  • tumori benigne: chist ovarian, fibrom uterin, polip uterin sau endometrial;
  • boala inflamatorie pelvină;
  • endometrioza;
  • torsiune ovariană;
  • sarcină;
  • sarcini extrauterine;
  • placenta previa din timpul sarcinii;
  • eventuale anomalii ale fătului, precum și informații referitoare la dezvoltarea  și poziția acestuia în timpul sarcinii.

Cum te pregatești înainte de ecografia transvaginală?

Ecografia transvaginală nu implică o pregătire specială. Înainte de realizarea procedurii se poate recomanda ca vezica urinară să fie goală.

Ca și în cazul unui control ginecologic obișnuit, se recomandă purtarea unei ținute alcătuite din bluză și fustă. De asemenea, este important să specifici dacă ai alergie la latex pentru că sonda va fi îmbrăcată într-o protecție din latex asemănătoare prezervativului. În aceste cazuri se pot folosi prezervative ce nu au în compoziție latex.

Este recomandat să prezinți rezultatele investigațiilor efectuate anterior, să raspunzi sincer tuturor  întrebărilor adresate de către medic, dar și să descrii în detaliu posibilele simptome cu care te confrunți.

Programează-te online rapid la Clinica Medikali pentru o ecografie transvaginală.

Surse informații

https://www.healthline.com/health/transvaginal-ultrasound

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/diagnosis-treatment/drc-20378713?_ga=2.91492890.1431046254.1675792058-1405338688.1675361910

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/diagnosis-treatment/drc-20372093?_ga=2.91492890.1431046254.1675792058-1405338688.1675361910

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-previa/diagnosis-treatment/drc-20352773?_ga=2.37362336.1431046254.1675792058-1405338688.1675361910

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294?_ga=2.37362336.1431046254.1675792058-1405338688.1675361910