Skip to content
Medikali

Spondiloza cervicală – ce este, care sunt principalele simptome și cum se tratează?

ARTICOL
Mergi rapid la:

Durerile cervicale pot fi semn de spondiloză cervicală. Nu aștepta să se agraveze și cere ajutorul specialiștilor din echipa Medikali București, experți în neurologie și neurochirurgie, care pot diagnostica cu precizie și pot alege tratamentul optim pentru tine! Programează-te simplu, prin call-centerul clinicii situate în bd. Theodor Pallady nr. 66 A, sector 3, București, pentru a beneficia de servicii medicale la standarde înalte.

Ce este spondiloza cervicală

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile intervertebrale din zona gâtului se deschidratează și se micșorează, amortizarea dintre structurile osoase ale coloanei vertebrale dispare și se formează osteofitele, numite și ciocuri sau pinteni osoși. Astfel apare spondiloza cervicală sau artita gâtului.

Spondiloza cervicală este o afecțiune degenerativă frecventă – peste 85% dintre persoanele de peste 60 de ani suferă de această boală. În cele mai multe cazuri, nu provoacă simptome sau provoacă simptome ușoare, care sunt ignorate sau tratate cu antialgice uzuale. Când durerile devin supărătoare, dă rezultate, de regulă, o combinație de terapie medicamentoasă și kinetoterapie. La intervenția chirurgicală nu se apelează decât în cazuri rare.

Simptomele spondilozei cervicale

Cele mai frecvente simptome în spondiloza cervicală sunt:

  • durere la nivelul gâtului, care poate coborî spre umeri și brațe;
  • dureri de cap în zona cefei;
  • rigiditate la nivelul gâtului.

Dacă modificările degenerative duc la îngustarea canalului spinal, provocând leziuni nervoase sau la nivelul măduvei spinării, pot să apară:

  • furnicături, amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor superioare sau a celor inferioare;
  • tulburări de coordonare;
  • tulburări motorii;
  • pierderea controlului asupra vezicii urinare și a tranzitului intestinal (incontinență).

Găsești specialiștii de care ai nevoie în echipa Medikali

Este recomandată consultația de specialitate cât mai devreme după debutul durerilor, pentru a preveni complicațiile. La Medikali îți stă la dispoziție o echipă completă, pregătită să-ți ofere cea mai bună îngrijire.

De la primele simptome de spondiloză cervicală, poți apela cu încredere pentru diagnostic de certitudine, investigații țintite și tratament eficient la specialiștii în neurologie și în neurochirurgie ai clinicii noastre situate în sectorul 3, București. Vei găsi o echipă de medici dedicați 100% pacienților – profesioniști empatici, aflați în căutarea celor mai bune soluții medicale pentru fiecare caz în parte – și tehnologie de ultimă generație, care îți oferă acces la investigațiile și tratamentele de care ai nevoie.

Cauze și factori de risc pentru spondiloza cervicală

Uzura coloanei vertebrale, odată cu înaintarea în vârstă, poate duce la o serie de condiții medicale ce declanșează spondiloza cervicală. Acestea sunt:

  • boala degenerativă a discurilor intervertebrale (deshidratarea și subțierea acestora);
  • hernia de disc (fisurarea discului, cu scurgerea nucleului pulpos);
  • osteoartrita (articulațiile se deteriorează, iar oasele din structura coloanei de freacă între ele la fiecare mișcare);
  • apariția pintenilor osoși (osteofite), ca urmare a instalării osteoartritei;
  • stenoza spinală – îngustarea canalului spinal, cu compresia nervilor (radiculopatie cervicală) sau a măduvei spinării (mielopatie cervicală);
  • rigidizarea ligamentelor.

Aceste procese degenerative ale structurilor coloanei vertebrale sunt favorizate, declanșate timpuriu și accelerate de o serie de factori, precum:

  • sedentarismul;
  • o postură defectuoasă;
  • fumatul;
  • leziuni traumatice la nivelul coloanei cervicale.

