Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică foarte răspândită, întâlnită cu predilecție la bebeluși, dar care se poate manifesta și la adulți, indiferent de vârstă.
Este o boală cronică de natură inflamatorie, necontagioasă, cunoscută popular ca eczemă, care se manifestă prin:
- piele sensibilă, înroșită, însoțită de prurit intens;
- iritații sau erupții sub forma unor vezicule pline cu lichid;
- zone de piele uscată și/sau crăpată, cu aspect solzos.
Mâncărimea severă este cel mai supărător simptom în dermatita atopică, raportat de majoritatea pacienților care ajung la consultația de dermatologie.
Ce spun statisticile despre dermatita atopică
Dermatita atopică afecta, la nivelul anului 2022, când a fost publicat ultimul raport privind această afecțiune dermatologică, 223 de milioane de persoane din întreaga lume.
Conform specialiștilor, dermatita atopică manifestată la vârste fragede este adesea precursorul alergiilor alimentare, al rinitei alergice și al astmului, care se manifestă câțiva ani mai târziu.
Cum abordăm dermatita atopică la Medikali București
Echipa de medici dermatologi a clinicii Medikali din București – și cea a specialiștilor în pediatrie, în cazul copiilor – abordează personalizat dermatita atopică, luând în considerare istoricul pacientului, posibilii factori declanșatori și forma de manifestare.
În paralel cu tratamentul dermatitei atopice la bebeluși și adulți, se are în vedere și prevenirea unor noi episoade eruptive, pacientul primind de la experții Medikali în dermatologie sfaturi privind rutina de îngrijire potrivită și schimbările necesare în modul de viață – evitarea factorilor declanșatori ai bolii, de la temperaturi extreme la praf, polen sau stres.
Cauze și factori declanșatori pentru dermatita atopică
Dermatita atopică apare, arată studiile, în urma unei interacțiuni complexe între genetică, un sistem inumitar dereglat, o barieră cutanată (filmul hidro-lipidic) alterată și o serie de factori de mediu sau agenți chimici (detergenți agresivi, produse cosmetice folosite în exces).
Persoanele cu pielea foarte uscată, care au istoric familial de dermatită atopică sau alergii, sunt cele mai predispuse la a face dermatită atopică.
Dermatita atopică la bebeluși
Dermatita atopică la bebeluși, numită și eczemă pediatrică, apare de regulă între 3 și 6 luni și se manifestă cu predilecție pe față, gât, scalp, coate și genunchi, însă erupțiile pot apărea oriunde pe corp.
Bebelușii fac foarte ușor dermatită atopică pentru că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, iar pielea e foarte sensibilă. Pentru a ameliora simptomele și a scădea riscul recidivei, trebuie folosit cât mai puțin săpun în timpul băii (și trebuie ales unul special pentru bebeluși), apoi pielea trebuie hidratată cu o loțiunea special creată pentru dermatita atopică. Totodată, este recomandată evitarea temperaturilor extreme și a materialelor aspre, care pot leza pielea.
Dermatita atopică la adulți
Majoritatea adulților care fac dermatită atopică au avut această boală de piele în copilărie. Practic, este o reactivare a dermatitei, care așa se manifestă, prin perioade de criză urmate de perioade de remisie.
În dermatita atopică la adulți, erupțiile apar cu predilecție în jurul gurii, pe gât, piept, coate, genunchi, degete și glezne.
Dincolo de disconfortul generat de pruritul intens, localizarea erupțiilor poate genera probleme emoționale – jenă, stimă de sine scăzută -, cu impact asupra vieții sociale și a calității vieții.
Tratament pentru dermatita atopică
În funcție de factorul declanșator, de forma de manifestare și de gravitatea afecțiunii, tratamentul în dermatita atopică la adulți poate presupune aplicarea de creme cu corticosteroizi, administrarea de antiobiotice (în caz de infecție locală), de antivirale, antifungice ori antihistaminice (dacă pacientul are fond alergic ori dacă pentru reacția cutanată este suspectat un factor alergen).
Rezultate bune în tratamentul dermatitei atopice au fost înregistrate și prin terapia cu raze UV.
În dermatita atopică la bebeluși sunt recomandate, de regulă, loțiuni atopice și o rutină de îngrijire blândă cu pielea.
Important de reținut: este o afecțiune care nu se vindecă în totalitate, tratamentul în dermatita atopică vizând ameliorarea simptomelor și reducerea frecvenței episoadelor eruptive.
Dacă te confrunți cu demartită atopică sau bănuiești că suferi de această afecțiune a pielii, apelează cu încredere pentru diagnostic și tratament la specialiștii în dermatologie ai clinicii Medikali din București. Vei primi îngrijirede calitate și sfaturi utile pentru a reduce riscul de recidivă. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.
Surse
https://www.eczemacouncil.org/assets/docs/global-report-on-atopic-dermatitis-2022.pdf
https://www.childrensnational.org/get-care/health-library/eczema-atopic-dermatitis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24299-atopic-dermatitis