Dermatita atopică la adulți și bebeluși și metode de tratament

Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică foarte răspândită, întâlnită cu predilecție la bebeluși, dar care se poate manifesta și la adulți, indiferent de vârstă.

Este o boală cronică de natură inflamatorie, necontagioasă, cunoscută popular ca eczemă, care se manifestă prin:

  • piele sensibilă, înroșită, însoțită de prurit intens;
  • iritații sau erupții sub forma unor vezicule pline cu lichid;
  • zone de piele uscată și/sau crăpată, cu aspect solzos.

Mâncărimea severă este cel mai supărător simptom în dermatita atopică, raportat de majoritatea pacienților care ajung la consultația de dermatologie.

Ce spun statisticile despre dermatita atopică

Dermatita atopică afecta, la nivelul anului 2022, când a fost publicat ultimul raport privind această afecțiune dermatologică, 223 de milioane de persoane din întreaga lume.

Conform specialiștilor, dermatita atopică manifestată la vârste fragede este adesea precursorul alergiilor alimentare, al rinitei alergice și al astmului, care se manifestă câțiva ani mai târziu.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Cum abordăm dermatita atopică la Medikali București

Echipa de medici dermatologi a clinicii Medikali din București abordează personalizat dermatita atopică, luând în considerare istoricul pacientului, posibilii factori declanșatori și forma de manifestare.

În paralel cu tratamentul dermatitei atopice la bebeluși și adulți, se are în vedere și prevenirea unor noi episoade eruptive, pacientul primind de la experții Medikali în dermatologie sfaturi privind rutina de îngrijire potrivită și schimbările necesare în modul de viață - evitarea factorilor declanșatori ai bolii, de la temperaturi extreme la praf, polen sau stres.

Cauze și factori declanșatori pentru dermatita atopică

Dermatita atopică apare, arată studiile, în urma unei interacțiuni complexe între genetică, un sistem inumitar dereglat, o barieră cutanată (filmul hidro-lipidic) alterată și o serie de factori de mediu sau agenți chimici (detergenți agresivi, produse cosmetice folosite în exces).

Persoanele cu pielea foarte uscată, care au istoric familial de dermatită atopică sau alergii, sunt cele mai predispuse la a face dermatită atopică.

Dermatita atopică la bebeluși

Dermatita atopică la bebeluși, numită și eczemă pediatrică, apare de regulă între 3 și 6 luni și se manifestă cu predilecție pe față, gât, scalp, coate și genunchi, însă erupțiile pot apărea oriunde pe corp.

Bebelușii fac foarte ușor dermatită atopică pentru că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, iar pielea e foarte sensibilă. Pentru a ameliora simptomele și a scădea riscul recidivei, trebuie folosit cât mai puțin săpun în timpul băii (și trebuie ales unul special pentru bebeluși), apoi pielea trebuie hidratată cu o loțiunea special creată pentru dermatita atopică. Totodată, este recomandată evitarea temperaturilor extreme și a materialelor aspre, care pot leza pielea.

Dermatita atopică la adulți

Majoritatea adulților care fac dermatită atopică au avut această boală de piele în copilărie. Practic, este o reactivare a dermatitei, care așa se manifestă, prin perioade de criză urmate de perioade de remisie.

În dermatita atopică la adulți, erupțiile apar cu predilecție în jurul gurii, pe gât, piept, coate, genunchi, degete și glezne.

Dincolo de disconfortul generat de pruritul intens, localizarea erupțiilor poate genera probleme emoționale - jenă, stimă de sine scăzută -, cu impact asupra vieții sociale și a calității vieții.

Tratament pentru dermatita atopică

În funcție de factorul declanșator, de forma de manifestare și de gravitatea afecțiunii, tratamentul în dermatita atopică la adulți poate presupune aplicarea de creme cu corticosteroizi, administrarea de antiobiotice (în caz de infecție locală), de antivirale, antifungice ori antihistaminice (dacă pacientul are fond alergic ori dacă pentru reacția cutanată este suspectat un factor alergen).

Rezultate bune în tratamentul dermatitei atopice au fost înregistrate și prin terapia cu raze UV.

În dermatita atopică la bebeluși sunt recomandate, de regulă, loțiuni atopice și o rutină de îngrijire blândă cu pielea.

Important de reținut: este o afecțiune care nu se vindecă în totalitate, tratamentul în dermatita atopică vizând ameliorarea simptomelor și reducerea frecvenței episoadelor eruptive.

Dacă te confrunți cu demartită atopică sau bănuiești că suferi de această afecțiune a pielii, apelează cu încredere pentru diagnostic și tratament la specialiștii în dermatologie ai clinicii Medikali din București. Vei primi îngrijirede calitate și sfaturi utile pentru a reduce riscul de recidivă. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse

https://www.eczemacouncil.org/assets/docs/global-report-on-atopic-dermatitis-2022.pdf

https://www.childrensnational.org/get-care/health-library/eczema-atopic-dermatitis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24299-atopic-dermatitis