Skip to content
Medikali

Ecografia abdominală

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Ecografia abdominală se împarte în două categorii, în funcție de zona investigată:

Ecografie abdominală superioară: examinează ficatul, căile biliare, stomacul, splina, rinichii, pancreasul și vezica biliară.

Ecografie abdominală inferioară sau pelvină:

  • La femei, examinează ovarele, uterul, trompele uterine, colul uterin și vezica urinară.
  • La bărbați, investighează vezica urinară, prostata și veziculele seminale.

Pregătirea pentru investigație

  • Nu consuma alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, deoarece conținutul gazos intestinal trebuie să fie redus pentru a permite vizualizarea adecvată a structurilor interne.
  • Cina din ziua precedentă nu trebuie servită mai târziu de ora 18.00 sau 19.00.
  • Nu consuma dulciuri cu 24 de ore înainte de consultație sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune).
  • Este recomandat să consumi 1 – 1,5 litri de apă sau ceai cu o oră înainte de examinare și să nu urinezi, chiar dacă există această senzație, deoarece vezica urinară plină va permite vizualizarea structurilor vecine.

La ce să te aștepți în timpul investigației

Pe durata desfășurării consultației, vei sta așezat(ă) pe spate, cu abdomenul dezgolit, iar zona care necesită investigație este unsă cu un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor.

Medicul va așeza sonda pe abdomen sau în zona pelvină și va apăsa ușor, în timp ce va deplasa sonda pe zonele respective pentru a vizualiza structurile interne.

Ecografia este o metodă de diagnostic rapidă, simplă, noninvazivă și nedureroasă, exceptând cazurile în care există o afecțiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, situații în care poate apărea o senzație de disconfort sau de ușoară durere la apăsarea unor zone cu sonda.

Ecografia folosește ultrasunetele, evitând astfel efectele nocive ale razelor X.

Rezultat

Rezultatul este eliberat pe loc și conține raportul de investigație imagistică.

Ce ai de făcut post-investigație

Recomandările pentru intervalul repetării investigației sau completarea cu alte examinări imagistice vor fi făcute în funcție de caz, de către medicul specialist.

Distribuie articolul pe: