Sângerările vaginale

Care sunt cauzele și de ce este important să mergi la ginecolog

Sângerările vaginale între menstruații pot anunța o afecțiune ginecologică. Se numesc sângerări vaginale anormale sau metroragie și uneori pot fi asociate cu alte simptome - de aceea, este important să observi orice schimbări în starea de sănătate și să i le semnalezi medicului ginecolog, la consultație.

Sângerările vaginale apărute înaintea pubertății, în timpul sarcinii și după instalarea menopauzei (la cel puțin 12 luni după ultima menstruație) sunt de asemenea anormale și impun un consult de specialitate.

Anormale sunt și sângerările abundente din timpul menstruației, cu eliminare de cheaguri și însoțite de dureri abdominale puternice și uneori de migrene și stări de greață. Și în acest caz este necesar un consult ginecologic.

Cauzele sângerărilor vaginale

O  sângerare abia observabilă, la ovulație, este normală (se întâmplă la 10-14 zile de la prima zi a menstruației). Dacă, însă, e mai abundentă și se repetă, cauza probabilă nu este ovulația și se impune un control ginecologic.

Sunt foarte variate problemele ce pot determina apariția sângerărilor vaginale în afara perioadei menstruale - de la infecții cauzate de virusuri ori bacterii la folosirea unor dispozitive medicale, dereglări endocrine ori alte afecțiuni, din mai multe sfere.

Infecțiile care pot cauza sângerări vaginale sunt cervicita (o inflamație a colului uterin), vaginita, herpesul, Chlamydia trachomatis, gonoreea și boala inflamatorie pelvină (mai cunoscută ca anexită).

Hipertiroidismul, hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice pot determina, la rândul lor, sângerări vaginale anormale. La fel, administrarea anumitor contraceptive, întreruperea lor ori schimbarea lor. Și terapia hormonală administrată la menopauză poate da sângerări vaginale anormale.

Sângerări vaginale anormale pot aparea și în:

afecțiuni renale și hepatice;
trombocitopenie;
boala von Willebrand (o afecțiune hermoragică ereditară rară).

Endometrioza și adenomioza (afecțiuni ale țesutului endometrial), polipii endometriali, polipii cervicali și fibromul uterin pot genera, la rându-le, sângerări vaginale anormale.

Alte situații în care apar sângerări vaginale anormale sunt perimenopauza (perioada de tranziție spre menopauză), atrofia vaginală, utilizarea unor dispozitive intrauterine sau administrarea de tamoxifen (utilizat în tratamentul cancerului mamar).

Sângerările vaginale anormale, apărute precoce la femeile însărcinate, pot fi semnul unei sarcini sarcini ectopice sau a unui avort spontan. Dacă apar mai târziu în timpul sarcinii, pot semnala complicații (placentă jos inserată sau risc de naștere prematură).

Cele mai grave afecțiuni care dau sângerări vaginale sunt cancerele genitale.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Simptome asociate uneori sângerărilor vaginale anormale

Nu întotdeauna există simptome asociate sângerărilor vaginale anormale, dar pot apărea dureri abdominale și/sau dureri în timpul contactului sexual. Rar, sângerările vaginale anormale pot fi însoțite de oboseală inexplicabilă, de amețeli și febră - în acest caz, se impune un consult cât mai repede cu putință.

În cazul infecțiilor, apar și mâncărimi vulvare, însoțite sau nu de secreții anormale (cu volum, miros și consistență modificate).

Ce investigații se impun în caz de sângerări vaginale anormale

După anamneză și examinarea aparatului genital, medicul ginecolog va efectua o ecografie transvaginală și, în funcție de cele decelate în cadrul acesor examinări, va recolta secreție vaginală și/sau o probă pentru testul Babeș-Papanicolau

În funcție de cauza suspicionată pentru sângerările vaginale, medicul poate recomanda și alte analize și investigații: teste hormonale (pentru a vedea dacă tiroida funcționează normal), anumite analize de sânge, colposcopie, histerorscopie, RMN.

De ce e recomandat să nu amâni consultația, dacă ai sângerări vaginale anormale

Este important să știi că, în faza incipientă, unele afecțiuni ginecologice nu prezintă simptome, așadar, când au început sângerările vaginale anormale, e posibil ca boala care le-a cauzat să fi debutat deja de ceva timp.

Vizita la medicul ginecolog ajută la evitarea complicațiilor pe care le poate da o afecțiune avansată sau cronicizată.

Importanța consultului ginecologic anual

Chiar și în lipsa oricăror simptome, consultația ginecologică efectuată anual este de o importanță vitală.

Examinarea aparatului genital, testarea Papanicolau și controlul senologic ajută la depistarea timpurie a afecțiunilor aparatului genital și reprezintă cea mai bună prevenție a bolilor specific feminine, mai ales în cazul persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta astfel de boli (istoric familial de cancere genitale ori mamare).

Programează-te online rapid la Clinica Medikali pentru un consult ginecologic:

Surse informații:

https://www.mayoclinic.org/symptoms/vaginal-bleeding/basics/causes/sym-20050756

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325087#when-to-see-a-doctor

https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/symptoms-of-gynecologic-disorders/vaginal-bleeding

https://www.healthdirect.gov.au/bleeding-between-periods

https://www.healthline.com/health/vaginal-bleeding-between-periods#diagnosis-and-treatment

https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/vaginal-bleeding-between-periods