Injectările cu toxină botulinică sunt folosite în tratarea unor probleme de sănătate precum hiperhidroza, torticolisul, migrena cronică sau blefarospasmul, iar în medicina estetică, pentru estomparea ridurilor. Injectările cu toxină botulinică paralizează temporar mușchii din zona vizată de corecție, rezultatul fiind de netezire și întinerire a acesteia.
Toxina botulinică, din care este obținut serul folosit , este o neurotoxină de origine bacteriană, care acționează prin întreruperea semnalelor nervoase ce produc contracții musculare.
Injectările cu toxină botulinică sunt foarte populare pentru că se fac rapid (15-20 de minute), nu dor, nu necesită recuperare (se poate relua activitatea imediat după efectuarea procedurii), iar efectele sunt vizibile după aproximativ 3 zile.
Administrate corect, de un specialist, injectările cu toxină botulinică nu prezintă niciun risc și singurele efecte secundare pot fi mici vânătăi care dispar în 24-48 de ore.
Injectări cu toxină botulinică la Clinica Medikali
La Clinica Medikali din București pot fi făcute trei proceduri cosmetice cu toxina botulinică: toxină botulinică pentru riduri – două zone, toxină botulinică pentru riduri – trei zone și tratamentul transpirației excesive prin injectări cu toxină botulinică.
Atât injectarea de toxină botulinică pentru riduri, cât și tratamentul hiperhidrozei sunt efectuate de un medic specializat în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.
Alte intervenții estetice care pot fi accesate la acest specialist Medikali sunt injectările cu acid hialuronic pentru reconturarea bărbiei sau pomeților, pentru umplerea ridurilor sau mărirea buzelor, rejuvenarea facială cu Profhilo, liftingul Sculptra și blefaroplastia/ blefaroplastia superioară.
Estompare riduri 2 zone
Toxina botulinică pentru riduri poate fi folosită pe frunte, între sprâncene, în zona ochilor (la colțuri ori sub ochi), în lateralele nasului, dar și la nivelul bărbiei și în zona gurii. Totodată, toxina botulinică netezește ridurile de pe gât.
Practic, toate ridurile de expresie și cele datorate vârstei pot fi estompate prin injectări cu toxină botulinică.
Fruntea și ochii sunt zonele alese cel mai des pentru injectări cu toxină botulinică și sunt de obicei cuplate de paciente în procedura ce vizează estomparea de riduri din două zone. Pe frunte apar așa-numitele riduri de mirare, iar la colțul ochilor, ridurile numite „laba gâștii”.
Estompare riduri 3 zone
Practic, în cadrul acestei proceduri, este extinsă aria de acțiune împotriva ridurilor. Pentru injectări cu toxină botulinică în trei zone ale feței, pe lângă frunte și ochi, este aleasă, de regulă, zona gurii (colțurile gurii), dar la fel de populară este cea dintre sprâncene, unde apar riduri verticale, „de încruntare”.
Tratamentul transpirației excesive prin injectări cu toxină botulinică
Injectările cu toxină botulinică sunt folosite cu succes și pentru tratamentul transpirației excesive, o afecțiune cu impact semnificativ asupra stimei de sine și vieții sociale.
Injectările cu toxină botulinică pentru hiperhidroză vizează, de regulă, zona axilelor, unde neurotoxina blochează funcția glandelor sudoripare, reducând sau chiar suprimând transpirația.
Alte zone care pot beneficia de tratament pentru transpirație excesivă sunt palmele și tălpile.
Cât durează efectul injectărilor cu toxină botulinică
În funcție de zona vizată și cantitatea injectată, efectul durează între 3 și 6 luni.
După această perioadă, procedura de injectare cu toxină botulinică trebuie refăcută, indiferent că este vorba de estomparea ridurilor ori de tratamentul hiperhidrozei.
Recomandări după injectările cu toxină botulinică
Câteva ore după injectarea de toxină botulinică pentru riduri ori după tratamentul pentru transpirație excesivă, nu sunt recomandate activitatea intensă și somnul, pentru că facilitează migrarea substanței din zona în care a fost injectată. Din același motiv trebuie evitată masarea zonei tratate.
Tratamentele faciale sunt contraindicate până ce toxina botulinică administrată pentru riduri se stabilizează (în jur de 10 zile).
Iar anticoagulantele și antiinflamatoarele trebuie evitate înainte și după procedură.
Contraindicații la injectarea cu toxină botulinică
Injectările cu toxină botulinică pentru riduri sau pentru tratamentul transpirației excesive trebuie evitate în sarcină și în perioada alăptării, dar și de persoanele care au alergie la această substanță ori la alt ingredient folosit în prepararea serului injectabil.
Procedurile mai sunt contraindicate dacă există afectare neuromusculară (cum este în cazul sclerozei multiple sau al miasteniei gravis), cicatrici pronunțate ori o asimetrie facială accentuată.
O restricție temporară pentru injectările cu toxină botulinică o reprezintă infecțiile în zona vizată de corecție ori tratament cu toxina botulinică.
Te așteptăm la Clinica Medikali din București, dacă vrei să-ți întinerești tenul prin injectări cu toxină botulinică pentru riduri sau dacă vrei să beneficiezi de tratament pentru transpirație excesivă. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.