Morfologia Fetală

Ce este ecografia morfologică sau morfologia fetală

Ecografia morfologică sau morfologia fetală este o investigație ecografică de sarcină ce presupune examinarea ecografică în detaliu a fătului și a mediului în care el se dezvoltă (placentă, lichid amniotic).

Ecografia morfologică este esențială pentru monitorizarea dezvoltării fătului și depistarea eventualelor anomalii. Ecografia morfologică este obligatorie, iar la clinica Medikali din București, pentru că sănătatea ta și a copilului tău reprezintă scopul nostru, medicul obstetrician îți va recomanda morfologia fetală pentru fiecare trimestru al sarcinii, pentru a te putea ghida pas cu pas în această perioadă.

Morfologia fetală este o investigație nedureroasă și care nu presupune iradiere.

Când este recomandată ecografia morfologică

Morfologia fetală poate fi făcută începând cu săptămâna 11 de sarcină și este recomandată în fiecare trimestru, pentru fiecare stadiu de dezvoltare a fătului.

  • Ecografia morfologică de trimestrul I. Se face în săptămânile 11-14 de sarcină. Este momentul în care medicul estimează vârsta fătului, în funcție de lungime, înaintând o posibilă dată a nașterii. Tot acum sunt identificate posibilele sarcini multiple și anomalii ce pot semnala malformații congenitale.
  • Ecografia morfologică de trimestrul II. Se face în săptămânile 20-24 de sarcină. Atunci, fătul este bine dezvoltat și medicul poate analiza detaliat organele interne și mediul în care fătul se dezvoltă - placenta, lichidul amniotic -, dar și colul uterin. Acum pot fi observate mai amănunțit toate structurile anatomice și se pot evidenția anomalii nedetectate la ecografia morfologică de trimestrul I.
  • Ecografia morfologică de trimestrul III. Se face în săptămânile 30-32 de sarcină. Este investigația care ajută la depistarea unor anomalii cu manifestare tardivă, cum sunt cele cardiace și ale sistemului nervos central.

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Cum te pregătești pentru o morfologia fetală

Ecografia fetală este o investigație care necesită foarte puțină pregătire prealabilă.

- înainte de morfologia fetală, nu vei aplica creme sau uleiuri pe abdomen;

- chiar înaintea efectuării ecografiei, trebuie să-ți golești vezica urinară;

- înainte de ecografia morfologică de trimestrul II și III, este indicat să mănânci; asta va determina fătul să se miște și va ajuta medicul să vadă mai bine toate structurile anatomice.

Ce presupune o ecografie morfologică

De regulă, o ecografie morfologică durează 30-50 de minute, durata depinzând în principal de poziția fătului.

Poate fi:

- abdominală;

- transvaginală.

În timpul morfologiei fetale, medicul vede:

- structura anatomică completă a fătului - craniu, coloană vertebrală, membre, organe interne;

- sexul fătului;

- eventuale anomalii structurale.

În cazul detectării de anomalii structurale – și în funcție de tipul anomaliei identificate –, medicul poate recomanda testarea genetică, singura investigație care poate evidenția anomaliile cromozomiale ce duc la malformații congenitale. Tot în timpul ecografiei morfologice poate fi măsurată frecvența cardiacă a fătului.

Ce anomalii pot fi detectate la ecografia morfologică

Cu ajutorul morfologiei fetale pot fi detectate majoritatea malformațiilor congenitale. De regulă, acestea se evidențiază mai ales la ecografia morfologică de trimestrul II, când fătul este suficient dezvoltat:

- malformații ale craniului, cum este hidrocefalia;

- defecte ale feței (hipotelorism și hipertelorism, palatoschizis);

- probleme cardiace;

- defecte ale coloanei vertebrale (ex: spina bifida);

- anomalii ale membrelor superioare ori inferioare (displazii, polidactilie);

- probleme abdominale și renale, hernie diafragmatică.

Cât costă ecografia morfologică

Prețul unei morfologii fetale variază, în funcție de trimestrul în care este efectuată și de tipul de sarcină - unică, gemelară, tripleți.

Poți vedea aici lista de prețuri practicate de clinica Medikali din București pentru fiecare tip de morfologie fetală.

Specialiștii Medikali în ecografie morfologică te așteaptă în clinica din București pentru o investigație efectuată cu profesionalism, atenție și grijă pentru mamă și copilul ei. Contactează-ne pentru detalii sau programează-te online.