Ți s-a întâmplat să simți o senzație de mâncărime sau disconfort în ureche? De cele mai multe ori, cauza acestei senzații poate fi o infecție fungică a urechii. În medicină, o astfel de infecție este cunoscută sub numele de otomicoză. În general, otomicoza afectează o singură ureche și, ocazional, ambele urechi. Nu trebuie să te sperii, această afecțiune e mai comună decât crezi și se poate trata în câțiva pași simpli!
De asemenea, apariția ei nu înseamnă neapărat că ai făcut tu ceva greșit. Uneori, doar simpla interacțiune cu un mediu umed, când sistemul imunitar este slăbit, poate fi suficientă. Prin urmare, te poți confrunta cu această infecție la piscină, la mare și chiar la saună. Chiar dacă este o afecțiune relativ ușoară, este important să știi că netratată la timp și corespunzător, se poate croniciza. Iar asta, îți poate afecta destul de tare calitatea vieții.
Ce este otomicoza?
Otomicoza este o infecție a canalului auditiv extern cauzată de fungi sau de ciuperci. De regulă, infecția apare în exteriorul urechii, însă poate afecta și canalul auditiv. Lucru care poate scădea acuitatea auditivă.
Peste 60 de specii diferite de ciuperci pot fi responsabile de producerea infecției. Cea mai des întâlnită însă este Aspergillus. Aproximativ 75% din cazurile cunoscute au la bază această ciupercă.
În general, ciupercile și fungii sunt inofensive. Totuși, când sistemul imunitar este slăbit, acestea pot deveni niște agresori desăvârșiți. Iar dacă nu avem grijă la timp de tratarea corectă a infecțiilor de acest tip, ele se pot croniciza.
Simptome. Cum se manifestă otomicoza?
De la bun început, otomicoza poate părea ceva extrem de banal. De exemplu, poate fi un simplu dop de ceară sau o iritație la nivelul urechii. E bine de știut că infecțiile fungice ale urechii pot afecta una sau ambele urechi. Simptomele variază de la o persoană la alta, însă pot include:
- mâncărime intensă
- piele descuamată în jurul canalului auditiv
- durere sau senzație de arsură
- dureri de cap
- inflamație
- senzația de ureche înfundată
- auz înfundat (ca și când ai fi sub apă) sau pierderea parțială a auzului
- tinitusul (țiuit în ureche)
- secreții de culoare galbenă, verde, neagră, albă sau gri
- roșeață în zona externă a urechii
De ce apare otomicoza?
Otomicoza, infecția fungică a urechii, nu ține cont de vârstă. Ea poate apărea oricând, dar există anumite conjuncturi în care ea poate fi favorizată. O cauză poate fi reprezentată de expunerea prelungită la apă. De asemenea, folosirea incorectă a bețelor pentru urechi te poate expune la infecția cu fungi. Aceasta poate să migreze: din exterior spre interior sau invers, în condiții de umezeală. În același timp, folosirea îndelungată a căștilor poate favoriza apariția infecției, mai ales când urechea este transpirată.
Pe fondul unui sistem imunitar scăzut, această infecție fungică se poate agrava. Cei mai expuși acestei infecții fungice sunt aceia care practică sporturile în apă. Este important ca, în acest caz, să se acorde o atenție mărită îngrijirii corecte a urechilor. Otomicoza poate apărea și atunci când sunt utilizate în mod excesiv antibiotice. Ele pot elimina bacteriile benefice care luptă împotriva dezvoltării ciupercilor, favorizându-se în acest fel otomicoza.
Diagnosticul de otomicoză la clinica Medikali
În cazul în care te-ai regăsit în lista de simptome care indică apariția unei infecții, consultarea medicului este recomandată. Iar dacă ești în căutare de ORL sector 3, te invităm să ne calci pragul. La clinica Medikali, diagnosticul otomicozei se stabilește după o examinare atentă din partea colegilor noștri. Fiecare în parte are o experiență extinsă în ceea ce privește astfel de afecțiuni. După ce îți vor evalua cu grijă starea canalului tău auditiv, ai încrederea că anomalia va fi identificată cu precizie.
De regulă, dacă există suspiciune de otomicoză, medicul va preleva o probă de lichid din ureche. Aceasta este dusă la laborator și analizată pentru a se determina cu precizie diagnosticul. Până la investigațiile suplimentare, o astfel de etapă este prioritară pentru a depista ciuperca responsabilă pentru infecție.
Nu amâna starea de bine. Programează-te acum la un consult și descoperă alături de colegii noștri cele mai eficiente metode de tratament.
- Detaliile privind prețurile găsești
Metode de tratament
Din fericire, la ora actuală, există mai multe tipuri de tratament pentru otomicoză. Acestea sunt personalizate și depind foarte mult de tipul de ciupercă implicat în producerea infecției. În primul rând, curățarea urechii este importantă pentru a îndepărta dopurile formate de infecția fungică.
E foarte important să nu încerci să-ți cureți urechile acasă, mai ales cu bețișoarele pentru urechi. Acestea trebuie folosite numai pe exteriorul urechii, nu în interior. În acest mod, nu faci decât să împingi infecția în profunzime în canalul auditiv.
Tratamentul prescris poate consta în picături potrivite pentru tipul de ciupercă ce a produs infecția. De asemenea, tratamentul depinde de cât de severă este aceasta. În cazul unor suprafețe externe afectate, medicul poate recomanda unguente, precum și alte metode de tratament.
Cum să previi otomicoza
E adevărat că nu poți preveni întotdeauna complet o infecție fungică la ureche. Totuși, sunt câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a reduce riscul:
- Poartă dopuri de urechi când înoți, faci surf sau practici alte sporturi acvatice.
- Nu introduce bețișoare de urechi în canalul auditiv.
- Ai grijă să-ți usuci urechile după duș.
Otomicoza – Posibile complicații
În cele mai multe dintre cazuri, tratamente ca cele de mai sus ar trebui să fie suficiente pentru vindecarea infecției. Însă, există câteva cazuri în care pot apărea complicații. Pe fondul unui sistem imunitar slăbit, otomicoza poate duce la: meningită, mastoidită și osteomielită fungică. Otomicoza netratată se poate răspândi în urechea internă și poate perfora timpanul. De aceea este atât de important să mergi la ORL, încă de la debutul acestei infecții. Prevenția are un rol prioritar în acest caz. Datorită ei, poți evita complicațiile unei afecțiuni care se poate trata mai simplu decât te aștepți.
Nu uita că sănătatea urechilor tale este esențială pentru starea ta generală de bine. Cu ajutorul urechii, auzi nu doar sunetele naturii, ci și vocile oamenilor iubiți. De aceea, igiena urechii îți influențează direct întreaga viață socială, precum și interacțiunile cu cei dragi. Nu te îngrijora însă. La clinica Medikali, poți beneficia de cele mai moderne soluții și tratamente în combaterea otomicozei. Așa că nu ezita să faci o vizită la un specialist dacă ai întrebări. Colegii noștri de la ORL sector 3, îți vor fi alături și te vor îndruma spre cele mai eficiente soluții. Suntem mereu aici să te susținem indiferent de etapa medicală în care te afli!
Echipa Medikali
Surse: