În ce constă consultul ginecologic de rutină și de ce este important să-l faci anual

Consultul ginecologic de rutină este consultul efectuat anual, în lipsa oricăror simptome, pentru a ne asigura că nu suferim de afecțiuni care evoluează silențios și „trec pe sub radar”, cum este cancerul de col uterin. Consultul ginecologic este o examinare crucială pentru sănătatea aparatului genital feminin și nu ar trebui trecut cu vederea de nicio femeie. 

Ideal, consultul ginecologic de rutină se face imediat după menstruație, în aceeași perioadă a anului și este însoțit de examenul de secreție, de testul Papaniolau și de o ecografie transvaginală.

Consultul ginecologic la Clinica Medikali

La Clinica Medikali din București medici specializați în obstetrică-ginecologie au grijă de sănătatea aparatului genital feminin cu toată delicatețea necesară în această ramură a medicinei. 

Empatia, răbdarea și atenția echipei Medikali ajută pacientele să treacă peste rușine și teama de expunere și să înțeleagă cât de important este consultul ginecologic în prevenția și depistarea precoce a afecțiunilor din sfera genitală, inclusiv a cancerelor. 

Iar analizele, testele și investigațiile imagistice care însoțesc de regulă consultul ginecologic sunt efectuate cu aparatură de ultimă generație, pentru rezultate precise. 

În plus, la Medikali poți accesa pachete complete de prevenție la preț avantajos, cum este cazul campaniei de screening de prevenție „Sănătatea poartă roz”, în cadrul căreia beneficiezi nu doar de consult ginecologic, ci și de ecografie transvaginală, test Papanicolau, cultură secreție vaginală și ecografie mamară bilaterală, totul cu interpretarea rezultatelor. 

 

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Cum decurge consultul ginecologic

Primul pas al consultului ginecologic este anamneza, în timpul căreia medicul pune întrebări legate de menstruație, de viața sexuală, de eventualele simptome cu care pacienta s-a confruntat în ultima vreme. Aceste informații ajută medicul să-și dea seama dacă este cazul să suspecteze o afecțiune. 

Urmează consultul ginecologic propriu-zis: examinarea organelor genitale externe, apoi verificarea vaginului și a colului uterin, cu ajutorul unor valve ginecologice. În acest punct se recoltează și probe pentru examinarea secreției vaginale și pentru testul Papanicolau. 

După recoltare, urmează tușeul vaginal, în timpul căruia medicul palpează colul uterin, uterul și anexele. 

În cadrul consultului ginecologic, medicul ginecolog poate efectua, de asemenea, un control senologic, pentru a vedea dacă există la nivelul sânilor noduli sau alte modificări care necesită investigații. 

La final, pacienta va primi toate informațiile legate de examinări - ce a observat medicul în timpul controlul ginecologic și al celui senologic - și recomandări pentru ecografie transvaginală și ecografie mamară sau mamografie. 

După efectuarea ecografiilor și primirea rezultatelor la examenul de secreție și testul Papanicolau, se impune revenirea la medicul ginecolog, pentru ca acesta să evalueze starea de sănătate a pacientei cu toate analizele în față. Nu este vorba despre un nou consult ginecologic, ci despre o discuție pe marginea investigațiilor făcute. 

Dacă totul este în regulă, medicul va recomanda repetarea consultului ginecologic peste un an. Dacă există însă afecțiuni care trebuie tratate, fie va stabili un protocol terapeutic, fie, dacă situația o impune, va solicita noi investigații.

Cum te pregătești pentru consultul ginecologic

Igiena intimă este cea mai importantă, înaintea consultului ginecologic. 

De asemenea, dacă urmează să fie recoltate probe pentru examenul de secreție și testul Papanicolau, cu 48 de ore înaintea consultului ginecologic: 

  • nu face spălături vaginale; 

  • nu folosi tampoane interne; 

  • nu face tratamente cu ovule; 

  • evită contactul sexual. 

Apelează cu încredere la specialiștii Clinicii Medikali din București pentru consult ginecologic și investigațiile care ajută la monitorizarea sănătății aparatului genital feminin. Sănătatea ta contează! Cu ajutorul nostru, poți preveni bolile grave ce pot apărea în sfera genitală și poți depista precoce orice afecțiune ginecologică. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.