Skip to content
Medikali

Obezitatea la copii – cauze și factori de risc

ARTICOL
Mergi rapid la:

„Gras și frumos” nu înseamnă și sănătos, iar obișnuința părinților și bunicilor de a-și îndemna sau chiar forța copiii și nepoții să mănânce tot din farfurie este unul dintre motivele pentru care obezitatea la copii a ajuns la un nivel îngrijorător. Studiile privind obezitatea la copii arată că, la nivel mondial, rata a crescut de 10 ori în ultimii 40 de ani – cu un puseu semnificativ în pandemie. În România, afectează în prezent 25% dintre copii.

În lumea medicală se vorbește deja, de ceva vreme, despre o epidemie de obezitate la copii – ca și în cazul adulților, de altfel. Obezitatea la copii este un fenomen extrem de îngrijorător, deoarece excesul de greutate este catalizator pentru o mulțime de afecțiuni și crește riscul de mortalitate.
Diabetul de tip 2, steatoza hepatică (ficatul gras) și hipercolesterolemia sunt cel mai des corelate cu obezitatea la copii. Însă excesul ponderal poate duce și la boli cardiovasculare (cardiomiopatie, hipertensiune arterială), la astm, la apnee în somn și la osteoartrită.

Totodată, obezitatea la copii se face vinovată pentru scăderea stimei de sine, atrage bullyingul și sfârșește prin a duce la retragerea din viața socială și la instalarea depresiei.

Cum pot ajuta specialiștii Medikali

Problema obezității la copii trebuie abordată cu ajutorul specialiștilor. Aici poate interveni echipa Clinicii Medikali din București specializată în pediatrie și diabet, nutriție și boli metabolice.

Cu experiență vastă și toate calitățile necesare unor medici ce interacționează cu copiii – atenție, răbdare, căldură – specialiștii Medikali sunt pregătiți pentru abordarea obezității la copii. Prin analize și teste specifice, vor afla dacă aceasta a dus la declanșarea unor boli, cum este diabetul la copii, pentru a trata întregul complex al acestei stări de fapt.

Experții în nutriție pot stabili un plan personalizat prin care cel mic să atingă greutatea optimă în cel mai scurt timp și să-și recăpete sănătatea și mobilitatea. Planul de combatere a obezității la copii include un regim alimentar sănătos, bazat pe combinarea corectă a alimentelor, și un program de exerciții fizice ce poate conține elemente de kinetoterapie.

Cauzele obezității la copii

Obezitatea la copii are cel mai des o cauză comportamentală – un stil de viață sedentar combinat cu o alimentație hipercalorică. Foarte rar, obezitatea la copii este determinată de o mutație genetică, ce poate fi depistată cu ajutorul analizelor specifice.

Factori de risc pentru obezitatea la copii

  • O dietă nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, va duce la obezitate și poate declanșa diabetul la copii. Vorbim aici despre consumul de produse de fast-food, patiserie și cofetărie, de sucuri îndulcite sau chiar mâncare gătită în casă, dacă este hipercalorică.
  • Lipsa exercițiilor fizice, este, de asemenea, printre primii factori incriminați când apare obezitatea la copii.
  • Puterea exemplului negativ: copilul care provine dintr-o familie supraponderală e foarte posibil să preia de la părinți obiceiurile alimentare nocive. El nu doar vede ce consumă părinții și îi copiază, ci și are la îndemână, mereu, alimente hipercalorice. Totodată, va prefera să stea în fața televizorului, în loc să facă mișcare.
  • Factori psihologici. În acest caz, obezitatea la copii apare pentru că cei mici mănâncă prea mult pe fondul problemelor emoționale ori de plictiseală.
  • Factori socio-economici. Copiii care provin din familii cu venituri reduse nu au acces la alimente de calitate și e posibil să consume alimente procesate și hipercalorice pentru că numai pe acestea și le permit părinții.
  • Anumite medicamente, cum sunt prednisonul (un corticosteroid prescris în boli inflamatorii), amitriptilina (indicată în sindroame depresive) sau propanololul (un beta-blocant folosit în tratarea hipertensiunii arteriale, a unor afecțiuni ale glandei tiroide și a altor boli), pot duce la deregări care au ca efect apariția obezității la copii.

Obezitatea la copii este reversibilă și cel mai simplu să-i redai celui mic starea optimă de sănătate este mergând din timp cu el la o primă consultație. Diagnosticarea și tratarea timpurii previn diabetul la copii și alte boli care pot scădea calitatea vieții.

Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse informații

https://aipnsf.ro/studiu-obezitatea-in-romania/
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/obesity-in-children-causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9467-obesity-in-children
https://www.healthline.com/health-news/why-childhood-obesity-rates-are-rising-and-what-we-can-do#A-continuing-issue

Distribuie articolul pe: