Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul Ovarelor Polichistice Cauze și Tratament

Una din zece femei cu vârstă între 14 și 44 de ani este diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice. Simptomele pot debuta încă din perioada adolescenței, iar lăsată netratată, această afecțiune este principala cauză de infertilitate la femei și are un impact major asupra întregii stări de sănătate.

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină care interferează cu ovulația normală și poate coexista cu afecțiuni metabolice și cardiovasculare. Acest dezechilibru hormonal se poate asocia cu alte afecțiuni precum diabetul de tip II, hipertensiunea arterială, colesterolul crecut sau chiar depresia.

Fără un control de specialitate, această tulburare poate rămâne nediagnosticată pentru mult timp și pot să apară complicații destul de serioase. Sindromul ovarelor polichistice este parte dintr-un sindrom metabolic complex, frecvent asociat cu obezitate, diabet zaharat tip II și chiar infertilitate. Programează-te anual la un control la medicul ginecolog chiar și în lipsa unor semne sau simptome.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune a ovarelor care se poate asocia cu menstruații neregulate. Deși cauzele acestui sindrom nu sunt încă cunoscute în totalitate, s-a observat existența unui dezechilibru hormonal în cele mai multe cazuri.

Femeile cu acest tip de sindrom produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal. Nivelul ridicat al acestor hormoni afectează dezvoltarea și eliberarea ovulelor în timpul ovulației și poate conduce la apariția acneei și creșterea excesivă a părului de pe corp.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Care sunt simptomele ovarelor polichistice?

Deși în unele cazuri simptomele ovarelor polichistice pot fi subtile sau chiar absente, atunci când sunt prezente au diferite grade de severitate și se pot manifesta prin:

  • creștere în greutate, care poate conduce la fenomene de apnee în somn;
  • ciclul menstrual neregulat, rar sau absent;
  • sângerări abundente pe perioada ciclului menstrual;
  • dureri pelvine;
  • acnee, piele grasă sau mătreață;
  • subțierea firului de păr sau început de chelie;
  • pilozitate excesivă pe corp și față;
  • depresie;
  • infertilitate.

Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?

Așa cum am menționat și anterior, nu sunt cunoscute cauzele precise ale sindromului ovarelor polichistice, dar majoritatea cercetătorilor consideră că acestea sunt legate de:

  • moștenirea genetică este un factor de risc, mai mult de jumătate din femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice au mame, bunici sau surori care au suferit de acest sindrom;
  • prezența diabetului zaharat de tip II si a rezistenței periferice la insulină. Insulina este hormonul ce introduce glucoza în celule pentru generare de energie. Deoarece celulele nu pot prelua glucoza din circulație, pancreasul secretă insulină în exces și se crede că un nivel sangvin crescut al insulinei ar putea avea impact asupra funcționării normale a ovarelor;
  • dezechilibrele hormonale, nivelul ridicat de hormoni androgeni poate fi depistat prin analize de sânge și poate semnala sindromul ovarelor polichistice.

Cum se stabilește diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice?

Medicul ginecolog este în măsură să evalueze starea de sănătate a organelor reproducătoare, să analizele simptomele și să identifice posibilele afecțiuni asociate cu sindromul ovarelor polichistice.

Astfel, medicul de specialitate poate să recomande analize de sânge, ecografie transvaginală și un consult endocrinologic pentru a putea stabili cu exactitate diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice. 

Care este tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice

În funcție de simptome și de gradul de severitate al ovarelor polichistice, medicul poate face o serie de recomandări care vizează tulburările hormonale: anticoncepționale, tratament antiandrogenic, tratament antidiabetic, medicație ce stimulează ovulația.

În cazul femeilor supraponderale, soluția cea mai eficientă pentru ameliorarea sindromului ovarelor polichistice este pierderea în greutate prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Exercițiile fizice și o dietă recomandată de un specialist în nutriție au un rol esențial în ținerea sub control a sindromului ovarelor polichistice.

Ce măsuri putem lua în cazul diagnosticării sindromului ovarelor polichistice

Pentru a reduce riscurile asociate cu sindromul ovarelor polichistice este necesar să luăm o serie de măsuri, precum:

  • controlul ginecologic periodic;
  • ecografii transvaginale anuale;
  • scădere ponderală;
  • exerciții fizice regulate;
  • dietă sănătoasă recomandată de un specialist în nutriție;
  • efectuarea analizelor de sânge periodic, conform recomandarilor medicale;
  • verificarea tensiunii arteriale.

Programează-te online rapid la Clinica Medikali la un consult ginecologic.

Surse

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439#:~:text=Polycystic%20ovary%20syndrome%20is%20a,fail%20to%20regularly%20release%20eggs

https://www.sfatulmedicului.ro/Boli-genitale-feminine/sindromul-ovarului-polichistic_19658