Esențială în patologii ale organelor din cavitatea abdominală și utilizată frecvent de medici în procesele de diagnosticare și de monitorizare, ultrasonografia de abdomen superior și cea pelvină vin cu o serie de recomandări înainte de efectuare. Specialiștii Medikali explică, în cele ce urmează, în ce constă pregătirea pentru ecografia abdominală și de ce este important să fie respectată întocmai. Informează-te despre pașii care trebuie urmați, înainte de a te prezenta pentru efectuarea investigației la clinica noastră din bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.
Pregătire pentru ecografia de abdomen superior și inferior
În ecografia abdominală, pregătirea asigură obținerea unor imagini clare la examenul imagistic. Respectarea recomandărilor medicale și tehnologia ultraperformantă folosită în cadrul clinicii noastre garantează rezultate de înaltă precizie, care reprezintă un sprijin real pentru experții Medikali în procesul de diagnosticare și în cel de monitorizare.
Iată ce presupune, în detaliu, pregătirea pentru ecografia de abdomen superior și inferior:
Mese ușoare în preziua investigației
Cu 24 de ore înaintea ecografiei, trebuie să elimini din alimentație mâncărurile grele, grase sau care fermentează și băuturile acidulate – din același motiv amintit mai sus, dar și pentru a ușura tranzitul intestinal (constipația împiedică obținerea unor imagini clare). Nu consuma prăjeli, produse de patiserie și cofetărie, fructe și legume proaspete.
Repaus alimentar cu 6 ore înainte
Este foarte important să nu mănânci nimic cu 6, ideal 8 ore înainte de efectuarea unei ecografii abdominale. Procesul digestiv declanșat de ingerarea de alimente duce la meteorism, iar gazele intestinale pot face greu de vizualizat organele din cavitatea abdominală, afectând claritatea imaginilor obținute. În intervalul orar de 6-8 ore înaintea ecografiei, limitează-te la a bea apă.
Cărbune medicinal
Pentru a combate balonarea și a facilita obținerea unor imagini precise la ecografie, este recomandată administrarea, cu câteva ore înaintea intestigației, de cărbune medicinal. Pot fi folosite și alte medicamente care conțin substanțe ce dezintegrează bulele de gaz din stomac şi intestine sau suplimente naturiste care acționează în acest sens.
Hidratare intensivă
O vezică urinară plină ajută la o mai bună vizualizare a organelor din jur și la obținerea unor imagini mai clare. Prin urmare, cu o oră înaintea efectuării ecografiei, trebuie să începi să bei 500 ml de apă (ideal, consumi această cantitate în 30 de minute) și să nu mergi la toaletă pentru a o elimina. Dacă nevoie de urinare este acută și nu te poți abține, va trebui să suplinești apoi cu apă, pentru a umple la loc vezica.
Pregătirea pentru ecografia abdominală de sarcină
În cazul femeilor însărcinate, pregătirea pentru ecografie abdominală – numită ecografie morfologică sau morfologie fetală și folosită pentru monitorizarea dezvoltării fătului și depistarea eventualelor anomalii – este ușor diferită. Femeilor gravide le este recomandat să golească vezica urinară chiar înaintea intrării în cabinet și să nu folosească creme sau loțiuni în zona abdominală, în ziua investigației. Iar în cazul morfologiei de trimestrul II și morfologiei de trimestrul III, este indicat să mănânce înainte de a se prezenta la medic pentru examinare imagistică (acest lucru determină fătul să se miște și ajută medicul să vadă mai bine structurile anatomice).
Ce trebuie să faci după ecografia abdominală
După finalizarea ecografiei abdominale – care poate dura până la 30 de minute, maximum 50, în cazul celor de sarcină -, este necesar să urmezi câțiva pași simpli pentru a-ți păstra sănătatea tractului urinar și a reveni la alimentația normală fără a întâmpina probleme.
- Mergi la toaletă. Amânarea micțiunii pe termen lung favorizează proliferarea bacteriilor și poate duce la infecții urinare. Este în regulă să te abții o oră, pentru efectuarea ecografiei, dar imediat după ce ai ieșit din cabinet, vezica trebuie golită complet.
- Rehidratează-te. Este important pentru sănătatea întregului organism.
- Reia treptat regimul alimentar obișnuit, pentru a evita disconfortul gastric. Începe cu o masă ușoară, redusă cantitativ și care conține alimente ușor de digerat.
Ecografie abdominală cu tehnologie ultraperformantă, la Medikali București
Ecografia abdominală este unul din cele aproximativ 50 de tipuri de ecografii efectuate de specialiștii Medikali cu aparatură de ultimă generație. Clinica este dotată cu patru aparate ecograf ultraperformante – inclusiv Voluson E8 RSA BT19, un adevărat diferențiator în domeniu -, care funcționează cu tehnologiile 2D, 3D și 4D și au funcționalități special concepute pentru a răspunde unor nevoi specifice.
Dacă ți-a fost recomandat acest tip de investigație imagistică pentru acuratețea diagnosticării, pentru monitorizarea unei afecțiuni sau pentru urmărirea sarcinii, te așteptăm în clinica noastră din Sectorul 3, București. Consultă ghidul de pregătire pentru ecografia abdominală alcătuit de experții noștri și programează-te online, simplu și rapid, pentru o investigație efectuată cu profesionalism și tehnologie de vârf.