Tot ce ai nevoie să știi, explicat simplu și cu grijă pentru tine. Imaginează-ți că te doare spatele de câteva zile bune. Mergi la medicul de familie. El îți spune că trebuie să faci o radiografie pe care o va interpreta un medic radiolog, care este, de fapt, diferența dintre radiografie și radiologie? De ce contează să știi acest lucru? Vom lămuri pas cu pas în cele ce urmează.
Radiografie și radiologie: Cum ajută acestea omul modern?
Poate că ți s-a întâmplat la un moment dat să încurci cei doi termeni medicali: radiologie și radiografie. Este firesc, cele două sună foarte asemănător. Totuși, în practică, avem de-a face cu două aspecte diferite. Pe scurt:
- Radiologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu imagistica medicală.
- Radiografia este o tehnică specifică radiologiei, bazată pe raze X.
Cel mai des auzi de ele, atunci când vine vorba de luxații. De cele mai multe ori, investigațiile de radiologie sunt făcute în cazul unor afecțiuni ortopedice. Cum ar fi: luxații, fracturi sau alte probleme la nivelul oaselor sau articulațiilor.
Radiologia și imagistica medicală este specialitatea care folosește tehnologia imagistică pentru investigarea unei game extrem de largi de afecțiuni și traumatisme. Este o ramură extrem de importantă a medicinei. Asta pentru că, într-un timp foarte scurt, corpul tău este ,,scanat” și poți găsi rapid răspunsul pe care îl căutai.
Radiologie – o parte esențială a medicinei moderne
Gândește-te, când a fost ultima oară când tu sau cineva drag ție a fost internat în spital și nu a avut parte de niciun tip de investigație imagistică? Radiologia este, de fapt, unul dintre cei mai importanți piloni ai unei clinici. Este o ramură a medicinei care se ocupă cu obținerea de imagini medicale pentru a investiga, diagnostica și ghida tratamentul diferitelor afecțiuni.
Interpretarea acestor imagini, de pildă radiografiile, cade în responsabilitatea medicului radiolog. El joacă un rol esențial în identificarea și monitorizarea problemelor de sănătate.
Practic, un medic radiolog poate privi în interiorul corpului uman fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Este ca și cum ar avea o „superputere” de a vedea înăuntrul organismului, fără bisturiu și fără durere.
Este, într-adevăr, minunat că la ora actuală medicii au la dispoziție proceduri medicale minim invazive. Parcă am de partea noastră niște detectivi care găsesc „indicii” sub forma imaginilor despre starea organismului nostru.
Iată de ce radiologia este o parte esențială a medicinei moderne:
O tehnică rapidă și neinvazivă
Radiografia este o metodă esențială de investigare medicală care folosește razele X. Cu ajutorul radiografiilor, medicii obțin imagini ale zonei sau zonelor vizate. Astfel, ei pot evalua oasele rupte, articulații dislocate, dar și alte leziuni. La ora actuală, radiografia este una dintre cele mai utilizate tehnici de diagnostic imagistic. Rapidă și neinvazivă, radiografia ajută la depistarea infecțiilor, fracturilor și bolilor pulmonare.
Mai exact, în cadrul unei radiografii, o parte a corpului este expusă la o doză redusă de radiații pentru o secundă. Astfel medicul radiolog obține o imagine detaliată a țesuturilor osoase din zona respectivă pe care o interpretează. În cele mai multe dintre cazuri, radiografia este folosită pentru fracturi, carii dentare, boli ale plămânilor, tumori sau corpuri străine.
Principalele tipuri de radiografii
Există mai multe tipuri de radiografii. Sunt utilizate în mod frecvent în diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni. Cele mai des întâlnite radiografii sunt:
Radiografie toracică (pulmonară)
Este folosită pentru a diagnostica afecțiuni precum pneumonia, tuberculoza sau fracturile costale. Această radiografie oferă o imagine a plămânilor, inimii și coastelor.
Radiografie osoasă
Este folosită pentru a examina oasele și articulațiile. Ea ajută la identificarea fracturilor, deformărilor sau afecțiunilor articulare. Este cel mai adesea folosită în cazurile de traumatisme sau dureri articulare.
