Rejuvenarea zonei intime. Cât de eficiente și de sigure sunt procedurile?

Rejuvenarea zonei intime sau întinerirea vaginală grupează o serie de intervenții menite să redea vaginului și țesuturilor înconjurătoare tonusul pierdut după naștere, ca urmare a înaintării în vârstă sau din cauze genetice. Procedurile de rejuvenare vaginală au în primul rând scopul de a reface funcționalitatea organului sexual feminin, dar pot veni și cu beneficii de ordin estetic.

Rejuvenarea zonei intime se poate face prin metode chirurgicale (de exemplu, în cazul canalului vaginal, care poate necesita o intervenție de îngustare după naștere) sau nechirurgicale, care presupun proceduri minim-invazive cu scop de volumizare și redare a elasticității țesuturilor.

Aceste proceduri presupun un nivel ridicat de delicatețe, iar medicii care le efectuează abordează personalizat fiecare caz, în funcție de particularități - metodele prin care se pot obține cele mai bune rezultate pot să difere de la pacientă la pacientă.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Proceduri de rejuvenare vaginală

Intervențiile de rejuvenare a zonei intime vizează vulva (partea externă a aparatului genital feminin) și canalul vaginal, iar natura problemei dictează metoda optimă de abordare, chirurgicală sau nechirurgicală.

Procedurile nechirurgicale sunt mai rapide, non-invazive și nu presupun perioadă de recuperare, însă nu oferă rezultatele de durată obținute prin metode chirurgicale. Totodată, pentru obținerea unor rezultate semnificative, în cazul metodelor nechirurgicale de rejuvenare vaginală, sunt recomandate mai multe ședințe (medicul care efectuează procedura va indica numărul optim).

Rejuvenarea zonei intime pe cale chirurgicală

Femeile pot apela la chirurgie pentru mai multe tipuri de corecții ce vizează zona intimă. Aceste proceduri de rejuvenare vaginală sunt realizate de medici specializați în chirurgie plastică sau de chirurgi ginecologi:

 • labioplastie - este o intervenție chirurgicală prin care este modificată forma sau dimensiunea labiilor;
 • vaginoplastia - visează îngustarea canalului vaginal, prin înlăturarea țesutului în exces;
 • clitoroplastie - procedură efectuată pentru micșocarea clitorisului sau pentru îndepărtarea țesutului în exces care îl acoperă;
 • monsplastie sau lifting pubian: este îndepărtată grăsimea în exces din zona osului pubian, numit și „muntele lui Venus”;
 • vulvoplastie, o intervenție de rejuvenare a zonei intime în cadrul căreia sunt remodelate organele genitale externe;
 • perineoplastie, procedură care vizează întărirea perineului (regiunea dintre vagin și anus).

De regulă, aceste intervenții de rejuvenare vaginală durează între 1 și 2 ore și se fac sub rahianestezie (anestezie rahidiană) sau anestezie generală. În primul caz, pacienta poate pleca acasă în aceeași zi, în cel de-al doilea, va fi externată a doua zi.

Rejuvenarea zonei intime prin metode nechirurgicale

Metodele nechirurgicale de rejuvenare vaginală nu au o acoperire atât de largă precum cele chirurgicale, putând doar să redea tonusul vaginal, în cazul unei laxități reduse sau moderate a țesuturilor, sau să trateze atrofia vaginală. Sunt însă proceduri eficiente, rapide (durează 15-30 de minute), care nu necesită anestezie, sunt nedureroase și se fac în ambulatoriu.

Ozon + acid hialuronic

Pentru atrofia vaginală este folosită o terapie de rejuvenare vaginală de ultimă oră, cu rezultate rapide și de durată, ce presupune folosirea ozonului de înaltă concentrație și a acidului hialuronic. Cu ajutorul unui dispozitiv special, mucoasa vaginală este întâi oxigenată, apoi este hidratată cu acid hialuronic. Oxigenul de înaltă concentrație reactivează microcirculația, stimulând reînnoirea celulară și favorizând regenerarea țesuturilor. Pe acest fond, acidul hialuronic asigură o hidratare intensivă a țesuturilor, care își recapătă structura și elasticitatea. Sunt eliminate, totodată, disconfortul, uscăciunea și iritația cronică.

