Glanda tiroidă. Ce este și cum funcționează?

Glanda tiroidă este o glandă endocrină situată la baza gâtului, în formă de fluture, foarte mică (maximum 30 g), dar de o importanță majoră în funcționarea organismului. Parte a sistemului endocrin, glanda tiroidă secretă hormoni tiroidieni, care sunt implicați într-o mulțime de procese: dezvoltarea țesuturilor și organelor, reglarea metabolismului, a somnului, a temperaturii corporale, a funcției inimii, a funcției sexuale și reproductive.

Când glanda tiroidă nu funcționează corect, apar tulburările hormonale, hipertiroidismul și hipotiroidismul, care pot avea un impact negativ asupra întregului organism.

Afecțiunile glandei tiroide sunt diagnosticate și tratate de medicul endocrinolog. La clinica Medikali din București găsești specialiști în endocrinologie cu pregătire complexă, care oferă consult de endocrinologie, efectuează ecografii de glandă tiroidă, recomandă și interpretează analize și, în funcție de rezultate, stabilesc planul optim de tratament pentru fiecare pacient.

Mecanismul glandei tiroide

Glanda tiroidă funcționează cu iod, acesta este „combustibilul” ei. Îl primește din alimentele pe care le consumăm (în special sarea iodată) și din apa pe care o bem.

Glanda tiroidă transformă iodul în hormoni tiroidieni, de aceea, este foarte importantă cantitatea de iod pe care i-o „furnizăm”, pentru că deficitul sau excesul de iod influențează secreția hormonală.

Glanda tiroidă secretă:

  • tiroxină (T4). Este principalul hormon produs și eliberat de glanda tiroidă. Odată intrat în fluxul sanguin, acesta se transformă în T3 printr-un proces numit deiodinare;
  • triiodotironină (T3), cu rol important în procesul metabolic;
  • triiodotironină inversă (RT3), hormon produs în perioadele de stres sau oboseală, cu rolul de a reduce consumul de energie;
  • calcitonină, care ajută la reglarea nivelului de calciu în sânge.
Funcționarea glandei tiroide este influențată de glanda pituitară, și ea parte a sistemului endocrin. Această glandă, situată la baza creierului, transmite glandei tiroide ce cantitate de hormoni să producă pentru buna funcționare a organismului.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Ce se întâmplă când tiroida nu funcționează bine

Dereglarea glandei tiroide duce la o supraproducție sau o subproducție de hormoni tiroidieni.

Hipertiroidism

Determinat de supraproducția de hormoni tiroidieni, hipertiroidismul dă simptome ca pierderea în greutate, căderea părului, insomnie, stare de anxietate și agitație, instabilitate emoțională, slăbiciune musculară, transpirație excesivă, palpitații, tremor, menstruații neregulate, infertilitate.

Cauzele hipertiroidismului sunt boala Graves, o boală autoimună sistemică, gușa multinodulară toxică, adenomul tiroidian, tiroidita, dar și anumite medicamente ori excesul de iod.

În unele cazuri de hipertiroidie, când tratamentul nu dă rezultate, este indicată îndepărtarea pe cale chirurgicală a glandei tiroide. De acest tip de intervenție se ocupă medicii specializați în chirurgie generală.

Hipotiroidism

Determinat de subproducția de hormoni tiroidieni, hpotiroidismul se manifestă prin oboseală, creștere în greutate, probleme de concentrare, depresie, intoleranță la frig, constipație, piele uscată și păr subțiat, menstruații neregulate, infertilitate.

Hipotiroidismul poate fi declanșat de disfuncția glandei pituitare (care nu mai transmite informații corecte glandei tiroide), de tiroidita autoimună Hashimoto, de radioterapia urmată pentru tratarea afecțiunilor oncologice, de îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide hiperactive, de un deficit de iod sau de administrarea unor medicamente. Tratamentul în hipotiroidism presupune administrarea de hormoni tiroidieni sintetici.

Cum se determină disfuncția glandei tiroide

Când suspectează o tulburare hormonală, medicii endocrinologi testează nivelurile de T3, T4 și TSH (hormonul mesager prin care glanda pituitară transmite glandei tiroide cantitatea de hormoni pe care trebuie să o secrete).

Pe baza rezultatelor acestor analize și a altor teste specifice (cum este ecografia tiroidiană), specialiștii pot stabili diagnosticul de certitudine și tratamentul adecvat.

Dacă suferi de o afecțiune a glandei tiroide sau prezinți simptome care ar putea anunța o tulburare hormonală, te așteptăm la clinica Medikali din București pentru investigații, diagnostic și tratament efectuate cu profesionalism și grijă pentru pacient. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/23188-thyroid
https://www.healthdirect.gov.au/thyroid-gland