Radiografie craniană
Este folosită pentru a examina oasele craniului și a structurilor faciale. Este indicată de medici în cazurile de traumatisme craniene, dar și pentru a detecta posibile infecții sau tumori.
Radiografie abdominală
De regulă, aceasta se recomandă în cazul în care există suspiciunea de calculi la rinichi, colecist sau vezică urinară. Poate fi utilizată, de asemenea, și pentru localizarea anutitor corpuri străine în zona abdominală.
Radiografie la coloană
Este folosită pentru a diagnostica afecțiunile și traumatismele coloanei. Se poate realiza pe segmente, de pildă: sacro-coccigiană, lombară, toracală și cervicală.
Radiografie la bazin
Se recomandă atunci când există suspiciunea unei afecțiuni a oaselor care alcătuiesc pelvisul. De regulă, medicul o cere pentru a confirma osteoporoza, fracturi sau dislocări.
Radiografii la clinica Medikali
Dacă ești din București și ai nevoie să ajungi la radiologie și imagistică medicală, te invităm să ne calci pragul. La clinica Medikali poți accesa aproximativ 50 de tipuri de radiografii. Indiferent de care ai nevoie, Dr. Gheorghe Cristian Radulescu este aici pentru tine. Cu experiența sa vastă în domeniu și cu aparatura de ultimă generație pe care o are la dispoziție, îți va oferi cu precizie răspunsurile pe care le cauți.
Cum te pregătești pentru radiografie
Radiografia nu necesită o pregătire temeinică și nu presupune interdicții. Singura condiție este să îndepărtezi obiectele metalice pe care le porți. Asta pentru că ele pot interfera cu razele X și afecta rezultatul final.
Important de reținut este că radiografiile nu sunt recomandate femeilor însărcinate. În primul trimestru de sarcină, perioada în care se formează organele fătului, radiațiile pot produce mutații la nivelul ADN-ului. Cel mai bine, dacă te regăsești în acest caz, este să te consulți cu medicul radiolog.
Dacă ai nevoie să ajungi rapid la radiologie în sector 3, pentru o radiografie, te poți programa aici.
Cât de sigure sunt radiografiile?
Mulți pacienți ne întreabă dacă radiografiile sunt periculoase. Dacă și tu ai aces gând este absolut firesc. Mai ales dacă ne raportăm la copii sau la femei însărcinate. Răspunsul nostru este mereu același: radiații sunt extrem de mici. În deosebi la clinica noastră, unde utilizăm aparatură modernă, special realizată tocmai pentru a te proteja.
Procedurile cu raze X au riscuri mici de a cauza cancer sau alte efecte adverse ale radiațiilor. Nivelul de radiații produs in timpul unei radiografii este foarte scăzut.
Dacă ești însărcinată sau bănuiești că ai putea fi, e important să spui acest lucru înainte de investigație. În anumite cazuri, medicul poate alege o altă metodă de imagistică mai potrivită.
La clinica Medikali, ținem cont întotdeauna de istoricul tău medical. Iar dacă nu ai unul, îl putem construi, fără griji, împreună. Ai acces la peste 80 de medici cu experiență, care lucrează mereu în echipă pentru sănătatea și siguranța ta.
Diferența dintre radiografie și radiologie
Radiologia și radiografia sunt diferite, dar strâns legate. Radiologia este axată pe interpretarea și diagnosticarea imaginilor medicale. În timp ce radiografia se referă la partea tehnică – mai precis, obținerea efectivă a acestor imagini. Ambele însă au roluri cheie în diagnosticarea corectă și prevenția multiplelor afecțiuni.
Dacă ai dureri cărora nu le-ai găsit încă răspunsul, nu ezita să apelezi la imagistica medicală. Colegul nostru, Dr. Gheorghe Rădulescu, te așteaptă oricând la clinică pentru a descoperi ce povești ascund imaginile din interiorul tău.
SURSE:
- Scan, Radiography vs Radiology: What’s the Difference Between a Radiographer and a Radiologist and What Do They Do?
- Maven Imaging, What Is the Difference Between Radiography and Radiology?
- One welbeck, Radiography vs radiology – what is the difference?
Colective Minds, Radiography vs Radiology: What’s the Difference?