Ecografie mamară

Ecografia mamară este o metodă nedureroasă, neinvazivă și neiradiantă de investigare a sânului, cu ajutorul căreia sunt depistate afecțiunile mamare, inclusiv cancerul, în stadii incipiente. Ecografia mamară este recomandată anual, ca parte a pachetului de analize și investigații de prevenție a cancerului - de regulă, în aceeași perioadă cu examinarea ginecologică și efectuarea testului Papanicolau

Ecografia mamară este indicată și în afara controlului de rutină, dacă apar modificări la nivelul sânului. Poate fi recomandată de specialistul în obstetrică-ginecologie sau de medicul specializat în chirurgia sânului.

 

Ecografie mamară la Clinica Medikali

La Clinica Medikali poți solicita controlul senologic în același timp cu cel ginecologic , iar medicul îți va da recomandarea pentru ecografie mamară imediat după examinare.

Ecografia mamară este efectuată cu aparatură de ultimă generație, de medici ultraspecializați în examinarea imagistică a sânului, iar rezultatul este eliberat pe loc.

La Medikali poți beneficia și de campanii și pachete cu preț avantajos, cum este pachetul de screening de prevenție „Sănătatea poartă roz”, în cadrul căruia poți opta pentru: 

- consult senologic și ecografie mamară bilaterală cu interpretarea rezultatelor; 

- pachetul complet de ecografie mamară bilaterală, consult ginecologic, ecografie transvaginală, test Papanicolau și cultură secreție vaginală, totul cu interpretarea rezultatelor.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Când este recomandată ecografia mamară

Preventiv, ecografia mamară este recomandată la trei ani pentru femeile între 20 și 30 de ani și anual pentru cele între 30 și 40 de ani. 

Ecografia mamară mai este indicată dacă: 

- la palpare, se evidențiază noduli ori alte modificări la nivelul sânului; 

- apar modificări ale formei, mărimii sau culorii sânului; 

- apar modificări sau scurgeri la nivelul mamelonului; 

- sunt observați noduli în zona axilelor; 

- după o traumă, pentru evaluare; 

- pentru investigarea infecțiilor ori inflamațiilor mamare, cum sunt abcesul sau mastita. 

Ecografia mamară este utilizată și în cazul pacientelor cu cancer aflate sub tratament, pentru evaluarea efectului chimioterapiei asupra formațiunii sau formațiunilor tumorale. 

Iar în cazul femeilor cu istoric familial de cancer la sân și al celor cu patologie benignă, medicul poate recomanda repetarea ecografiei mamare la un interval mai scurt de un an, pentru monitorizare. 

O metodă de investigare complementară ecografiei mamare și foarte importantă, dacă la ecografie au fost detectate anomalii, este elastografia mamară sau sonoelastografia. Aceasta este folosită pentru a diferenția leziunile maligne de cele benigne și stabilirea unui diagnostic de certitudine.

 

Ecografie mamară sau mamografie?

Ecografia mamară este recomandată tuturor femeilor sub 40 de ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează - în ultimele două cazuri, mamografia este contraindicată, pentru că presupune iradiere. 

După 40 de ani, mamografia este indicată ca metodă de prevenție, iar ecografia mamară devine complementară. Totuși, dacă sânul pacientei are o structură mai densă, ecografia mamară va continua să fie prima opțiune, deoarece acest tip de țesut se vede mai bine la ecograf decât la mamograf și orice modificare este evidențiată mai clar. 

Ecografia mamară este indicată și în cazul pacientelor cu implant mamar, chiar dacă au peste 40 de ani.

De câte tipuri este ecografia mamară

Ecografia mamară bilaterală vizează investigarea imagistică a ambilor sâni, ecografia mamară unilaterală, a unuia singur. 

De regulă, se efectuează ecografia mamară bilaterală. Cea unilaterală se practică în cazul în care pacienta are un sân extirpat ori trebuie monitorizată o modificare apărută la nivelul unuia dintre sâni. 

Ecografia mamară presupune și investigarea axilelor pentru depistarea eventualelor adenopatii. 

Te așteptăm la Clinica Medikali pentru evaluarea sănătății sânilor tăi prin consult senologic și ecografie mamară. E simplu să previi afecțiunile mamare, inclusiv cancerul, prin screening anual. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557837/ 
https://www.insideradiology.com.au/breast-ultrasound-hp/ 
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/21496-breast-ultrasound