Skip to content
Medikali

Prima vizită la psiholog

ARTICOL
Mergi rapid la:

Psihoterapia este un tip de terapie bazată pe dialog care creează un sistem de suport pentru pacient și îl ajută să navigheze dificultăți emoționale prin identificarea cauzelor dezechilibrelor psihice și deprinderea abilităților și tehnicilor prin care simptomele pot fi controlate.

Dacă te gândești să mergi la un psihoterapeut, ai trecut deja peste partea cea mai grea, aceea de a recunoaște că ai nevoie de sprijin pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală. Sau poate alegi psihoterapia pentru dezvoltarea ta personală, pentru construirea încrederii în sine și pentru a-ți îmbunătăți relațiile cu cei din jur. Orice motiv ai avea, acest articol te va ajuta să înțelegi la ce te poți aștepta de la prima ședință de psihoterapie.

Despre ce vei vorbi la prima ședință

E normal să te confrunți cu temeri, neliniște sau confuzie înainte de a începe psihoterapia, cum se întâmplă în cazul tuturor experiențelor noi. Poate te gândești că va fi greu să împărtășești detalii intime despre viața ta sau că psihologul te va judeca pentru anumite gânduri și idei. Ce trebuie să știi este că nu vei fi constrâns să vorbești despre subiecte care te fac să te simți incomod. Tu ești cel care setează ritmul conversației și tu alegi când vei aborda un subiect sau altul.

Prima ședință de psihoterapie este dedicată cunoașterii reciproce. Psihoterapeutul se va prezenta și va vorbi puțin despre sine, iar apoi va încerca să te cunoască și pe tine. Stabilirea unei relații de încredere, bazată pe transparență este vitală pentru succesul terapiei. În plus, prima ședință acoperă și detaliile organizatorice ale terapiei. Veți vorbi despre durata ședinței, despre numărul necesar de ședințe, despre principiile generale ale terapiei, metode de terapie și așteptările pe care ți le poți seta.

De ce mergi la psihoterapie?

Având în vedere că una dintre cele mai importante întrebări pe care psihoterapeutul ți le va adresa va face referire la motivele pentru care ai decis să începi terapia, ar fi util să te gândești la acest subiect înainte. Dacă e mai ușor pentru tine, poți nota în prealabil o listă de motive, obiective sau întrebări pe care le ai, pentru a le dezbate la prima ședință. Iată ce alte subiecte poți pregăti înainte de prima ședință, dacă îți dorești un punct de plecare mai clar:

  • Provocări din viața de zi cu zi cu care te confrunți și pe care ai vrea să le discuți pe viitor
  • Schimbări sau evenimente recente care te-au determinat să încerci psihoterapia
  • Alte metode sau terapii pe care le-ai încercat pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate
  • Observații ale prietenilor sau familiei cu privire la starea ta de spirit
  • Informații despre viața ta personală (situație familială, evenimente importante etc.)
  • Cronologia simptomelor cu care te confrunți (este o experiență nouă sau s-a declanșat cu ani în urmă)

Nu te îngrijora dacă îți e dificil să definești cu exactitate motivul sau evenimentul care te-a motivat să cauți consiliere. Psihoterapeutul este pregătit să te ghideze cu blândețe și să îți adreseze întrebările necesare, în orice etapă a vieții te-ai aflat și indiferent de starea ta psihologică.

Fii deschis și sincer cu psihologul tău

În primul rând, psihologul are atât o datorie morală, cât și una legală, să nu te judece și să nu dezvăluie informațiile pe care i le împărtășești. În cadrul primei ședințe, acesta îți va explica faptul că relația dintre client și psihoterapeut este protejată de clauza confidențialității, excepție făcând circumstanțele rare, care implică vătămarea corporală.

Fără respectul și empatia pe care psihologul le manifestă față de problemele clientului, o comunicare autentică nu ar putea fi posibilă. Fără sinceritate din partea clientului, progresul nu poate fi obținut. Ia în considerare faptul că psihologii își aleg această profesie cu scopul de a ajuta oamenii să-și îmbunătățească sănătatea mintală și calitatea vieții. Experiența și cunoștințele sale sunt cele care îl fac persoana potrivită pentru a te ajuta să îți înțelegi vulnerabilitățile și să descoperi resursele emoționale și cognitive pe care le poți accesa pentru a evolua și a-ți atinge obiectivele.

Alte informații

Psihoterapia este un proces gradual, dar constant de introspecție prin care poți dobândi o mai bună înțelegere a modului în care mintea ta funcționează, cu scopul de a depăși mai ușor obstacolele cu care te confrunți și a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Prima ședință este începutul unei călătorii de autocunoaștere care te poate conduce spre cea mai bună versiune a ta.

Surse

https://www.thechelseapsychologyclinic.com/uncategorised/first-visit-to-a-psychologist/https://www.verywellmind.com/psychotherapy-101-p2-1067403https://www.self.com/story/first-therapy-appointment

Distribuie articolul pe: