Morfologia fetală de trimestrul I 

Ce este morfologia fetală de trimestrul I 

Morfologia fetală de trimestrul I este prima din seria de trei morfologii cu ajutorul cărora medicul monitorizează sarcina. Investigația presupune examinarea ecografică a fătului, pentru a vedea dacă are o creștere normală sau prezintă anomalii ori malformații, dar și a mediului în care acesta se dezvoltă. 
 
Morfologia fetală de trimestrul I este o investigație ecografică neinvazivă, nedureroasă și care nu presupune iradiere, iar la clinica Medikali se efectuează cu aparatură de ultimă generație. Va fi urmată de alte două morfologii fetale, efectuate în trimestrele II și III.

Când se face morfologia fetală de trimestrul I

Morfologia fetală de trimestrul I se efectuează în săptămânile 11-14 de sarcină - cel mai frecvent, în săptămâna a 12-a, dar specialistul Medikali va stabili cu exactitate care este momentul propice. 
Morfologia fetală de trimestrul I se poate face transabdominal sau transvaginal ori combinat. 

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Ce urmărește medicul în timpul morfologiei fetale de trimestrul I 

La morfologia fetală de trimestrul I, medicul face primele măsurători ale fătului – lungime, greutate.  

Tot acum, estimează vârsta gestațională, în funcție de dimensiunile fătului, înaintând o posibilă dată a nașterii. 

Dacă este vorba despre o sarcină multiplă, se va vedea tot la morfologia fetală de trimestrul I. 

 

Și tot acum, la morfologia de trimestrul I, va identifica eventuale malformații ori anomalii ce pot semnala afecțiuni genetice.

Ce probleme pot fi depistate la morfologia fetală de trimestrul I 

De regulă, acum sunt depistate anomaliile cromozomiale: 

- sindromul Down, asociat cu retard mintal și malformații cardiace și craniene; 

- sindromul Edwards, asociat cu retard mintal și malformații cardiace, osoase și renale; 

- sindromul Patau (pentru care nu există tratament și care reduce foarte mult speranța de viață a copilului). 

Dacă suspicionează o astfel de anomalie, medicul va recomanda și o analiză de sânge numită Dublu Test. Corelând rezultatul analizei cu cel obținut la morfologia fetală de trimestrul I, medicul va stabili cât de mare este riscul ca bebelușul să prezinte malformații. Dacă riscul e crescut, va recomanda investigații suplimentare, cum este amniocenteza (o intervenție invazivă, dar care reprezintă o metodă de diagnosticare sigură).

Alte probleme care pot fi depistate la morfologia fetală de trimestrul I 

În timpul ecografiei morfologice se pot evidenția anomalii cardiace semnificative, malformații ale craniului sau feței, anomalii ale oaselor, cum ar fi absența unor membre, ori ale părților moi. 

La morfologia fetală de trimestrul I medicul vede și dacă există probleme ale anexelor (lichid amniotic, cordon ombilical) ce ar putea pericilita sarcina.

Cum te pregătești pentru morfologia fetală de trimestrul I 

Morfologia fetală de trimestrul I este o investigație care necesită foarte puțină pregătire prealabilă. 

- înainte de morfologia fetală, nu vei aplica creme sau uleiuri pe abdomen; 

- chiar înaintea efectuării ecografiei, trebuie să-ți golești vezica urinară. 

Morfologia fetală de trimestrul I durează, de regulă, între 30 și 50 de minute.

Cât costă morfologia fetală de trimestrul I 

Prețul unei morfologii fetale de trimestrul I variază, în funcție de tipul de sarcină - unică, gemelară, tripleți. 

Poți vedea aici lista de prețuri practicate de clinica Medikali din București pentru morfologia fetală de trimestrul I, dar și pentru ecografiile morfologice din celelalte două trimestre ale sarcinii. 

Specialiștii Medikali în ecografie morfologică te așteaptă în clinica din București pentru o investigație efectuată cu profesionalism, atenție și grijă pentru mamă și copilul ei. Contactează-ne pentru detalii sau programează-te online.