Ecografia de șold la bebeluși

Ecografia de șold la bebeluși este investigația folosită pentru depistarea timpurie a displaziei de dezvoltare a șoldului (poziționarea incorectă a capului femural în cavitatea acetabulară). Trebuie făcută până la vârsta de 4-6 luni (ideal, în primele 4-6 săptămâni de viață), pentru că apoi intervine osificarea capului femural, care împiedică pătrunderea ultrasunetelor. După această vârstă, evaluarea nu se mai poate face cu ajutorul ecografiei, trebuie utilizată radiografia de bazin.

Întotdeauna, ecografia de șold la bebeluși este de preferat radiografiei de bazin. Radiografia presupune iradiere, ecografia nu.

De ce este importantă depistarea precoce a displaziei, cu ajutorul ecografiei de șold la bebeluși

Detectarea precoce a acestei afecțiuni, cu ajutorul ecografiei de șold la bebeluși, este crucială, pentru că netratată timpuriu, displazia de șold duce la:

- probleme de deplasare - copilul va șchiopăta cu piciorul afectat;
- dureri la nivelul articulației șoldului;
- osteoartrită.

Dacă displazia de dezvoltare a șoldului e tratată la timp, copilul se va dezvolta normal.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Ce poate determina medicul să solicite efectuarea unei ecografii de șold la bebeluși

Medicul va recomanda efectuarea unei ecografii de șold la bebeluși dacă observă, la consultație, o anomalie a șoldului (articulație instabilă, mobilitate redusă, prezența unui zgomot, ca un pocnet, la rotirea piciorului) ori o diferență de lungime sau aspect între piciorușe.

Totodată, poate solicita o ecografie de șold pentru bebeluș dacă acesta prezintă factori de risc, cum ar fi:

- istoric familial de displazie de șold;
- a fost în prezentație pelviană la naștere - poziționat cu picioarele sau fesele orientate spre canalul de naștere, nu cu capul;
- probleme la nivelul picioarelor care ar putea avea legătură cu displazia de dezvoltare a șoldului.

Ecografia de șold la bebeluși este efectuată mai des în cazul fetelor, pentru că sunt mai predispuse la displazia de dezvoltare a șoldului decât băieții.

La nivel global, conform statisticilor, 1 din 10 copii prezintă la naștere displazie de șold. Din cauza numărului mare de cazuri, în unele țări din vestul Europei, ecografia de șold la bebeluși face parte din setul de investigații de rutină prevăzute pentru nou-nascuți și sugari.

În România, ecografia de șold la bebeluși se face la recomandarea medicului neonatolog sau a pediatrului.

La Clinica Medikali găsești medici specializați în această investigație

Echipa de specialiști în ortopedie pediatrică de la Medikali are competențe în ecografia de șold la bebeluși, medicii clinicii din București numărându-se printre experți la care poți apela dacă neonatologul ori pediatrul care ți-a consultat copilul suspectează o displaziei de dezvoltare a șoldului și ți-a recomandat investigații de specialitate.

Aparatura folosită la Medikali pentru ecografia de șold la bebeluși este de ultimă generație, iar confortul celui mic va fi asigurat pe întreg parcursul consultației și investigației de medici și asistente profesioniști și empatici, care înțeleg cât de important este pentru părinte și copil ca întreaga experiență în clinică să fie una plăcută.

Cum decurge, cât durează și cât costă ecografia de șold la bebeluși

Ecografia de șold la bebeluși este o investigație rapidă – durează, în medie, 20 de minute -, nedureroasă, neinvazivă și care nu presupune iraidiere, așadar, poate fi repetată ori de câte ori e nevoie. Dacă este confirmat diagnosticul de displazie, repetarea este necesară pentru monitorizare, pe durata tratamentului.

Nu necesită pregătire specială. Dacă bebelușul se află sub tratament, specialistul Medikali care face investigația trebuie informat în legătură cu acesta.

Pentru efectuarea ecografiei de șold la bebeluși, copilul va fi așezat pe o parte, iar medicul îi va examina șoldul cu sonda de ecograf. De regulă, sunt examinate, pe rând, ambele șolduri, pentru comparație.

În oferta Clinicii Medikali din București, ai un pachet avantajos ce include o consultație și o ecografie de șold la bebeluși efectuate de unul dintre specialiștii noștri.

Te așteptăm la Clinica Medikali din București, unde medici cu experiență se vor ocupa de bebelușul tău și vor avea grijă să-i redea sănătatea. Fă programare online, simplu și rapid, pentru o ecografie de șold la bebeluși, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse informații

https://hipdysplasia.org/infant-child/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/developmental-dysplasia-of-the-hip-ddh

https://www.nhs.uk/conditions/developmental-dysplasia-of-the-hip/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hip-dysplasia#complications

https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Ultrasound-Infant-Hip