Cum poate fi tratată spondiloza cervicală

De regulă, tratamentul în spondiloza cervicală vizează eliminarea durerii resimțite la nivelul gâtului, umerilor și capului și prevenirea complicațiilor (leziunile nervilor și ale măduvei spinării). Numai în cazuri grave se apelează la chirurgie.

Iată care sunt tratamentele uzuale:

Terapie medicamentoasă

În durerea și inflamația asociate spondilozei cervicale dau rezultate, cel mai frecvent, antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirină) și relaxantele musculare. A doua opțiune o reprezintă corticosteroizii (care trebuie administrați însă pe perioade scurte), anticonvulsivantele și antidepresivele.

Cel mai probabil, medicul te va întreba dacă ai mai urmat un astfel de tratament, pentru a afla la ce substanță răspunzi cel mai bine. Planul terapeutic poate suferi modificări și ajustări, până când medicul va găsi cea mai bună formulă pentru tine.

Kinetoterapie

Recomandată în combinație cu tratamentul medicamentos, kinetoterapia are rolul de a reduce durerea resimțită la nivel cervical, de a detensiona musculatura, dacă există contracturi, sau de a o întări, în cazul unei musculaturi slab dezvoltate. Executate sub supravegherea unui specialist, cu frecvența recomandată, exercițiile de kinetoterapie ajută și la îmbunătățirea posturii – unul dintre factorii favorizați ai spondilozei cervicale.

Kinetoterapia este unul dintre cele mai importante servicii oferite de clinica noastră medicală din sectorul 3. Un departament dedicat, Medikineto, cu specialiști în kinetoterapie, fizioterapie și masaj medical asigură recuperarea medicală a pacienților noștri după accidente, intervenții chirurgicale, traume sau afecțiuni cronice cu efect limitativ asupra mobilității.

Kinetoterapiala Medikali se desfășoară într-un spațiu generos și prietenos, dotat cu tehnologie performantă, unde fiecare pacient beneficiază de terapie personalizată, elaborată după o evaluare atentă a stării de sănătate.

Infiltrații

Dacă tratamentul antialgic oral nu dă rezultate, medicul poate recomanda infiltrațiile pentru diminuarea durerilor resimțite în spondiloza cervicală. Infiltrațiile presupun injectarea în articulații sau în jurul lor a unor substanțe care să reducă durerea și să scadă inflamația. În acest caz, vorbim despre infiltrații cu steroizi.

Tratament chirurgical

Dacă tratamentul conservator (medicație + kinetoterapie) eșuează sau dacă simptomele neurologice, cum sunt slăbiciunea brațelor sau a picioarelor, se agravează, poate fi luat în considerare tratamentul chirurgical. Operațiile sunt efectuate, de regulă, când apar complicații precum radiculopatia cervicală sau mielopatia cervicală și presupun lărgirea canalului spinal sau îndepărtarea unor fragmente osoase.

Intervenția chirurgicală poate împiedica agravarea simptomelor, însă nu reprezintă întotdeauna un remediu pentru durerea din spondiloza cervicală.

Cum poate fi prevenită spondiloza cervicală

Există o serie de măsuri care împiedică apariția spondilozei cervicale, în ciuda modificării structurii coloanei vertebrale din cauza înaintării în vârstă:

  • păstrarea unui stil de viață activ;
  • controlarea posturii și corectarea ei, dacă este nevoie, prin exerciții;
  • inserarea de pauze, dacă lucrăm la birou mai multe ore;
  • efectuarea cu regularitate de exerciții ușoare pentru gât, umeri;
  • evitarea traumelor la nivelul gâtului.

Pentru mai multe sfaturi de prevenire a acestei afecțiuni, dar și pentru diagnosticare certă și tratament eficient în spondiloza cervicală, te așteptăm la Clinica Medikali din Sectorul 3, București, cu o echipă de experți în neurologie și neurochirurgie și specialiști Medikineto în recuperare medicală. La Medikali ai parte de îngrijire de calitate. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul nostru.

Surse

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cervical-spondylosis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/diagnosis-treatment/drc-20370792

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17685-cervical-spondylosis

https://www.nhs.uk/conditions/cervical-spondylosis

Distribuie articolul pe: