Skip to content
Medikali

Vaccinarea anti-HPV

ARTICOL
Mergi rapid la:

În jur de 85% dintre oameni vor contracta un virus HPV pe parcursul vieții.

Virusul Papiloma uman (HPV – Human Papilloma Virus) este denumirea generală a unui grup foarte larg răspândit de peste 150 de virusuri cu transmitere sexuală. Deși nu provoacă complicații sau simptome la majoritatea oamenilor, unele tipuri de virusuri pot provoca veruci genitale sau negi și cancer de col uterin sau al sistemului reproducător al femeilor și bărbaților.

99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt asociate infecției cu HPV, însă imunizarea pe scară largă prin vaccinare ar putea reduce la nivel mondial apariția noilor cazuri. Scăderea răspândirii virusurilor de tip HPV se poate realiza doar prin vaccinare, deoarece contactul sexual protejat nu împiedică răspândirea acestora.

Este important de știut că, în România, pentru fetele între 11 și 18 ani, vaccinarea anti-HPV este gratuită în cabinetele medicilor de familie. Este nevoie de depunerea unei solicitări, iar trimestrial direcția de sănătate publică teritorială acordă cabinetelor numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare.

Cine se poate vaccina?

Vaccinurile anti-HPV pot fi administrate încă de la vârsta de 9 ani, însă sunt recomandate începând cu vârsta de 11-12 ani, atât pentru băieți, cât și pentru fete, pentru că la această categorie de vârstă vaccinul are cea mai mare eficiență. Pentru copii, sunt recomandate două doze administrate la un interval de șase luni, iar pentru adolescenții și tinerii între 15 și 26 ani – 3 doze de vaccin.

Deși efectul vaccinului începe să scadă odată cu vârsta de 18 ani, acesta se recomandă și în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani. Vaccinul nu este recomandat în cazul persoanelor cu posibile reacții alergice severe la unul sau mai mulți excipienți din componența vaccinului, femeilor însărcinate și persoanelor care prezintă afecțiuni de sănătate cronice sau grave.

Tipurile de vaccin anti-HPV

Cele mai des utilizate vaccinuri împotriva virusurilor HPV sunt Cervarix, Gardasil și Gardasil 9. Ultimul vaccin menționat previne răspândirea a nouă tipuri diferite de virusuri HPV, mai exact 6, 11, care cauzează verucile vaginale, și a virusurilor 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58, care cauzează cazuri de cancer de col uterin.

Vaccinarea anti-HPV previne apariția cancerelor specifice HPV în proporție de 90%, prin urmare, gradul de eficiență al vaccinării este unul foarte ridicat.

Dacă ai dubii cu privire la siguranța vaccinării, e important de știut că toate tipurile de vaccin aprobate au fost testate în cadrul studiilor clinice și monitorizate atent. Datele furnizate de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din SUA arată că au fost administrate peste 135 de milioane de doze de vaccin, iar toate datele indică un grad de siguranță crescut.

Simptomele de după vaccinare

Ca orice tip de vaccin, vaccinul anti-HPV poate avea efecte secundare. Majoritatea persoanelor susțin că nu au avut niciun efect advers în urma administrării vaccinului, în afară de durerea slabă a brațului, la locul înțepăturii, însă au fost persoane care au raportat simptome precum:

  • Febră;
  • Amețeală sau senzație de leșin;
  • Migrene;
  • Senzație de oboseală;
  • Senzație de vomă;
  • Dureri musculare sau articulare.

Surse informații

https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/public/index.htmlhttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/in-depth/hpv-vaccine/art-20047292

Distribuie articolul pe: