Logopedie

Te confrunți cu dificultăți de vorbire sau de limbaj ori ai pe cineva apropiat care suferă de o astfel de tulburare?

Deși este considerat frecvent un serviciu medical destinat copiilor, logopedia este la fel de benefică și utilă și pentru adulți, ajutându-i să-și îmbunătățească discursul. La Medikali, este foarte simplu să beneficiezi de această terapie, cu o programare prin call-centerul clinicii situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București. 

Ce este logopedia

Logopedia este o formă de terapie care ajută persoanele cu probleme de vorbire și/sau de limbaj să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare. Specialistul în logopedie (logopedul) este psiholog cu competență în psihopedagogie specială, perfecționat în logopedie. 

Deși dificultățile de exprimare pot apărea cel mai frecvent din cauze genetice, emoționale sau medicale și sunt cel mai des întâlnite la copii, pot apărea și la vârstă adultă, ca efect secundar al unei afecțiuni (ex: AVC, traumatisme craniene, pierderea auzului). De aceea, abordarea terapeutică a acestor tulburări nu este simplă, pentru că se pot manifesta pe paliere diverse, iar forma de terapie trebuie adaptată tipului de tulburare, dar și pacientului. Este recomandată intervenția unui specialist în logopedie cât mai devreme după diagnosticare. 

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Beneficiile logopediei ca formă de terapie

Logopedia ajută la îmbunătățirea comunicării verbale și nonverbale prin: 

 • îmbunătățirea abilităților lingvistice timpurii, la copii;
 • articularea corectă a sunetelor și a cuvintelor;
 • creșterea clarității în exprimare;
 • îmbunătățirea fluenței (în cazul bâlbâielii, de exemplu);
 • modularea vocii - volum, rezonanță;
 • îmbunătățirea înțelegerii mesajelor primite. 

Servicii de logopedie la Medikali București

La clinica Medikali din Bucureșticoncepută pentru a oferi pacientului un nou tip de experiență medicală, dedicată în totalitate nevoilor sale, serviciile de logopedie includ evaluarea logopedică a copiilor și ședințe de terapie, susținute de echipa medicală dedicată acestei specialități. 

Evaluare logopedică copil 

Evaluarea logopedică este o consultație în cadrul căreia psihologul Medikali specializat în logopedie va stabili dacă copilul tău suferă de o tulburare de vorbire, ce tip de tulburare este și ce terapie este recomandată în cazul său. 

Evaluarea include anamneza (o discuție cu părinții despre simptomele copilului), interacțiunea directă cu copilul și teste specifice menite să-i arate logopedului care este nivelul de dezvoltare a limbajului celui mic pe toate palierele sale - vorbire, înțelegere, limbaj mimico-gestual, corelație scris-citit - și dacă acesta este dezvoltat în acord cu vârsta. 

Specialistul va testa prin dialog și exerciții pronunția celui mic, fluența în exprimare, receptivitatea, pentru a vedea dacă și unde este de lucrat pentru îmbunătățirea modului în care comunică. 

Odată diagnosticată tulburarea de vorbire, specialistul în logopedie va stabili terapia adecvată. În această etapă, numărul de ședințe necesar poate fi estimat, însă terapia se poate desfășura pe o perioadă mai lungă de timp, mai ales dacă tulburarea este avansată sau vine pe fondul unei probleme medicale. 

Ședințe logopedie 

Strategia abordată de specialistul în logopedie în timpul ședințelor de terapie diferă de la pacient la pacient, în funcție de tulburarea diagnosticată, iar exercițiile și activitățile desfășurate în timpul acestora sunt personalizate, pentru a răspunde nevoilor specifice vârstei pacientului și nivelului de dezvoltare a limbajului. Totodată, atunci când este cazul, logopedul ține cont în stabilirea planului terapeutic de afecțiunea subiacentă (dacă problemele de vorbire/ limbaj sunt cauzate de o boală). 

Un aspect foarte important de reținut este că terapia logopedică pentru copii implică și părinții. Munca terapeutului în cabinet trebuie continuată de părinți acasă, după un plan bine stabilit, dacă dorim să obținem rezultate cât mai bune! 

În cabinetul de logopedie, terapeutul lucrează atât la exprimarea verbală, cât și la limbajul non-verbal al pacientului, prin: 

 • exerciții de articulare a cuvintelor;
 • exerciții de modelare a sunetelor și silabelor;
 • exerciții de respirație;
 • exerciții menite să întărească musculatura bucală. 

