Morfologia fetală de trimestrul III

Ce este morfologia fetală de trimestrul III 

Morfologia fetală de trimestrul III este ultima din cele trei morfologii din sarcină în timpul cărora medicul evaluează ecografic fătul, pentru a vedea dacă se dezvoltă normal ori există probleme de creștere, anomalii, malformații. Sarcina apropiindu-se de final, o atenție sporită este acordată și placentei. 

Ca și ecografiile morfologice anterioare, morfologia fetală de trimestrul III este nedureroasă, neinvazivă și nu presupune iradiere.

De ce este importantă morfologia fetală de trimestrul III

Morfologia fetală de trimestrul III este investigația care ajută la depistarea unor anomalii cu manifestare tardivă, cum sunt cele cardiace și ale sistemului nervos central. 

Dacă la morfologia fetală de trimestrul II nu s-a evidențiat nicio problemă, este puțin probabil să apară una la morfologia fetală de trimestrul III, însă riscul există și de aceea este important ca această investigație să nu fie omisă. 

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Ce urmărește medicul în timpul morfologiei fetale de trimestrul III

Medicul va analiza în detaliu anatomia fătului și va compara rezultatele cu cele obținute la morfologia anterioară, pentru a vedea cum s-a dezvoltat, însă există și lucruri specifice pe care le urmărește acum, spre finalul sarcinii: 

- funcțiile cardiacă și cerebrală ale fătului, cărora le acordă o atenție sporită; 

- se fac noi măsurători, greutatea estimată cu ajutorul unor indici precum circumferința craniană, lungimea femurului, circumferinta toracelui 

- poziția fătului în uter, modul în care se mișcă, frecvența cu care respiră; 

- fluxul sanguin în cordonul ombilical; 

- gradul de maturare a placentei și cantitatea de lichid amniotic; 

- colul uterin. 

Ce probleme pot fi depistate la morfologia fetală de trimestrul III

Anomaliile cu manifestare tardivă, cum sunt cele cardiace și ale sistemului nervos central, dar și anomaliile intestinale se evidențiază în timpul acestei investigații. 

Tot la morfologia fetală de trimestrul III sunt depistate anomalii cauzate de boli contractate de mamă în timpul sarcinii și transmise copilului, cum sunt rubeola (care poate da, printre altele, leziuni oculare permanente, surditate, retard psihomotor, cardiopatii și anomalii osoase), rujeola (numită popular pojar), care poate duce la avort spontan sau naștere prematură, sau toxoplasmoza, care poate cauza hidrocefalie ori microcefalie, leziuni oculare, calcificări cerebrale. 

Când se face morfologia fetală de trimestrul III 

Morfologia fetală de trimestrul III se face în săptămânile 30-32 de sarcină. Ca și în cazul morfologiilor fetale de trimestrul I și de trimestrul II, specialistul Medikali va stabili care este momentul optim pentru efectuarea acestei investigații. 

În acest moment, fătul, care s-a dezvoltat semnificativ de la morfologia anterioară, are mai puțin loc în uter, e mai înghesuit și de aceea, va fi ceva mai greu de examinat, anumite organe fiind mai greu vizibile. Este și motivul pentru care investigația ar putea dura ceva mai mult. 

De regulă, morfologia fetală de trimestrul III durează între 30 și 50 de minute. 

Cum te pregătești pentru morfologia fetală de trimestrul III 

Ca și ecografiile morfologice anterioare, morfologia fetală de trimestrul III necesită foarte puțină pregătire prealabilă: 

- înainte de morfologia fetală, nu vei aplica creme sau uleiuri pe abdomen; 

- chiar înaintea efectuării ecografiei, trebuie să-ți golești vezica urinară; 

- înainte de ecografia morfologică de trimestrul III, este indicat să mănânci, pentru a determina fătul să se miște, ajutând astfel medicul să vadă mai bine toate structurile sale anatomice. 

Cât costă morfologia fetală de trimestrul III 

Prețul unei morfologii fetale de trimestrul III variază, în funcție de tipul de sarcină - unică, gemelară, tripleți. 

Poți vedea aici lista de prețuri practicate de clinica Medikali din București pentru morfologia fetală de trimestrul III, dar și pentru ecografiile morfologice din celelalte două trimestre ale sarcinii. 

Specialiștii Medikali în ecografie morfologică te așteaptă în clinica din București pentru o investigație efectuată cu profesionalism, atenție și grijă pentru mamă și copilul ei. Contactează-ne pentru detalii sau programează-te online.