Laser CO2

Pentru recuperarea tonusului vaginal (când nu vorbim despre o laxitate majoră, care să facă necesară procedura chirurgicală de rejuvenare a zonei intime) poate fi folosit tratamentul cu laser CO2, care încălzește straturile superioare ale țesutului vaginal, determinând straturile profunde să producă mai mult colagen. Este folosit un dispozitiv asemănător sondei cu care se efectuează ecografia transvaginală.

Radiofrecvență

La fel ca laserul CO2 funcționează tratamentul cu radiofrecvență. În acest caz sunt folosite unde electromagnetice care încălzesc țesutul vaginal, îmbunătățind fluxul sangvin și stimulând producția de colagen.

Și în cazul laserului, și al radiofrecvenței, efectul este de întinerire vaginală - țesutul își recapătă fermitatea și elasticitatea.

Când este recomandată rejuvenarea zonei intime

Terapia de rejuvenare vaginală este o soluție pentru mai multe probleme care afectează de regulă femeile aflate la menopauză (din cauza schimbărillor hormonale), dar și femeile mai tinere, după naștere:

 • pierderea tonusului în zona vaginală (laxitate semnificativă);
 • uscăciune vaginală;
 • incontinență urinară;
 • scăderea libidoului;
 • disconfort sau durere în timpul contactului sexual;
 • plăcere diminuată în timpul contactului sexual;
 • stimă de sine scăzută din cauza aspectului zonei intime.

Beneficiile rejuvenării vaginale

Efectul obținut diferă în funcție de procedura aleasă (chirurgicală sau nechirurgicală). Ambele tipuri de intervenții duc însă la recuperarea funcționalității la nivel genital.

Metodele chirurgicale de rejuvenare a zonei intime au ca efect:

 • îmbunătățirea stimei de sine;
 • restaurarea/creșterea sensibilității vaginale;
 • îmbunătățirea vieții sexuale;
 • tratarea incontinenței urinare (în cazul perineoplastiei).

Procedurile non-invazive de rejuvenare vaginală au ca beneficii:

 • atenuarea sau dispariția uscăciunii vaginale;
 • creșterea elasticității vaginale;
 • dispariția dispareuniei (durere/ disconfort în timpul contactului sexual);
 • îmbunătățirea vieții sexuale.

Care sunt riscurile tratamentelor de rejuvenare vaginală

Rejuvenarea vaginală nechirurgicală nu prezintă niciun fel de riscuri. Toate procedurile de acest tip sunt foarte bine tolerate și lipsite de efecte secundare.

Rejuvenarea zonei intime prin intervenție chirurgicală este recomandat să fie făcută de medici specializați în chirurgie plastică nu doar pentru obținerea celor mai bune rezultate, ci și pentru evitarea riscurilor pe care le poate presupune o astfel de procedură: infecții și sângerări la locul intervenției, pierderea sensibilității vaginale, dispareunie.

Pregătire și recuperare după rejuvenarea zonei intime

Rejuvenarea vaginală nechirurgicală nu necesită pregătire (în afara igienei intime), iar activitatea poate fi reluată imediat după procedură. Înainte de reluarea contactului sexual este recomandată o pauză de câteva zile (3-5 zile, medicul va indica numărul exact). Tot 3-5 zile este contraindicată folosirea tampoanelor interne.

Nici intervențiile chirurgicale nu necesită pregătiri, însă în cazul lor:

 • recuperarea durează 4-6 săptămâni, timp în care este interzis contactul sexual;
 • după procedură, se resimte un mic disconfort în zona intimă și este posibil să fie necesară administrarea, pentru câteva zile, a unor analgezice;
 • este necesar un repaus de 3-5 zile, după care pacienta se poate întoarce la serviciu;
 • practicarea sporturilor se va face însă după 2-3 săptămâni;
 • după o procedură chirurgicală de rejuvenare vaginală este foarte importantă igiena intimă, pentru evitarea infecțiilor.

Cât durează efectul intervențiilor

Rezultatele rejuvenării vaginale prin metode non-invazive sunt temporare, durata variind de la persoană la persoană, cu un maxim de 1 an. După această perioadă, este recomandată reluarea procedurii, pentru continuitate și menținerea beneficiilor.

În cazul unei intervenții chirurgicale de rejuvenare a zonei intime, rezultatul este durabil. Poate fi necesară însă reluarea procedurii, în anumite situații - de exemplu, după o nouă naștere care a dus la slăbirea țesutului vaginal sau la afectarea țesutului perineal.

Surse

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17761-energy-based-treatments-and-vaginal-rejuvenation

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30556890/

https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/body-procedures/feminine-rejuvenation/