Importanța testului Papanicolau

Testul Papanicolau detectează prezența celulelor cervicale anormale, fiind cea mai bună metodă de prevenție și depistare în stadiu incipient a cancerului de col uterin. Numărul deceselor cauzate de cancerul de col uterin a fost redus cu peste 75% de la dezvoltarea testului Papanicolau, în 1928. 

Astăzi, testul Papanicolau este recomandat ca parte a analizelor și investigațiilor efectuate anual de fiecare femeie, odată cu vizita la ginecolog, alături de ecografia transvaginală și examenul de secreție.

Efectuarea testului Papanicolau la Clinica Medikali

Analizele și investigațiile ginecologice sunt efectuate la Clinica Medikali cu aparatură de ultimă generație, ce asigură rezultate precise. 

Testul Papanicolau este nedureros și neinvaziv, prelevarea se face rapid, iar rezultatul este eliberat în câteva zile, pentru a fi interpretat de medicul ginecolog la vizita de control. 

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Când este recomandat testul Papanicolau

Testul Papanicolau se face, de regulă, o dată pe an, la controlul ginecologic de rutină.  

 Medicul ginecolog poate recomanda însă repetarea testului Papanicolau mai des - la 6 luni, de exemplu -, dacă rezultatul testului arată modificări la nivelul colului uterin (celule precanceroase) sau dacă pacienta prezintă factori de risc: 

infecție cu HIV; 

un sistem imunitar slăbit, în urma unui transplant sau a chimioterapiei; 

pacienta este fumătoare. 

 Și în cazul sângerărilor vaginale e posibil ca medicul să recomande testarea Papanicolau.

Cui este recomandat testul Papanicolau

Testul Papanicolau este recomandat tuturor femeilor, între 21 și 65 de ani. Dacă viața sexuală a fost începută mai devreme de 21 de ani, este posibil ca medicul să recomande testarea și înainte de această vârstă. 

 Testul este recomandat inclusiv celor care s-au vaccinat anti-HPV.  

Femeile trecute de 65 ani nu mai trebuie să facă testul Papanicolau, dacă rezultatele testelor anterioare au fost normale. 

Nici femeile care au trecut printr-o histerectomie totală sau parțială determinată de prezența unor formațiuni benigne (fibrom uterin) nu mai trebuie să facă testul Papanicolau; cele care au trecut prin această intervenție chirurgicală din cauza prezenței celulelor cervicale canceroase vor repeta însă testul, la indicația medicului, pentru a preveni recidiva.

În ce constă testarea și cum te pregătești

Pentru testul Papanicolau este recoltat un mic eșantion de celule din colul uterin, cu ajutorul unei periuțe medicale speciale. Proba este apoi trimisă la laborator. 

Recoltarea pentru testul Papanicolau este o procedură simplă, neinvazivă, care durează câteva secunde. Post-recoltare, poate apărea o foarte ușoară sângerare vaginală, care este perfect normală. 

Cel mai bun moment pentru efectuarea testului Papanicolau este mijlocul ciclului menstrual, adică între ziua 10 și ziua 20. Testul nu se efectuează în timpul menstruației. 

Înainte de recoltare cu 48 de ore, sunt contraindicate contactul sexual, spălăturile vaginale, folosirea ovulelor și a tampoanelor interne.

Rezultate posibile ale testului Papanicolau

Testul Papanicolau cu rezultat normal arată că nu există niciun fel de modificare la nivelului colului uterin. În acest caz, nu se impun investigații suplimentare și vei reveni la control și retestare după un an sau când recomandă medicul curant. 

Testul mai poate evidenția prezența unor celule foarte puțin modificate - de cele mai multe ori, efect al unei inflamații ori infecții locale. În acest caz, se va repeta testul Papanicolau după 6 luni. 

Testul Papanicolau cu rezultat anormal arată și gradul de modificare a celulor și nivelul de răspândire a acestora. În funcție de clasificare, sunt recomandate investigații suplimentare specifice: 

rezultat ASCUS - indică schimbări ale celulelor scuamoase, posibil efect al infecției cu HPV. Este recomandată testarea HPV și repetarea testului Papanicolau după 6 luni. Medicul mai poate recomanda o colposcopie; 

rezultat L-SIL - indică o leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut. Testul Papanicolau va fi repetat după 6-9 luni și dacă rezultatul este același, e recomandată colposcopia. 

rezultat H-SIL - arată o leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt. În acest caz sunt recomandate colposcopia cu biopsie și examenul histopatologic. 

rezultat ACG - anomalii ce necesită chiuretaj de endocol și examen histopatologic. 

 Dacă rezultatul testului Papanicolau indică prezența celulelor canceroase, este inițiat protocolul oncologic. 

 Te așteptăm la Clinica Medikali din București pentru consultație și test Papanicolau. Prevenția este întotdeauna de preferat tratamentului, iar cancerul de col este simplu de prevenit prin efectuarea acestei investigații rapide și nedureroase! Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse informații:

https://www.webmd.com/women/pap-smear

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841

https://www.piedmont.org/living-better/do-you-really-need-a-pap-smear

https://www.healthline.com/health/pap-smear#procedure