Cum se desfășoară o ședință de logopedie pentru copii? Cu pacienții pediatrici, terapeuții folosesc jocuri și cărți cu imagini pentru a stimula dezvoltarea limbajului. Iar la finalul fiecărei ședințe, părintelui care însoțește copilul la terapie i se va explica ce exerciții trebuie să facă acasă cu cel mic pentru a asigura o continuitate, până la următoarea întâlnire. 

Cu pacienții adulți, terapeuții apelează la exerciții de memorie și organizare și abordează tactici de conversație pentru îmbunătățirea comunicării sociale. 

Când este nevoie de ședințe de logopedie

Orice întârziere în dezvoltarea limbajului reprezintă un semnal de alarmă. Dacă există îngrijorări în această privință, ele trebuie adresate medicului pediatru sau medicului de familie, care după o primă evaluare a copilului, poate recomanda intervenția unui specialist în logopedie. 

Terapia logopedică poate fi inițiată de la vârsta de 2 ani. 

Este cazul să ne îngrijorăm când copilul: 

 • prezintă întârzieri în dezvoltarea limbajului - are 2 ani și nu vorbește sau 3 ani și nu leagă o propoziție simplă;
 • are dificultăți în pronunțarea cuvintelor sau vorbește neinteligibil;
 • nu înțelege ce i se spune;
 • se bâlbâie, este peltic, vorbește „pe nas” (rinolalie);
 • înlocuiește sau inversează sunete/silabe (dislalie);
 • are o exprimare fragmentată - folosește interjecții între cuvinte sau face pauze dese;
 • copilul ajuns la vârstă școlară prezintă tulburări de învățare - dislexie, disgrafie, discalculie (probleme la citit, scris și calculat).

În cazul adulțilorședințele de logopedie se impun când apar tulburări de limbaj pe fondul instalării unor afecțiuni, iar recuperarea funcției este direct influențată de gravitatea acesteia. Este recomandată terapia logopedică în cazul pacienților cu afectare auditică, care au suferit un accident vascular ce le-a afectat vocea sau capacitatea de exprimare, în afecțiuni neurologice sau ale aparatului respirator soldate cu dificultăți de vorbire. 

Logopedia poate ajuta și în cazul adulților și copiilor foarte emotivi, care simt jenă, rușine când trebuie să vorbească - se numește tulburare de comunicare socială. Prin modelarea discursului cu ajutorul unui terapeut, aceștia pot căpăta încredere în ei. 

Ce tulburări de vorbire tratează specialistul în logopedie

Orice tulburare de vorbire sau de limbaj poate fi adresată psihologului specializat în logopedie. Recomandarea este ca pacientul să ajungă la logoped după ce a fost stabilit, prin diagnostic, dacă o altă condiție medicală a generat această tulburare. Altfel, terapeutul are tabloul complet și poate stabili un plan coerent și eficient de recuperare. 

Dificultăți de vorbire/limbaj tratate de logoped: 

 • tulburări de articulare a cuvintelor (incapacitatea de a pronunța corect cuvintele - copilul este „rârâit”, „sâsâit”);
 • tulburări de fluență (sunt afectate cursul firesc, viteza, ritmul vorbirii, apar blocaje/ întreruperi în discurs, bâlbâieli, poticneli, repetiții);
 • tulburări de rezonanță - acestea apar când există o obstrucție nazală sau bucală a fluxului de aer și sunt de regulă asociate cu palatoschizis, inflamația amigdalelor sau chiar cu tulburări neurologice;
 • tulburări de voce (disfonii), care apar pe fondul folosirii unei tehnici de respirație greșite sau din cauze medicale (afectarea laringelui, noduli pe corzile vocale);
 • tulburări de receptare a mesajului verbal și non-verbal (informațiile venite de la cei din jur nu sunt înțelese și procesate), întâlnite, de regulă, în autism sau după traumatisme craniene;
 • tulburări de exprimare - dificultăți în a transmite coerent informații (pot apărea din cauze diverse, ca rezultat unei lovituri la cap, a pierderii auzului, dar și în sindromul Down);
 • tulburări de comunicare apărute pe fondul afectării cognitive de cauză neurologică - afazie, disfazie, disartrie, apraxie verbală. 

Capacitatea de a vorbi fluent și de a comunica eficient este esențială pentru stima de sine, iar prin îmbunătățirea acestor abilități este crescută calitatea vieții. Nu ezita să apelezi la serviciile de logopedie ale clinicii Medikali din București, dacă ai nevoie de ajutor. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.