Top alimente care scad colesterolul

Colesterolul are foarte multe proprietăți și este benefic corpului din mai multe puncte de vedere. Deși este un tip de grăsime insolubilă în apă, colesterolul se află peste tot în organism. Este produs de ficat și intră în compoziția sângelui, a membranelor protectoare ale organelor interne, a creierului și a măduvei spinării. Și fiindcă este o lipidă esențială în organism, colesterolul ajută la formarea vitaminei D în corp și la solidificarea oaselor și mușchilor, protejează organismul împotriva virusurilor și bacteriilor, alături de sistemul imunitar și este prezent în procesul digestiei și al dezvoltării armonioase a tuturor țesuturilor.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Ce alimente țin nivelul colesterolului sub control

Pentru a preveni sau diminua nivelul ridicat al colesterolului, dieta trebuie să includă alimente care conțin cât mai puține grăsimi saturate, zaharuri sau sare. Experții în nutriție sunt măsură să alcătuiască regimul optim, prin combinarea corectă a alimentelor.

De asemenea, există o listă de alimente recomandate de către medici, ideale pentru scăderea și menținerea unul nivel optim de colesterol în organism, cum ar fi:

  • Peștele sau alimentele pe bază de acizi grași Omega-3. Macroul, heringul, tonul, somonul sau păstrăvul sunt bogați în acizi grași Omega-3 care reduc tensiunea arterială, nivelul grăsimilor rele din sânge (trigliceridele) și riscul de formare a cheagurilor de sânge. Sunt recomandate două porții pe bază de pește pe săptămână, însă dacă nu este preferatul tău, îl poți înlocui cu nuci, semințe de in sau ulei de rapiță, pe care le poți gusta în salate.
  • Ovăzul și cerealele, care reprezintă o sursă importantă de fibre solubile ce absorb colesterolul „rău” din sânge. Ovăzul îl poți prepara sub formă de terci și clătite sau poți înlocui făina de grâu cu cea de ovăz, pentru gustări sănătoase. Cerealele recomandate ca fiind de ajutor împotriva colesterolului mărit sunt quinoa, orezul sălbatic și brun, orzul, hrișca, secara sau meiul.
  • Avocado. Cunoscut pentru aroma proaspătă specifică pastei Guacamole, avocado-ul este bogat în fibre și grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea nivelului de colesterol al persoanelor obeze. Taie-l felii, pasează-l și adaugă-l în salate sau folosește-l ca sos pentru chipsuri din porumb, morcovi sau sfeclă.
  • Fructele. Pectina conținută în fructe scade colesterolul din sânge în proporție de 10% și este cel mai des întâlnită în mere, struguri, citrice și căpșuni.
  • Zerul conținut de produsele lactate. Consumat sub formă de supliment alimentar sau pudră, zerul poate reduce nivelul crescut de colesterol și tensiunea arterială.
  • Cacaua și ciocolata amară. Pentru momentele în care poate îți este dor de dulciurile nesănătoase, poți consuma o tabletă de ciocolată amăruie. Cacaua scade semnificativ colesterolul „rău”, însă recomandarea medicilor este de a opta pentru ciocolata cu o concentrație de 75%-85% cacao, pentru a evita zaharurile nedorite.
  • Usturoiul. Faimos pentru proprietățile sale benefice pentru sănătatea sistemului imunitar, usturoiul ajută și el la scăderea nivelului ridicat de colesterol și la menținerea unei tensiuni arteriale optime, prin conținutul său de alicină.
  • Leguminoasele. Fasolea, mazărea sau lintea sunt bogate în fibre, minerale și proteine și sunt recomandate ca înlocuitor pentru carne. Leguminoasele reduc riscul dezvoltării de afecțiuni cardiovasculare și scad colesterolul „rău”.

Surse:

https://health.clevelandclinic.org/foods-that-lower-cholesterol/ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/cholesterol/art-20045192 https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels#TOC_TITLE_HDR_7