Vitamina D, vitamina soarelui

Rolul vitaminei D în organism

Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea optimă a oaselor și pentru menținerea sănătății dinților. Dar pe lângă aceste două roluri importante pe care le joacă în organism, vitamina D gestionează și inflamațiile și întărește sistemul imunitar.

Ce este?

Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea optimă a oaselor și pentru menținerea sănătății dinților. Dar pe lângă aceste două roluri importante pe care le joacă în organism, vitamina D gestionează și inflamațiile și întărește sistemul imunitar.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Beneficiile vitaminei D

  • Reduce riscul de scleroză multiplă. În anul 2018 a fost descoperit faptul că nivelurile scăzute de vitamina D în organism sunt asociate cu riscurile ridicate de a dezvolta scleroză multiplă;
  • Scade riscul afecțiunilor cardiovasculare. Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a inimii și a vaselor de sânge.
  • Ameliorează psoriasisul. Dacă îți este recomandat de către medic, poți aplica vitamina D sau un produs pe bază de compuși ai vitaminei D care ajută la tratarea psoriazisului în plăci.

Surse bogate în vitamina D

Cel mai mare aport de vitamina D poate fi obținut prin simpla expunere la soare, o activitate care nu aduce doar bună dispoziție, ci și sănătate. Încă de la începutul lunii aprilie până la sfârșitul lunii septembrie, oricine poate produce toată vitamina D necesară organismului doar stând la soare sau ieșind la o plimbare în parc. Cu toate acestea, persoanele cu risc de a dezvolta o carență de vitamina D sau care au nevoie de o sursă mult mai bogată și mai stabilă nu se pot baza doar pe expunerea la soare. În lunile de iarnă, când soarele nu este la fel de puternic, este recomandat ca toată lumea să facă apel la suplimentele de vitamina D sau la alimente bogate în vitamine D, precum gălbenușurile de ou, brânza sau somonul.

Printre alimentele care conțin vitamina D se numără:

  • Uleiul de ficat de cod;
  • Cerealele fortificate;
  • Carnea de ton;
  • Sardinele;
  • Produsele lactate;
  • Sucul natural de portocale;
  • Ciupercile.

Cantitatea ideală de vitamina D în corp

În laborator, nivelul de vitamina D se măsoară în micrograme (mcg) sau unități internaționale (UI). Un microgram de vitamina D este egal cu 40 unități internaționale (1 mcg = 40 UI).

Bebelușii până la vârsta de 1 an au nevoie de 8,5 până la 10 micrograme de vitamina D pe zi.

Pentru copiii cu vârste între 1 și 18 ani, adulții până în 70 de ani și femeile însărcinate sau care alăptează doza recomandată este de 15 micrograme pe zi. Pentru persoanele vârstnice de peste 70 de ani este necesară o doză zilnică de 20 micrograme.

Deficiența de vitamina D

Deficiența de vitamina D poate apărea din cauza unei absorbții slabe, în absența unei diete echilibrate, din cauza expunerii insuficiente la soare sau a nevoii metabolice de cantități mai mari. De asemenea, persoanele care nu tolerează sau nu mănâncă lapte, ouă și pește, cum ar fi cei cu intoleranță la lactoză sau care urmează un stil de viață vegan, prezintă un risc mai mare de a avea o deficiență de vitamina D.

Simptomele deficitului de vitamina D pot fi:

  • Dureri ososase sau musculare, precum crampele;
  • Oboseală cronică;
  • Schimbări ale dispoziției.
  • Cu toate acestea, prea multă vitamina D poate duce la:
  • Pierderea apetitului pentru mâncare;
  • Gură uscată;
  • Senzație de gust metalic;
  • Migrene;
  • Greață și vărsături,
  • Probleme de digestie.

Prea multă vitamina D

Dacă iei prea multe suplimente pe bază de vitamina D pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru poate duce la hipercalcemie, adică o acumulare de prea mult calciu în organism care poate slăbi oasele și poate afecta rinichii și inima.

Un alt aspect important: nu poți face supradoză cu vitamina D prin expunerea la lumina soarelui. Nu uita, însă, să te protejezi de razele UVA și UVB ale soarelui dacă rămâi la soare pentru perioade îndelungate de timp.

Surse

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618