Durerea de gat la copii

Durerea de gât este un simptom pe care l-am avut cu toții la un moment dat și, odată cu el, vin la pachet o serie de alte semne ce ne afectează viața de zi cu zi. Neputința de a înghiți alimente sau lichide, tusea seacă sau productivă, schimbarea vocii, durerile de cap sau febra sunt foarte des întâlnite și asociate cu durerea de gât, iar ca adulți recunoaștem cu ușurință simptomele și putem cere ajutor atunci când acestea devin greu de gestionat.

În cazul copiilor și a bebelușilor, însă, nu este la fel de simplu. Pentru că încă nu sunt familiarizați cu simptomele, cu felul în care acestea evoluează și cu modul în care ar trebui să le comunice, durerea de gât (care poate fi manifestarea unora dintre cele mai comune boli la copii) și restul simptomelor sunt greu de observat și de recunoscut. Acest lucru pune în pericol sănătatea celor mici, pentru că, deși par sănătoși, se confruntă cu simptome ce le alterează calitatea vieții. De aceea, pentru a-i proteja și pentru a-i menține sănătoși, părinții trebuie să fie foarte atenți la orice schimbare sau simptom nou apărut la copii.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Cauzele durerii de gât

Odată intrați în colectivitate, fie la grădiniță, fie la școală, copiii sunt expuși la diverse bacterii și boli virale, dintre care foarte multe au ca simptom principal durerea de gât. Printre acestea se numără:

Răcelile. Majoritatea răcelilor au ca simptom principal durerea de gât. De fapt, aceasta este singura schimbare care poate apărea în starea de sănătate a celui mic în primele 24 ore. Cele mai multe răceli debutează prin durerea de gât și sunt urmate de nasul înfundat sau rinoree și de tuse.

Faringita virală, care presupune inflamarea faringelui, poziționat în partea posterioară a gâtului. Acest virus are ca simptom unic durerea de gât ce poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor prescrise de către medic.

Faringita streptococică sau amigdalita. Foarte frecvent întâlnită la copiii cu vârste între 5 și 15 ani, această boală conține o serie de simptome ce le afectează semnificativ sănătatea. Febra crescută, frisoanele, umflarea ganglionilor limfatici, vărsăturile sau durerile musculare sunt doar câteva din semnele care însoțesc durerea de gât.

Mononucleoza. Foarte asemănătoare amigdalitei, mononucleoza se caracterizează prin febră crescută, infecție la nivelul amigdalelor și splină inflamată și este diagnosticată cu ajutorul analizelor de sânge.

Epiglotita. Boală a copiilor ce evoluează rapid, epiglotita îngreunează brusc respirația, iar pe lângă durerea de gât, se manifestă prin febră crescută și dificultăți de înghițire.

COVID-19. În cazul în care cel mic nu a fost infectat cu noul coronavirus până la acest moment și prezintă dureri de gât, este ideal să îl testezi pentru a stabili dacă este pozitiv sau nu. Dacă testul este pozitiv, fă o vizită medicului de familie alături de cel mic. Până la consult, prepară-i băuturi calde și ceaiuri pentru a ameliora durerea de gât și asigură-te că este permanent hidratat.

Când este indicat antibioticul?

Antibioticul se poate obține numai cu prescripție medicală și este util în cazul riscului ridicat de febră reumatică sau atunci când cel mic se confruntă cu boli bacteriene, precum amigdalita.

Gestionează durerea de gât fără ajutorul medicului

Dacă simptomele și semnele prezentate de copii sunt ușor de gestionat și nu se agravează în timp, te poți descurca și fără ajutorul medicului de familie.

Durerea de gât o poți ține sub control cu ajutorul drajeurilor, dropsurilor sau spray-urilor luate de la farmacie. Dacă nu ai un medicament pe care să te bazezi în astfel de situații, întreabă farmacistul care sunt recomandările sale. De asemenea, oferă-i celui mic lichide calde, ceaiuri cu lămâie și miere și supe calde pentru a ameliora durerea de gât.

În cazul celorlalte simptome specifice răcelilor, îi poți administra medicamente pe bază de paracetamol sau ibuprofen, care reduc semnificativ inflamarea și durerea.

Nu este recomandat să apelezi din prima la ajutorul antibioticelor, în cazul în care ai deja în casă astfel de medicamente. Dacă starea de sănătate a copiilor nu se îmbunătățește, prezintă-te cu ei la medicul de familie și întreabă dacă va fi necesar să le administrezi antibiotice.

De asemenea, învață-i pe cei mici practici sănătoase pentru a nu răspândi bolile în colectivitate. Arată-le cum să strănute și să tușească, cum să se dezinfecteze, cât de aproape să stea față de ceilalți și spune-le cât de important este să se spele des pe mâini atunci când au posibilitatea.

Surse informații:

https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/sore-throat-in-children-child/related-factors/itt-20009075 https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/sore-throat/ https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/s/sore-throat-children/